IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Ayakkabının Yakın Tarihi (https://www.ircforumlari.net/tarih/605232-ayakkabinin-yakin-tarihi.html)

SimHa 17 Ağustos 2014 03:13

Ayakkabının Yakın Tarihi
 
Ayakkabının Yakın Tarihi
Günümüzde sadece ayaklarımızı yerden kesmek için değil, aynı zamanda giysilerimizin kusursuz görünmesini sağlayan tamamlayıcı aksesuarlar olarak kullandığımız ayakkabıların nasıl doğduğunu ve zaman içinde nasıl değiştiklerini öğrenmek ister misiniz?

Eminim ki hiçbirimiz ayağımızda ayakkabılarımız olmadan sokağa adım atmayız. Artık sadece konfor için değil, kolye, bilezik gibi görüntümüzü tamamlamak için ayakkabılar vazgeçilmezlerimiz arasında. Aslına bakarsanız doğadan o kadar uzaklaştık ki, ayakkabının asıl amacı ayağımızı korumak değil artık. Çoğu zaman ayakkabı alışverişlerinde rahatlıktan çok görünüme önem veriyoruz. Hatta çoğu zaman ayağımızda hiç rahat olmadığı halde sadece görüntüsünü beğendiğimiz ayakkabıları aldığımızı da inkar etmeyelim…

Tabii ki ilk ayakkabılar ortaya çıktığında durum böyle değildi. O zamanlar önemli olan tek şey rahatlık ve ayaktaki ayakkabının giyen kişiyi korumasıydı… İsterseniz şimdi geçmişten günümüze kadar hem görünüm olarak, hem de kullanım amacı olarak defalarca değişen sandaletlere bir göz atalım…

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yukarıdaki resimde gördüğünüz sandalet hasırdan yapılmış ve altınla işlenmiş. Mısır’ın 18. hanedanından Tutankamun’un hazineleri arasında yer alıyor. Tarihin ilk ayakkabı/ terliklerinden olan bu sandalet şu anda Kahire’deki Kahire Müzesi’nde sergileniyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Şimdilerde yürüyüş için, koşma için, dağcılık ve şu anda sayamayacağımız bir çok spor için farklı farklı ayakkabılar var.



Fakat eski çağlarda, yani koşullar ne olursa olsun insanların yaşamak için daima fiziksel güç kullanması gerektiği zamanlarda ayakkabılar herkes için çok önemliydi.



Bu sandalet de Mısır’dan ve bitki kökleriyle boyanmış. Şu anda İsviçre’de Bally Müzesi’nde sergileniyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Şu anda hiçbirimiz her mevsim aynı ayakkabıyı giymiyoruz. Çünkü şartlar değiştikçe insanların ihtiyaçları da değişiyor. Bu yüzden diğer her şey gibi, ayakkabılarımız da değişiyor ve gelişiyor.



Bu sandaletler İsrail’de bir ormanda bulundu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Milattan Önce 800′lü yıllarda prensesler, lordlar, işçiler ve şovalyeler ayaklarındaki ayakkabılara göre ayırt ediliyordu. Yani ayakkabı bir çeşit soyluluk göstergesiydi.



M. Ö. 800′lü yıllara ait bu demir ayakkabı, İsviçre’deki Bally Müzesi’nde sergileniyor.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ayakkabıların yıpranmış yerleri bize o ayakkabının giyildiği dönemler ve o ayakkabıyı giyen insanlar hakkında bilgi verir. Mesela çinli kadınların ayaklarının ne kadar küçük olduğu ya da Hindistandaki çevre koşullarının ne kadar zorlu olduğu gibi.



Bu gümüş sandal Bizans Dönemi’ne ait. Sadece bu ayakkabının malzemesine ve işlemesine bakarak Bizanslıların ne kadar gelişmiş ve zengin insanlar olduğunu anlayabiliyoruz.



Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net