IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   II.Dünya Savaşı casusu; Avustralyalı Nancy Wake (https://www.ircforumlari.net/tarih/530538-iidunya-savasi-casusu-avustralyali-nancy-wake.html)

Sevda 15 Mayıs 2013 04:21

II.Dünya Savaşı casusu; Avustralyalı Nancy Wake
 
II.Dünya Savaşı casusu; AvustralyalıNancy Wake

II. Dünya Savaşı’nda, Fransız direnişinin ve Normandiya Çıkarması’nın önemli casuslarından Avustralyalı 98 yaşında öldü.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşlı bakımevinde hayatını kaybeden Nancy Wake’in ölümünü duyuran Avustralya Başbakanı Julia Gillard, “Wake azmin, kahramanlığın askeriydi” dedi.

Wake, Nazilerin sonunu getiren Büyük Normandiya Çıkarması’nda Hitler’in askerlerini zayıflatacak 7 bin direnişçinin öncü birlik olmasını sağlamıştı.
İngiliz askeri istihbarat uzmanlarınca eğitilen Wake, Gestapo’nun (Geheime Staatspolizei-gizli devlet polisi) taktığı adla “Ak Fare” idi.

Gestapo’nun en çok aradığı casus olan Wake için Avustralya Başbakanı Gillard, “Onun olağanüstü fedakarlığı yüzlerce müttefik askerinin hayatını kurtardı” dedi.
Wake’in özyaşam öyküsünü yazan Peter FitzSimons, “para-şifre aygıtları-kod kitaplarının kurdu” ajan hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Güzel bir kadın olan Wake, gizli ajan kimliğiyle Almanları çok kez aldattı.

Tam adıyla Nancy Grace Augusta Wake, altı kardeşin küçüğüydü. Legion de Honour, Savaş Haçı madalyaları sahibi Wake, Yeni Zelanda-Wellington-Roseneath’de 30 Ağustos 1912’de doğdu.
İngiltere’de gazetecilik öğrenimi gören Wake, Adolf Hitler’in yükselişini yakından izledi.
II. Dünya Savaşı çıktığında Fransa-Marsilya’da oturan Wake, ikinci eşi Fransız sanayici işadamı Henri Fiocca ile evliydi. Fiocca, Gestapo’nun elinde öldürüldükten sonra İspanya ve Londra’ya kaçan Wake, burada İngiliz ordusunda istihbarat-casusluk-sabotaj eğitimi aldı.

Savaştan sonra Avustralya’ya dönen Wake, İngiliz pilot John Forward’la evlendi.
Pilot Forward’ın ölümünden sonra İngiltere’ye dönen Wake’in vasiyetine göre cenazesi yakılacak ve 2012 ilkbaharında külleri, Fransa’nın orta kesimindeki Montlucon’a serpilecek. Montlucon, 1944’te Gestopo merkezinin imha edildiği saldırının yapıldığı yerdi.


Kaynak: Alıntılar


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net