IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Fırtına Harekâtı (https://www.ircforumlari.net/tarih/321104-firtina-harekati.html)

YapraK 11 Mart 2010 01:38

Fırtına Harekâtı
 
Fırtına Harekâtı (Operacija Oluja) Hırvatistan ordusunun, Atif Dudakoviç komutasındaki 5. kolordusu ve NATO’yla işbirliği içinde, Hırvatistan’ın Krayina bölgesi Sırplarına karşı 4 Ağustos 1995’te giriştiği askeri harekat. Çok kısa bir süre devam eden harekat sonucu 250.000 kadar Krayinalı Sırp yerinde edilmiş. Hırvatlar bu olayı her yıl 5 Ağustos tarihinde kurtuluş savaşının zaferi olarak kutluyor. Sırbistan ise Krayina Sırp Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılmasını 1941-1945'te Sırp soykırımlarına benzetmeye kadar gidebiliyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Harekatın önemli bir özelliği, planlamasından uygulanışına ve verilen koşulsuz diplomatik desteğe kadar Amerika Birleşik Devletleri damgası taşımasıydı. Katılan Hırvat birlikleri MPRI adlı bir Amerikan şirketi tarafından eğitilmişlerdi. Daha önemlisi, Hırvat birlikleri kara harekatına başlar başlamaz, NATO uçakları Sırp hava savunma bataryalarını, radar sistemlerini ve iç haberleşme mekanizmalarını hedef alarak etkisiz hale getirdiler. O noktadan sonra Krayina Sırp ordusu kısa sürede dağıldı ve harekat Sırp sivillere karşı bir etnik temizliğe dönüştü.

5 Ağustos günü Atif Dudakoviç'in 5. kolordusu da savaşa dahil oldu ve Krayina Sırp ordusuna arkadan saldırarak, Hırvat birlikleriyle birleşti.[2] Sırp nüfusunun neredeyse tamamı o gün içinde Bosna’ya doğru harekete geçmek zorunda kaldı. 6 Ağustos’ta Hırvat-Boşnak birleşik güçleri Sırp kontrolündeki kasaba ve köyleri teker teker, ciddi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdiler. 7 Ağustos’ta son Sırp direnişi de kırıldı ve Hırvat-Boşnak birleşik güçleri bu kez de Fikret Abdiç’in Müslüman özerklikçi güçlerine saldırarak Batı Bosna Cumhuriyetini ele geçirdiler. Hırvatistan başkanı Franjo Tuđman Knin’e muzaffer bir komutan gibi girerek harekatı noktaladı.

Fırtına Harekâtı 4-26 Ağustos 1995 tarihleri arasında gerçekleşmiş ve 22 gün sürmüş ise de, Sırpların 400 yıldır oturdukları Knin Krayinası topraklarının en büyük kısmı, harekâtın ilk dört gününde işgal edildi. İşgal edilen topraklardan uzaklaşmak zorunda kalan Sırpların bir kısmı Sırbistan, Kosova ve Metohiya'ya, diğer bir kısmı ise Bosna-Hersek’in yüzde 49’una karşılık gelen Sırp Cumhuriyeti’ne yerleşti.

Bunun paralinde, Hırvatistan güçleri, Batılı ustaşa torunları ve yabancı paralı askerler saldırıdan kaçımayan Sırp sivilleri öldürmüş, Sırp ev, kiliseleri tahrip etmiş ve yakmıştır. Ayrıca, Hırvatistan uçakları onlarca kilometre süren konvoyun hâlinde gittikleri Sırp mülteci arabalarını bombalardı.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:36.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net