IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2012, 21:10   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barbastro Savaşı




Barbastro Savaşı (Barbastro Muhasarası adıyla da bilinir), Papa II. Alexander'ın bir İspanyol şehri olan Barbastro'yu Müslümanların egemenliğinden almak için tasdik ettiği uluslararası bir seferdir. Şehir Batı Avrupalı devlet ve devletçiklerden oluşan büyük bir orduyla 1063 senesinde kuşatıldı ve elde edilen başarı sonucu Haçlıların eline geçti. Bu sefer Reconquista'nın (Müslümanları İber yarımadasından atma hareketi)önemli halkalarından birini oluşturmaktadır. Ayrıca bu sefer gelecekte yapılacak olan Haçlı Seferlerinin bir provası niteliğini taşımaktadır.

Seferin Başlaması ve Şehrin Kuşatılması

Papa II. Alexander 1063 senesinde kendisine dinen bağlı devletlere Reconquista'yı Hristiyanlığın öncelikli sorunu olarak gösteren telkinlerde bulunmaya başladı. Muhtemelen Büyük Hugh (Hugh of Cluny)'un orduya katılmasını onaylayarak ve Burgundy'de ki manastırın baş rahibinin kardeşi olan Thomas de Chalon'u buradaki ordunun kumandanlığına getirerek bu hususta ilk adımı attı. Fakat bu zorlu sefer için Fransa'dan başka devletlerinde bu kutsal harekete karşı istekleri olmalıydı. Böylece Papa başta Fransız ve Burdiganlardan olmak üzere diğer ağırlıklı unsurları İtalyan-Norman olan ve yerel İspanyol kuvvetleri ile Katalan ve Aragon kuvvetlerinden müteşekkil bir orduyu Barbastro'ya gönderdi. Bu büyük ordunu komutasına ise bir Norman olan Montreuilli William getirildi. Aragon Kralı Sancho Ramírez'de daha güneyde mevcut Müslüman Emirliklerinin şehre yardıma gelmemesi için yapılacak harekata kumanda etmek gayesiyle orduda mevcut İspanyol unsurlarının komutasına getirildi. Oluşturulan müttefik ordusu Akitanya Dükü VIII.William (Guy-Geoffrey) rehberliğinde İber yarımadasına girdi. Sefer esnasında bu büyük orduda ki farklı milletlerin aralarındaki sorunlar çıkmasına rağmen Fransızlı şövalyeler ağırlıklarını ortaya koyup anlaşmazlıkları önleyebiliyorlardı. Akitanya Dükü'nün kılavuzluğunda Somport'tan Pireneleri aşıp 1064 yılının ilk günlerinde kendilerini bekleyen Katalan ordusu ile Gerona'da birleşti. Graus'u geçerek savaş yürüyüşüne iki koldan giren Haçlı Ordusu, Zaragoza Emiri El-Muktedir'in kardeşi olan El-Muzaffer tarafından yönetilen Lerida Emirliğine bağlı olan Barbastro üzerine hareket etmeye başladı. Lérida'dan istediği desteği alamayan şehir su gücü ile hareket eden büyük taşlarla muhasara edildi ve 40 gün içinde düştü. Şehri ele geçiren Haçlılar acımasızca şehri talan edip, yağmaladılar. Tarihçi Chaytor'un anlattıklarına göre 50000 kadar Müslüman kılıçtan geçirildi.

Sonuç

Bu seferle Haçlılar bir çok ganimetler elde ettiler. Sarazenlerin en güzel kızları ve hazinelerinin Haçlıların eline geçtiği kaydedilmiştir. Muhasaradan sonra Urgel kontu III.Ermengol şehre vali olarak atandı. Şehirde Aragon Krallığı hakimiyetine girdi. 1065 senesi içinde Müslümanlar karşı saldırılarla bir çok şehri kolaylıkla geri aldılar ve Haçlılardan ele geçirdikleri küçük garnizonları kılıçtan geçirdiler. Burdiganların lideri Thibaut geri dönüş yolundayken 1065 senesinde vefat etti. Barbastro Seferi Haçlı seferlerinin geleceğini haber veren bir prova niteliğindeki bir harekattır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
barbastro, savaşı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Korupedyon Savaşı YapraK Tarih 0 11 Mart 2010 01:20
Miryekofalon Savaşı YapraK Tarih 1 17 Ocak 2010 20:53
Bedir Savaşı YapraK Tarih 3 17 Ocak 2010 20:36
Turnadağ Savaşı YapraK Tarih 0 27 Aralık 2009 23:42
Beach savaşı Juventus Haber Arşivi 0 22 Haziran 2009 11:52