IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2012, 21:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gergovia Savaşı




Gergovia Savaşı, M.Ö. 52 yılında Galya'da, Arvernilerin en önemli kenti olan Gergovia çevresinde, prokonsül Jül Sezar komutasındaki Roma Cumhuriyeti ordusu ile Vercingetorix komutasındaki Galyalı güçler arasında yapılan savaş. Savaşı Galyalılar kazanmıştır.

Savaş öncesi durum

Vercingetorix daha önce Gergovia'dan kovulmuş[1], ve Sezar Helvetlerle yaptığı savaşın ardından Boi kabilesini kendisine sadık bir kabile olan Aeduiler'e bağlayarak bu şehre yerleştirmişti. Sezar, M.Ö. 53 yılı kışında Galya'ya yeni bir sefer için askerlerini hazırlamaya çalıştığı sırada, Vercingetorix Gergovia'ya saldırdı.[2] Sezar zor bir karar vermek durumunda kalmıştı çünkü birliklerinin emniyetli bir şekilde kışı geçirmesini sağlayabilir, ancak bu durum Roma'nın müttefiklerini savunmaktan aciz olduğunu izlenimi vereceğinden Aeduilerin desteğini kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirdi, ya da erzak tedariğinde sıkıntı yaşama riskine rağmen Vercingetorix'i açık bir savaşa çekebilirdi. İkinci seçeneği tercih etti.[3]

Sezar iki lejyon ve erzağın geri kalanını Agedincum'da bıraktı ve kalan birliklerle Gergovia'nın yardımına koştu. Yolu üzerindeki Vellaunodunum, Genabum ve Noviodunum'u kuşatması, Vercingetorix'in kuşatmayı kaldırarak Sezar'la buluşmak üzere Noviodunum'a gelmesine yol açtı. Burada yapılan savaşı Sezar kazandı.[4] Avaricum'u kuşatarak ele geçirdi ve erzak tedariğini tamamladı.

Çarpışma

Kışın sona ermesi ile birlikte, Aeudilerin desteğini arkasına almak isteyen Sezar kişisel olarak onları ziyaret etti ve ardından Titus Labienus komutasındaki dört lejyonu Senone ve Parisilerin topraklarında ilerlemeleri için geride bırakarak, kalan 6 lejyon, Aeudi auxiliaları ve Germen süvarilerle birlikte Gergovia'ya doğru hareket etti.[5] Cevap olarak Allier nehri üzerindeki tüm köprüleri yıkan Vercingetorix, nehrin karşı kıyısında ilerlemeye başladı. Bu durum Sezar'ın nehri geçmesini engellemedi ancak Vercingetorix Sezar'ın birliklerinden daha hızlı ilerledi ve savaşın nerede ve ne zaman yapılacağı kararını verme inisiyatifini elinde tutumayı başardı.

Sezar beş gün sonra Gergovia'ya ulaştı ve arazinin dağlık yapısının tam bir cephe saldırısı için riskler taşıdığına kanaat getirince üstün kuşatma taktiklerini kullanmaya kara verdi.[6] Ana kampı ve zaptedilmiş bir tepe arasına yaklaşık 12 feet (3.6576 m) genişliğinde iki sıra hendek kazılması emri verdi. Gergovia'nın etrafını hendeklerle tam olarak çevirdi ve içerdeki Galyalıları, müttefiki Aeudilerin ihaneti sonucu birkaç kez ara vermek zorunda kalsa da onları ayrı bir savaşta yenerek, açlığa terketmeyi denedi.

Kuşatmanın tehlikede olduğunu ferkedince Gergovia'ya geri döndü ve fikrinin kuşatma için hatalı bir karar olduğuna kanaat getirdi. Artı tek şansı Vercingetorix karşısında alacağı bir zaferdi. Bir lejyonu yem olarak bıraktı ve daha iyi savaşabileceği bir yer aramak için bölgeden ayrıldı. Vercingetorix'i aşağıdaki düzlüklere çekebilmek için bir generaline aldatma amaçlı olarak bölgeden geri çekilmesi emrini verdi ancak Vercingetorix bu tuzağı fark etti ve şehre geri döndü. Bu arada Sezar'ın birlikleri çok uzakta olduklarından onun işaretini yanlış anlamış ve şehir savunmasına doğrudan saldırmıştı. Bu yanlış anlama Sezar'a 46 centurion ve 700 lejyoner'in ölümüne ilave olarak 6,000 yaralı Romalıya malolmuştu. Bunun üzerine Sezar kuşatmayı kaldırdı ve Aedui topraklarına doğru ilerlemeye başladı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gergovia, savaşı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dumlupınar Savaşı YapraK Tarih 0 13 Mart 2010 19:29
Divin Savaşı YapraK Tarih 0 11 Mart 2010 23:00
Matapan Savaşı YapraK Tarih 0 11 Mart 2010 22:54
Nokia'nın zor savaşı! She Cep Telefonlar 0 04 Ekim 2009 19:42