IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By xena

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Eylül 2012, 16:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sfenks Piramiti




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sfenks, efsanevi bir hayvandır; yani doğada bulunmaz. Yapısı tamamen mitolojiktir. Genellikle, Mısır Sfenksi çömelmiş bir aslan vücudu üzerine konulmuş bir insan başından oluşur. Karnak’tan Luksor’a giden 2 km. yol üzerinde altı yüzden fazla sfenks bulunmaktadır. Bu hayvan, çok defa, aslan vücudu üzerine yerleşmiş koç başı ile dikkati çeker; çünkü koç üretici ve harekete geçiricidir ki; bereketli ve hayatın rehberi güneş Amon – Ra’ ya eştir.
İlk önce Sfenks ve yılanın, iktidar temsilcisi, firavunluk belirtileri olduğunu söylemek yeterlidir. Sfenks özellikle, kuvvetle zekayı birleştiren sembol olarak
görülüyordu.

Özetle; bu sfenksler birikiminin bir anlamı vardır; bu bir sırrı içermektedir. Her
sfenksin kendi başına bir anlamı vardır. Gizeh’deki Sfenksin de konumu ayrıdır. Gizeh’ deki büyük Sfenksin ne Mısırda ne de dünyada benzeri vardır.

Diğer sfenksler gibi parçalardan oluşmamıştır ve onu büyük bir blok kayadan çıkarılmıştır. Kafa, boyun, göğüsler ve vücudun bir kısmı olarak ortaya çıkarılmıştır. heykelin diğer kısımları ise büyük hacimli tuğla taşlarının özellikle ön ayaklarda yoğunlaştığı kaba bir duvarcılık işleri ile tamamlanmıştır.

Mariette’ in rakamlarına göre, Büyük Sfenksin boyu topraktan baştaki saçın en yüksek noktasına kadar 19.97 m. dir. En geniş yeri ise 4.15 m. dir. Cephesi 5 m. dir. Kulağı ise 1.79 m., ağız ise 2.32 m. dir. Kuyruktan ön ayaklara kadar vücudun toplam uzunluğu ise 72 m. dir. Hangi devirde ve hangi tarihte Büyük Sfenks inşa edilmiştir? Bu soru daha hala sırrını korumaktadır. Büyük Sfenksin eskiliği, Adem devrinin başlangıcına kadar uzanır. Büyük Sfenksin insan yüzü, asırlar boyunca sayısız bozulmalara uğramıştır.

Binlerce defa kumlarla örtüldü. Taştaki doğuşundan beri, Büyük Sfenks birçok defa ölüp tekrar dirilmiştir. Erozyonlar, yüzeylerin yatak değiştirmeleri, kum fırtınaları ve insanların yaptıkları da bunlara eklenince Büyük Sfenks’in sağlam kalması beklenemezdi. Büyük Sfenksin çömelmiş pozunda bir asalet bulunmaktadır. Heykele ne taraftan bakılırsa bakılsın onda ulu bir tavır görmemek mümkün değildir


Başı firavun, gövdesi aslan şeklindeki Sfenks’in, Kefren’in başı ve onun ruhu ile tüm mezarlık komleksini koruduğuna inanılır. Gizeh’in doğal kireçtaşlarından yapılmış olan Sfenks’in, geçen yıllar boyunca bazı parçaları çöl zemininin üstüne düşerek dağılmıştır.

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
piramiti, sfenks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2012 Frey Wille Sfenks Bilezik Koleksiyonu N999 Ah Kadınlar 1 07 Haziran 2012 13:34
Sfenks güvesi KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 16:55