IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'ın Kuruluşu (https://www.ircforumlari.net/tarih/372122-nasyonal-sosyalist-alman-isci-partisi-nsdapin-kurulusu.html)

Deinonychus 17 Aralık 2010 18:19

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'ın Kuruluşu
 
NSDAP (Nazi Partisi)'ın kökleri, ağırlıklı olarak sanayici, işadamı ve subayların oluşturduğu 1918'de kurulan Thule Cemiyeti'ne uzanır. 1919 yılında ırkçı-faşist cemiyetleri içinden Alman İşçi Partisi (DAP) çıkar. 1920'de yapılan kongrede DAP'ın ismi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) olarak değiştirilir. NSDAP'ın programı öz olarak: "Alman ırkının üstünlüğü -Üretken olarak tanımladıkları sanayi sermayesini olumlarken, enternasyonal ve (yahudi) mali sermayeyi ve faizciliği lanetlemeye dayalı anti-komünist, anti-marksist bir sosyalizm" demagojisine dayanır. 1921'de yapılan kongrede Adolf Hitler NSDAP'ın parti başkanlığına tam yetkili FÜHRER (Önder) olarak seçilir. NSDAP'ın vurucu sokak gücü olarak SA (Hücum Birimi) örgütlenir.
Alman sanayi tekelleri Daimler, Borsig, Thysen, Kirdoff vb. tekeller Nazi Partisine maddi yardımda bulundular. 1923 yılında varolan siyasi krizi ve halkın memnuniyetsizliğini fırsat bilen Hitler bir darbe girişiminde bulunsa da başarılı olamadı. Bu darbe Alman tarihinde "Birahane Darbesi" olarak yer alır. İktidarı ele geçirmek için ordu ve polis içindeki örgütlenmesi yeterli gelmemiştir. Hitler tutuklanır. Çıkınca geçmiş deneyimlerinden "dersler" çıkararak örgütlenme faaliyetine devam eder.
1925-26'da SA'ların yanında kendine sadık adamlarından Koruma Bölüğü'nü (SS) kurar. Bu SS'ler faşist parti içinde iktidar savaşında Hitler'in çıkarlarını koruma amaçlıdır. Daha sonra Hitler faşist kitle tabanı oluşturmak için kitle örgütleri vb. kurar. Özellikle gençlik ve küçük burjuvazi arasında hızla kitleselleşir. Bu süreçte NSDAP örgütlenme modeli, çalışma tarzı vb. yönlerden sosyal demokrat ve komünist partileri örnek almıştır


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net