IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Çocuk Kral Tutankamon ve Tutankamon’un Mezarının Keşfi. (https://www.ircforumlari.net/tarih/452844-cocuk-kral-tutankamon-ve-tutankamon-un-mezarinin-kesfi.html)

Sevda 14 Şubat 2012 18:01

Çocuk Kral Tutankamon ve Tutankamon’un Mezarının Keşfi.
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çocuk Kral Tutankamon ve Tutankamon’un Mezarının Keşfi.

1903 ve 1912 yılları arasında Amerikalı bir iş adamı olan Teodore M.Davis, Krallar Vadisindeki kazı çalışmalarının maliyetini üstlenmis ve bu çalışmalardan biri Mısır bilimcisi Howard Carter tarafından yapılmıştır.Birlikte içinde ,Tutmosis ve Hatşepsut’un da mezarlarının ve Tutankamon’un büyük anne ve babası olma ihtimali bulunan Yuya ve Tuya nın bozulmamış mezarları da olan bir çok önemli keşif yapmışlardır.

Ayrıca Davis, Tutankamon’un mezarının civarlarda olabileceğini soruşturan birçok ipucu bulmuştur. Biri ,Tutankamon’un cenaze mobilyalarını içeren hırsızın hazinesiydi. Diğeri, 1907 de keşfedilen Tutankamon’un mühür betimlemeleri, doğal sodyum karbonatve diğer mumyalama malzemeleriyle dolu dantel keseler ve cenaze töreninden kalanların bulunduğu bir çukurdu. En sonunda, büyük bir kaya parçasının yakınında Davis, Tutankamon’un adını taşıyan mavi bir çinikupa buldu. Fakat, bir çok verimsiz araştırma sonunda Davis, artık daha fazla kraliyet mezarının bulunmayacağına inanarak Vadi’den ayrıldı.

Howard Carter ve onun İngiliz koruyucusu, Carnarvon’un 5. kontu,1914 te kazma hakkını elde etti ve işe hazırlandılar. Fakat 1.Dünya Savaşı çıkınca bu fikirden vazgeçmek zorunda kaldılar. 1917 de tekrar işe koyuldular ancak, Davis’ten daha şanslı değildiler. Beş başarısız sezondan sonra tam Lord Carnarvon pes etmeye hazırdı ki, Carter bir şans daha istedi. Kazıya 1 kasım 1921 de yeniden başlandı. Eski yapıyı yıkarlarken merdiven basamaklarının en tepesi de açığa çıkmıştı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Mezarın Açılışı

Ertesi gün öğleden sonra, merdivenler temizlendi ve müfettişler tarafından, mühürlenmiş bir eşik bulundu. Bir sonraki sabah Carter, Lord Carnarvon’a buluşunu bildiren bir telgraf gönderdi. Lord Carnarvon ve kızı 23 Kasımda Luksor’a geldi. Merdiven tekrar açıldı ve eşiğin alt kısmının yükünü hafifleten geriye kalmış 4 basamak ta temizlendi. Daha çok kazanların sevindiği şey, Tutankamon’un mührüyle damgalanmış uzun zamandır aranan mezarın asıl kapatılmış olduğu yerdeydi fakat müfettişler bunların tekrar damgalanmış olduklarını söylemişlerdi ki bu, mezarın hala bazı cenaze malzemeleri içerdiği anlamına gelmekteydi.

Kapının arkasındaki eğimli tüneli temizledikten sonra başka bir mühürlenmiş eşik buldular. Carter atmakta olan heyecanını şöyle açıkladı:

“Yavaşça, izleniyormuşuz hissine kapıldık, eşiğin alt kısmını kapatan yol enkazından geri kalanlar kaldırıldı, sonunda tüm kapı karşımızdaydı. Zamanı gelmişti. Titreyen ellerimle sol üstte küçük bir gedik açtım. Ucu bucağı olmayan karanlık ve boşluk, önümde duran ne varsa az önce temizlediğimiz geçit gibi bomboştu. Gaz kaçağına karşı önlem olarak mumlarla kontroller yapıldı ve sonra gediği biraz daha genişleterek içeri bir mum soktum ve dikkatle baktım. Lord Carnarvon, Leydi Evelyn ve Callender sonucu duymak için yanımda sabırsızlıkla bekliyorlardı. Başka hiçbir şey göremedim, odanın içinden çıkan sıcak hava mumuntitreşmesine neden oldu ama gözlerim loş ışığa alıştıkça sisten ayrılan odanın ayrıntıları, garip heykeller ve hayvanlar, her yerde altının parıltısı yavaşça belirdi. Kısa bir süreliğine, odanın içindekiler sonsuzluk gibi görünmüş olmalıydı, öylece kalakalmıştım. Ve Lord Carnarvon merakına daha fazla dayanamayarak heyecanla; ‘Bir şey görebiliyor musun?’ diye sordu. Tek diyebildiğim; ’Evet, harika şeyler görüyorum’ oldu. Sonra deliği biraz daha genişleterek içeriye bir elektrik lambası soktuk.’’

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Mezarda Bulunanlar

Tutankamon’un mumyası altın bir tabut inde bulundu. Bu,iki tane daha tabutun içine yerleştirilmişti. En içteki altından yapılmıştı ve ikincisi değerli taşlarla süslenmiş altınla kaplı ahşaptandı. Bu tabutlar mezardan çıkarılmış diğer hazinelerle birlikte Kahire Müzesinde sergilenmektedir. Tutankamon’un cesedi ise en dıştaki tabutta, hala Krallar Vadisindeki mezarındadır.

Mumyanın yüzünde saf altından bir maske vardı. Tutankamon kraliyet başlığını giyerken gösterilir ki bunun içindeki mavi çizgiler lacivert taşının taklidi olan cam macunundan yapılmıştır. Gözleri, dikkat çekici olması ve yaşayan bir kral olduğunun vurgulanması için kuvars ve obsidyen taşından işlenmiştir. Osiris’e dönüştüğünü göstermek için ise kavisli bir takma sakal takmıştır.

Tutankamon’un mumyası hepsi sembollerle dolu olan 150 paça mücevher ile süslenmiştir. Kanatlı bok böceği güneş tanrısı Kefri’dir. Yukarı ve Aşağı Mısır’ın sembolü olan nilüfer çiçeğini ve papirüsü ve sonsuzluğun sembolü olan shen halkalarını tutar. Her iki tarafta uraeusgüneş çemberi takmış Mısır’ın düşmanlarına zehir tüküren kobra yılanı vardır. Yukarısında güneş botu ya da Horus’un gözü(ay)nü taşıyan udjatvardır. Bu, iki tane daha ay çemberi takan urei ile çevrelenmiştir. Bütün bu parçalar kralın cennete çıkmasını ve sonsuzluğa hüküm vermesini temsil eder.

Kaynak: Alıntılar


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net