IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2013, 21:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Lahit Mezarlar ve Çeşitleri




Eskiçağlarda taş, mermer, kil, ağaç, tunç ve kurşun gibi maddelerden çoğunlukla sanatsal bir eser havasında işlenerek yapılan sandık biçimindeki mezar türleridir.

Lahit mezarlar, eskiçağlarda yaşamış neredeyse tüm kültürlerde yaygın olarak yapılmaktaydı. M.Ö. 2600 yıllarında Antik Mısır da ise lahitlerin dış kısmına süslemeler yerine, içine koydukları ölünün kabartma heykelini yapmışlardır. Her çağda yapılan lahit mezarların genel ortak özelliği ise, lahitlerin içine ölünün, vefatından önce kullandığı günlük ve kıymetli eşyalarının içerisine konulmasıdır. Lahitlerin ilk yapıldığı dönemlerdeki amacı, yakılarak yok edilen ölülerin küllerini saklamak için kullanılmaktaydı. Daha sonraları mezar olarak kullanılmaya başlanılan lahitler, küçük mezar şeklinde sandık ve dış süslemeleri olarak yapılmaya başlandı.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Zamanla inanışları değişen toplumların yaptığı lahitler oda şeklinde ya da küçük bir ev halini almaya başladı. Bunun nedeni ise, ilk başlarda yakılarak yok edilen ölülerin değişen inançlar ile öldükten sonra yapılan oda ya da ev içlerinde hayatlarına devam edeceği inancı ile ölünün yanında günlük kullandığı ve kıymetli eşyaları eklenmeye başlaması ile lahitlerde şekil değiştirmeye başladı. Kültürlere ve inançlara göre değişen lahit çeşitleri bulunmaktadır.

Likya lahitleri, küçük bir ev biçiminde yapılan lahit çeşididir. Likya lahitlerinin şekil itibari ile çatı şeklindeki kapağı ve üzerinde bulunan küçük pencere delikleri ile minyatür bir evi andırmaktadır. Likya lahitlerine örnek; “Ağlayan Kadın Lahdi” örneği verilebilmektedir.

Kline lahitleri ise, şekil itibari ile Likya lahitlerinden farklıdır. Kline lahitleri evi andıran bir lahitten çok ev ortamındaki ölünün yatağını ya da yemek masasını andıran bir yapısı vardır. Yapılan arkeolojik araştırmalarca kline türünde olan lahitler Frigya ve Paphlagonia da görüldüğü belirtilmektedir. Birde İmparator Adrianus devrinden kalma kabartmalı lahitler bulunmakta ve bu lahitlerinde en belirgin özelliği ise kapak kısımları yatak biçiminde ve yatakta çeşitli figür ya da yatan bir karıkoca görüntüsü bulunmaktadır. Dünyaca ünlü olan lahitler bulunmaktadır. Bunların en önemlileri arasında “İskender Lahdi” ve “Ağlayan Kadınlar” Lahdi bulunmakta ve İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çeşitleri, lahit, mezarlar, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lahit - Laht Liaaa Tarih 0 03 Nisan 2012 18:45
Iğdırda Mezarlar Ecrin Doğu Anadolu Bölgesi 0 03 Aralık 2011 10:54
Teknolojik mezarlar Ocean Bilim Dünyasından Son Haberler 1 07 Nisan 2008 22:19