IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2010, 18:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Küba devrimi




Küba devrimi, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] birlikte kovulan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] rejimi yerine [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] önderliğinde yeni bir Küba hükümeti kurulmasıdır. Süreç [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] isyanıyla başlar, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`da Batista`nın kovulması ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şehirlerinin [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] liderliğindeki isyancılar tarafından ele geçirilmesiyle son bulur. "Küba devrimi" terimi, aynı zamanda kısaca Batista`nın devrilmesi ve sosyalizan ilkelerin yeni Küba Hükümeti tarafından uygulanmasını da belirtir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`te yaklaşık yüz kişilik az cephaneli gerilla grubu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`na saldırdı. Birçoğu saldırıda hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da bu gruba dahildir, kısa süre içinde yakalandı. Dava sonunda hepsi uzun süreli hapis cezaları aldı. Castro, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adasında yer alan Presidio Modelo hapishanesinde geçirmek üzere 15 yıl hapis cezası aldı.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`te baskılar üzerine Batista Moncada baskıncıları da dahil bütün politik mahkumları serbest bıraktı. Castro kardeşler [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ya sürgün edildi, burada sürgün edilmiş diğer Kübalılarla tanışıp daha da güçlendiler. Bu yeniden örgütlenme sürecinde Castro, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doktor [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile tanıştı, Che de onlara katılmakta gecikmedi. Burada Kübalı eski askeri lider devrimci [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarafından eğitildiler.
Meksika`da eğitilen grup Fidel Castro önderliğinde Küba`ya gitmek için [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ta [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yatına bindiler. Planlarına göre Doğu Küba`ya geldikleri zaman Küba`da kalan isyancılar tarafından genel bir çatışma başlatılacak böylelikle Batista hükümetini çabucak devireceklerdi.
Ocak 1956 - 1958 ortası [[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yatı Küba`ya planlanan zamandan daha geç ve planlanan bölgeden daha doğuya vardı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ne bağlı olan llano kanadıyla temas etmek zorlaştı ve koordine bir saldırı gerçekleştirilemedi. Varıştan sonra gerillalar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dağlarına kendi çabalarıyla ilerlemeye başladılar. Kısa bir süre sonra Küba Hava Kuvvetleri'nin saldırısı sonucu birçok kişi hayatını kaybetti, yüz civarında kişiden geriye 15-20 kişi kalmıştı. Hayatta kalanlar küçük gruplara ayrılıp, dağlarda ilerleyerek hayatta kalan kişilere ulaşmaya çalıştılar. Birbirlerini bulmaları köylü sempatizanlar sayesinde oldu. Bu 12 kişilik küçük grup, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da buradaydı, gerilla kuvvetinin çekirdek lider grubunu oluşturacaklardı.
1956`dan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`in ortalarına kadar Castro [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve diğerlerinin yardımıyla Sierra Maestra dağlarındaki ufak Batista garnizonlarına başarılı saldırılar düzenledi. Cevap olarak Batista kontrolü kaybetmemek için Küba`daki şehirlerde kanlı tepkiler verdi. Che Guevara ve Raúl Castro da dağlarda Batista yanlılarını ve Castro düşmanlarını idam ederek politik kontrolü sağladı.
Bu zaman diliminde Castro ve ekibi yaklaşık 200 kişiden oluşuyordu ve bu sayı Küba ordusu ve polis gücünün toplamına (30.000-40.000 arası [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) oranla oldukça küçüktü. Fakat her çatışma öncesi savaşmaya isteksiz olan orduydu ve saldırıları etkisiz oluyordu. Batista güçleri için diğer bir sorun ise Birleşik Devletler tarafından [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`de konulan ambargoydu. Küba Hava Kuvvetleri uçakları tamir ettiremiyor ya da yedek parça alamıyordu.
Batista güçleri sonunda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dağlara güçlü biçimde saldırmaya başladı. 12.000 asker (yarısından fazlası eğitimsiz erdi) bu operasyona katıldı fakat Castro`nun kararlı savaşçıları tarafından püskürtüldü. Örneğin 11 temmuzdan 21 temmuza kadar süren [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`nde Castro`nun güçleri 240 kişiyi esir alırken sadece 3 kişi kaybetti. 29 temmuzda General Cantillo`nun tuzağına düşen Castro ve savaşçıları yaklaşık 70 kişiyi yitirdi. Castro [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ta geçici ateşkes önerdi ve Cantillo kabul etti. Pazarlıklar sürerken Castro savaşçılarını tekrar dağlara taşıdı ve operasyonu en az kayıpla bitirdi. Büyük umutlarla başlatılan Verano Operasyonu Batista hükümeti için başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Ağustos 1958 - Zafer [[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]]

Batista saldırısı başarısızlığa uğratıldıktan sonra [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tarihinde Castro güçleri saldırmaya başladı. Fidel Castro, Raúl Castro ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] komutanlığındaki "Oriente" bölgesinde (şimdi 4`e ayrılmıştır, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) 4 cephe kurulmuştu. Batista saldırısı sırasında ele geçirilen cephaneler oldukça işe yaramıştı ve Castro güçleri seri halde zafer kazanmaya başladı.
Bu sırada, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kumandanlığındaki 3 ekip de Santa Clara`ya doğru ilerlemekteydi. Jaime Vega ekibi yok edildi. Kalan iki ekip ana merkezlere ulaşarak Castro kumandanlığında olmayan direniş örgütleriyle birleşti. Cienfuegos [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`de [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`sını kazanarak önemli bir başarı elde etti ("Yaguajay Kahramanı" ismi buradan gelir). Ertesi gün (31 Aralık) [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şehri Che Guevara, Cienfuegos ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güçleri tarafından ele geçirildi. Bu haberler Batista`yı paniğe sürükledi. Haberi aldıktan saatler sonra, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], uçakla [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ne kaçtı.
Castro, Batista`nın kaçtığını duydu ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`yı almak için görüşmelere başladı. 2 Ocak`ta Albay Rubido askerlerine Castro güçleriyle savaşmamalarını emretti ve şehir ele geçti. Guevara ve Cienfuegos da [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ya aynı saatlerde girdi. Santa Clara`dan Küba`nın başkenti Havana`ya gelirken hiçbir güçle karşılaşmamışlardı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`ta Castro`nun kendisi Havana`ya ulaştı. Küba`nın yeni başkanı ve lideri belli olmuştu.
1959 sonrası

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'da ziyaret ettiği [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de


Küba Devrimi zafere ulaştıktan sonra Küba toplumunun ekonomik ve sosyal hayatında çok önemli değişiklikler gerçekleştirmiştir. Özellikle başta [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gibi yabancı işletmelerin kamulaştırılması, toprak reformunun gerçekleştirilmesi gibi uygulamalar ülke ve ülke dışında yoğun ilgi çekmiştir. Adada büyük yatırımları bulunan ABD, Castro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulunmuş, Batista yanlısı ordunun kılıç artıklarından meydana getirdiği [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adındaki askeri birlikle adayı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olarak bilinen saldırıyla işgal etmeye çalışmıştır. İşgal girişiminin püskürtülmesiyle Küba hızla sosyalist sisteme geçmiş ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile ilişkilerini sıkılaştırmıştır. ABD'nin düzenlediği ve adadaki [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] de desteklenen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzünden işgal edilme tehlikesi bir kez daha belirince Castro yönetimi adaya Sovyet balistik füzelerini yerleştirerek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] patlak vermesine yol açan süreci başlatmıştır. Ada halen ABD'nin ekonomik ablukası altındadır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
devrimi, küba


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünya Devrimler Tarihi -Küba Devrimi SimHa Tarih 0 18 Ağustos 2014 20:36
Küba devrimi oyun oldu yaSmin Oyun Dünyasından Son Haberler 0 29 Kasım 2013 21:10
Çin Kültür Devrimi: Büyük Proleter Kültür Devrimi’ne Kısa Bir Bakış Zen Kitap Tanıtımları 0 12 Haziran 2013 17:21
Küba ve Küba Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 04 Temmuz 2012 14:42
Clinton Küba'da. :) LuisCode Fıkra 0 26 Haziran 2006 11:26