IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2012, 17:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
18 Nisan 1906 San Fransisco Depremi






1906 yılının 18 Nisan günü Amerika Birleşik Devletleri'nin San Fransisco şehri şiddetli bir depremle sarsıldı. Depremde çok sayıda ev yıkıldı, kopan doğalgaz hatları ateş alınca büyük bir yangın çıktı. Belediye başkanı yağma olaylarını engellemek için ordu birliklerini devreye soktu, ancak yağmacı olduğu iddiasıyla vurularak öldürülen insanların neredeyse tümünün yanan evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalışanlar olduğu anlaşıldı.

San Fransisco, altına hücum döneminde büyük bir nüfus patlaması yaşadı. Binlerce insanın altın ve gümüş bulma umuduyla aktığı şehir, hızla biriken sermaye nedeniyle bir finans ve sanayi şehrine dönüştü. Levi Strauss'un tekstil fabrikaları ile Domingo Ghiradelli'nin çikolata fabrikalarında yüzlerce işçi çalışmaya başladı; şehirde büyük işçi mahalleleri oluştu.

18 Nisan 1906 sabahı saat 5:12 sularında şiddetli bir deprem San Fransisco ile Kuzey Kaliforniya'yı vurdu. Depremin büyüklüğü çeşitli kaynaklara göre 7,8 ile 8,3 arasında değişiyordu. Elli saniye süren depremde çok sayıda ev yerle bir oldu; ancak asıl yıkım depremden sonra çıkan yangınla geldi. Kopan hatlardan sızan gaz kısa sürede ateş aldı ve San Fransisco'nun batısı yanmaya başladı.

Şehrin belediye başkanı, yangını durdurabilmek ya da en azından doğu yakasına ulaşabilmesini engellemek için ordu birliklerinden destek ve yardım istedi. Askerler patlayıcılar kullanarak şehrin yanan kısmıyla alevlerin henüz ulaşamadığı kısımları arasındaki evleri havaya uçurmak, böylece yangına son vermek istediler. Fakat böyle bir durumla daha önce karşılaşılmadığı için kullanılan patlayıcıların yerleri ve miktarları yanlıştı; bu nedenle bu çabalar zararı daha da büyütmekten başka bir işe yaramadı.

Belediye başkanı Eugene Schmitz, ordu birliklerine yağma olaylarını engelleme ve yağmacıların görüldüğü yerde vurulması emrini verdi. Özellikle işçi mahallelerinde yağmacı avına çıkan askerler, alevler arasında koşuşturan yaklaşık 500 kadar insanı vurarak öldürdüler. Daha sonra yapılan incelemede ise bu insanların yağmacı değil, evlerindeki eşyaları kurtarmaya çalışan kişiler olduğu anlaşıldı.

Yangında şehrin neredeyse tümü yandı; pek çok sanat eseri, bilimsel çalışma, sayısız kitap ve servet yok oldu. Ortaya çıkan zarar bugünün parasıyla yaklaşık 5,1 milyar dolar kadardı. Evlerin birçoğu depreme karşı değil ama yangına karşı sigortalıydı; bu yüzden sigorta şirketleri yangınların kasten çıkartıldığını öne sürerek pek çok kişinin zararını tazmin etmeye yanaşmadı.

Deprem ve yangın neticesinde yaklaşık 3.000 kişi öldü, şehrin 400.000 sakininin yarısız evsiz kaldı, bunların büyük kısmı şehri terk etti. Felaketten hemen sonra şehir yeniden inşa edilmeye başlandı ve 1915 yılında Panama Kanalı'yla birlikte yeni şehrin açılışı yapıldı.

Kaynak: tarihtebugun


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
18, 1906, depremi, fransisco, nisan, san


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Samuel Beckett (1906 - 1989) Liaaa Şairler / Yazarlar 0 03 Mayıs 2012 14:38
Yirmi Üç Nisan - Nisan Hediye Etti Atan Burce Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 23 Nisan 2012 01:28
Dr. Fazıl Küçük (1906 - 1984) Liaaa Biyografiler 0 11 Mart 2012 16:33
Muammer Karaca (1906 - 1978) Liaaa Biyografiler 0 07 Mart 2012 15:02
Mezarsız San Fransisco Hesna Merak Ettikleriniz 0 07 Aralık 2011 20:59