IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2012, 17:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
29 Nisan 1945 Dachau Toplama Kampı Tutsakları






1933 yılında Almanya'da Nazilerin iktidar olmasıyla birlikte, toplumun Nazi olmayan tüm kesimleri için gerçek bir karabasan başladı. Yahudiler, Romanlar, Sintiler ve diğer "Ari" olmayan halklar soykırıma tabi tutuldu. Milyonlarca Yahudi toplama kamplarına kapatıldı, üzerlerinde deneyler yapıldı, gaz odalarında katledildi. Dachau Toplama Kampı tutsakları, 29 Nisan 1945'te Amerikan birliklerince kurtarıldı.

Bundan tam 65 yıl önce, General Alexander M. Patch komutasındaki 7. Ordu'ya bağlı Amerikan birlikleri, Münih yakınlarındaki Dachau Toplama Kampı'ndaki yaklaşık 70.000 tutsağı kurtardılar.

Amerikan askerleri bu esnada sadece SS muhafızların zayıf bir direnişiyle karşılaştılar. Toplama kampındaki tutsaklar ise haftalar boyunca kamptan ayrılamadılar, çünkü yaygın tifo salgını yüzünden sıkı karantina önlemleri uygulanıyordu. Kampın ağır koşullarının etkisiyle, ilerleyen haftalar boyunca daha pek çok tutsak hayatını kaybetti.

Dachau Toplama Kampı, nasyonal sosyalistlerin 1943'te iktidarı almalarından sonra, SS ve Gestapo şefi Heinrich Himmler tarafından kurulan ilk toplama kampıdır. Farklı siyasi görüşlere sahip, örneğin komünistler ve sosyal demokratlar gibi yeni rejim için tehlike arz edebilecek herkes, bu kampta toplumdan yalıtılıyordu. Dachau Toplama Kampı, daha önce Güney Almanya'da kurulmuş olan geçici bir kampın yerini alacaktı. Toplama kampı aslında 9000 kişi kapasiteli olarak tasarlanmıştı. Ancak kampa gönderilen insan sayısı o kadar fazlaydı ki, Naziler sonraki yıllarda ana kamp binasına sık sık yeni ilaveler yaptılar.

1941'den sonra Naziler Yahudi inancından insanları, Sintileri, Romaları, savaş tutsaklarını, işgal edilmiş Avrupa ülkelerindeki Nazi askerlerinin içindeki şüphelileri Dachau Toplama Kampı'na göndermeye başladılar. 1935 yılında Dachau'da 35.000 tutsak vardı, en az bu sayıda insan da kampın civarındaki ek binalarda bulunuyordu. Kızıl Ordu'nun ilerlemesi nedeniyle SS mensupları, doğuda bulunan toplama ve imha kamplarındaki tutsakları, batıya nakletmeye başladılar. Bu yüzden barakalarda muazzam bir yer darlığı yaşanıyordu.

Odalarda tutsaklar her biri 75 kişi kapasiteli, üçer katlı ranzalarda kalıyorlardı. Bazen bir odada 350 kişinin kaldığı bile oluyordu. Müthiş yer darlığı, yetersiz beslenme ve berbat tıbbî bakım nedeniyle art arda salgın hastalıklar baş gösteriyordu. Sadece tifüsten günde 150 tutsak ölüyordu. 1933 ile 1945 arasında Dachau Toplama Kampı'nda yaklaşık 200.000 kişi yaşadı, bunların 35.000 kadarı silahla vurulmak, güçsüz bırakılmak veya tedavi edilmemek suretiyle öldürüldü.

Müttefiklerin ilerleyişiyle birlikte toplama kamplarındaki tutsaklar kurtarılmaya başlandı. Müttefik birlikleri Nisan ayında Dachau'un yanı sıra Weimar'daki Buchenwald ve Lüneburger Heide'deki Bergen-Belsen toplama kamplarına da ulaştılar. SS'ler genellikle kamplardaki tutsakları bir diğerine nakletmeye çalışıyordu. Örneğin Berlin yakınlarındaki Sachsenhaus ve Fürstenberg yakınlarındaki Ravensbrück toplama kamplarında bulunan 50.000 tutsak, 15 Nisan'da insanlık dışı koşullarda batıya doğru yola çıkartıldı.

Naziler Polonya'daki en büyük toplama kampı olan Auschwitz'de de aynı şekilde davranmışlardı. Yaklaşan Kızıl Ordu nedeniyle Kasım 1944'de toplama kamplarının dağıtılması emri verilmişti.

Dachau Toplama Kampı'na ulaşan Amerikan birlikleri ile SS muhafızları arasında çatışma yaşandıysa da, kamp kısa sürede Amerikalılar tarafından ele geçirildi.


Kaynak: marksist


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1945, 29, dachau, kampı, nisan, toplama, tutsakları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mircea Lucescu (1945 - .... ) Liaaa Sporcular 0 13 Şubat 2012 16:31
İmran Işıldar (1945 - .... ) Aze Sporcular 0 07 Eylül 2011 18:46
Toplama Kampı Western Fıkra 0 18 Şubat 2011 13:34