IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Nisan 2012, 22:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Maraton savaşı




Maraton Muharebesi (Maraton Savaşı ) Pers imparatoru I. Darius'un son kalan Yunan topraklarını fethedip batı sınırlarını güvene almak için yaptığı ilk büyük savaştır. MÖ 490 yılının Ağustos ayında Yunanistan'ın Maraton platosunda olmuştur. Savaş Yunanistan'ın zaferiyle sonuçlanmış ve savaş gecesi tanrı Pan Persleri korkuttuğu için, Yunanlılar ona Akropolis eteğinde bir tapınak yapmışlardır.

Yunan zaferini Atina'ya haber vermek için Maraton'dan yola çıkan Pheidippides isimli ulağın, yaklaşık 40 kilometrelik mesafeyi hiç durmadan koştuktan sonra zafer haberini verdiği ve yere yığıldığı rivayet edilir. Bu olay, modern zamanlarının Olimpiyat Oyunları kurucusu Pierre de Coubertin ve arkadaşlarına 42195 metrelik maraton koşusunu oyunlar kapsamına almaları için ilham kaynağı olmuştur.

Savaşın ana tarihsel kaynağı Herodot dan gelir;olayı kitap VI. paragraf 108-117 de tanımlar. Mamafih kendisi savaştan birkaç yıl sonra doğar.Ve kitabını Peace of Callias (Kalyos Barışı) dan sonra yazdığına inanılır (MÖ 449-448). Onun karakteristik stilinde o hikâyeleri olağan üstü bir şekilde güzelleştirir. Sanki kendisi savaşta kesin bir şekilde yer almış gibi.

Heredot'un anlatımına göre, Miltiades'in komutasındaki Atinalılar, Maraton ovasında, Pers ordusuna karşı cepheden saldırıya geçerek, uzun bir çarpışmanın sonunda Pers saflarını dağıtmışlardı. Persler, kıyıdaki gemilerine ulaşmayı başardılar ve denize açıldılar. Atina'ya, Atinalılardan önce varmaya çalışıyorlardı. Atinalılar da, Pers ordusunun, o an için savunmasız durumdaki Atina'ya ulaşmasını önlemek amacıyla, tüm güçleriyle Maraton ovasından Atina'ya doğru koşuyorlardı. Şehirlerine Perslerden önce ulaşmayı başardılar. Maraton, o tarihlerden beri insanın gücünün sınırlarını zorlamasının simgesi olmuştur.

Tanrı Pan, Pheidippides (antik çağda kahraman) yardım istemek için Sparta'ya giderken ona yolda gözükür. Hippas (Peisistratus'un oğullarından biri MÖ 6. yüzyılda Atina'nın Tiranı idi) Pers felaketini önceden haber veren bir rüya görmüştü ve Atinalı Epizelus savaşta bir hayalet tarafından gözleri kör ediliyordu.

Günümüze dek gelen (hala mevcut olan) diğer bütün tarihsel kaynaklar geçmiş zamanlardan gelir.Pausanius ( Antik Yunan coğrafyacısı) savaşın final bölümü hakkında önemli bilgi verir. 10.yüzyıl Bizans Suda (Antik Ege dünyası Bizans yunan tarihsel ansiklopedisi) sözlüğü bilgileri şimdi kaybolmuş kaynaklara dayandırır. Ephorus gibi (Antik Yunanistan'da MÖ 400-330) Aeolis'de, Anadolu'da Yunan tarihcisi idi. Onun hayatta kalan fregmanları önemli hikâye sağlar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
maraton, savaşı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Maraton (Atletizm) Maraton Sporu Nedir? Maraton Sporu Tarihçesi - Maraton Sporu. Sevda Diğer Spor Branşları 0 15 Kasım 2011 00:23
En Uzun Maraton Demon Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 26 Mayıs 2010 10:51