IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Nisan 2012, 02:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meksika - Amerika Savaşı




Meksika-Amerika Savaşı veya Meksika Savaşı ABD ile Meksika arasında, ABD'nin 1845'te Teksas'ı ilhakı ve sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıkan savaş (1846-1848). ABD'nin kesin zaferi ve Rio Grande'den Büyük Okyanusa kadar uzanan geniş Meksika topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

Teksas'ın ilhak edilmesinin yarattığı gerginliğin ardından, ABD başkanı James K. Polk, John Slidell'ı tartışmalı Teksas sınırı konusunu ve Meksika'nın elindeki New Mexico ve Kaliforniya'nın satın alınmasını görüşmek üzere Meksika'ya gönderdi. Meksika yöneticilerinin bu görüşmeyi reddetmesinden sonra, General Zachary Taylor komutasındaki birliklere Nueces ile Rio Grande arasındaki tartışmalı bölgeyi işgal etme emrini verdi (Ocak 1846). Kongre'den Meksika'nın bu tutumu nedeniyle savaş açılmasını isteyeceği bir sırada, Meksika birliklerinin 25 Nisan'da Rio Grande'yi geçerek Taylor'un birliklerine saldırdığını öğrenince, 11 Mayıs'ta Meksika'nın ABD topraklarında Amerikalı kanı döktüğü temasını işleyen bir konuşma yaptı. Kongre 13 Mayıs'ta savaş ilanını büyük çoğunlukla onayladı.Demokratlar savaşı çoşkuyla desteklerken, girişimi haksız bir toprak gaspı olarak gören Whig'ler ile köleciliğin yeni topraklara yayılmasından kaygı duyan kölecilik karşıtı çevreler savaşa karşı çıktı.

ABD kamuoyundaki derin bölünmeye karşın, ABD birlikleri sayıca daha üstün olan Meksika ordusunu bütün önemli çarpışmalarda yenilgiye uğrattı. Taylor'un kuvvetleri Meksika'nın kuzeydoğusunu işgal etti. Albay Stephen Kearny New Mexico ve Kaliforniya'yı işgal etti.General Winfield Scott Veracruz üzerinden Mexico'ya yürüdü. Mexico'nun 14 Eylül 1847'de düşmesiyle savaşın askeri aşaması sona erdi.

Barış görüşmelerini yürütmek üzere Scott'ın kuvvetleriyle birlikte Mexico'ya giden Nicholas Trist, Meksika'da yeni bir yönetimin kurulmasından sonra 2 Şubat 1848'de Guadalupe Hidalgo Antlaşması'nı imzaladı. Antlaşmayla bugünkü New Mexico, Nevada, Arizona ve Kaliforniya eyaletlerini oluşturan topraklar 15 milyon ABD Doları karşılığında ABD'ye bırakıldı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amerika, meksika


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İspanya - Amerika Savaşı efLatun Tarih 0 29 Mart 2012 21:31
Mitla \ Meksika efLatun Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 03 Mart 2012 21:50
Meksika'da deprem! Ruj Haber Arşivi 0 02 Kasım 2011 02:11
Meksika Sır Tarih 0 24 Eylül 2011 23:38
Çin - Amerika Hacker Savaşı Ocean Güvenlik Açıkları 1 20 Haziran 2008 22:49