IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ağustos 2014, 16:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kayalıpınar'da Hitit Anıtları




Sivas / Yıldızeli / Kayalıpınar'da Hitit izleri

Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar köyündeki Hitit Şehri Kayalıpınar Harabe Ören Yeri'nde Alman arkeolog Andreas Müller Karpe ve Türk eşi Vuslat Müller Karpe başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları sonucu 2 yıl önce bulunan Hitit tanrısına ait kaya kabartmanın alçıdan yapılan benzeri, düzenlenen programla antik şehre kondu.Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Yıldızeli Kaymakamı Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Mustafa Arda, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü ve diğer yetkililerle birlikte Sivas Müze Müdürlüğünce 1990 yılında tespit ve tescil edilen ve 3 yıldır kazı çalışmaları yapılan, Hititler döneminden kalma Kayalıpınar ören yerinde incelemelerde bulundu.Bu yılki kazı çalışmaları tamamlanan ören yeri ve çıkan eserler hakkında, kazı başkanı Almanya Marburg Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Andreas Müller Karpe ve aynı üniversitede görev yapan eşi Vuslat Müller Karpe'den bilgi alan Dalmaz, Anadolu'da 4 büyük imparatorluk kuran Hititlere ait antik kentin gün ışığına çıkarılması için çalışma yapan Karpe çiftine ve ekibine teşekkür etti.
-TANRI KABARTMASININ BENZERİ-
Harabe kurtarma kazıları sırasında 2005 yılında bulunan ve bir Hitit tanrısına ait olduğu belirtilen kaya kabartmanın alçıdan yapılan benzeri ören yerine konuldu. İmitasyon kabartmanın üzerindeki örtüyü Karpe çiftiyle birlikte açan Dalmaz, burada yaptığı açıklamada, ''Sivas adına, yazılı tarihin, ilk yerleşimin ortaya çıkması adına bu kazıların önemi var. Bu tür kazılar umuyorum Sivas'ın gerçek tarihini ortaya çıkarması açısından çok önemli'' dedi.Kazı çalışmalarının 2005 yılında başladığını ve bu yıl 3. mevsiminin tamamlandığını anlatan Dalmaz, ''Bundan sonra biraz daha teferruatlı kazılarla beraber umuyorum gerçek tarih, gerçek önem ortaya çıkmış olacak'' diye konuştu.Kayalıpınar'ın önemine değinen Dalmaz, Altınyayla ilçesine bağlı Başören köyündeki Hitit kenti Sarissa'nın buranın önemini daha da artırdığını belirtti.Kadeş Anlaşması metinlerinde geçen Sarissa'nın buranın geçmişine ışık tuttuğunu anlatan Dalmaz, ''Şimdi Hititler'de uygarlık merkezi olarak, Yukarı Hitit Bölgesi dediğimiz bu bölgenin daha tam niteliği ortaya çıkmamıştı. Kuşaklı'daki Sarissa harabeleri bu anlamda çalışmalara ışık tutuyor'' dedi.
Sarissa ile Kayalıpınar'ın Yukarı Hitit Bölgesi içerisinde öncelikli yerlerden biri olduğunu belirten Dalmaz, ''Hitit uygarlığında başkentten sonra, belki başkentten daha büyük öneme sahip diğer şehirlerin de buralarda olduğu biliniyor ama gerçek tam olarak ortaya çıkmadı'' diye konuştu.Bu çalışmalara kendilerini adadığını belirttiği Andreas Müller Karpe ve ekip arkadaşlarına teşekkür eden Dalmaz, ''İnşallah daha koordineli güzel çalışmalarla ilimiz tarihine ışık tutacak bilgiler, belgeler ele geçirilir'' dedi.Sivas'a kurulacak Arkeoloji Müzesi ile ilgili de bilgiler veren Dalmaz, müzenin teşhir-tanzimi ile ilgili ihalenin yapıldığını, çevre düzenlemesi ve peyzaj ve çevre düzenlemesinin de ihale edileceğini kaydederek, ''Biz Müzeler günü itibariyle, önümüzdeki yaz mevsimine oranın açılışını planlıyoruz'' dedi.Ören yerini gezen Dalmaz'a, Müller Karpe kazı çalışmaları sırasında çıkan 10 ayrı eseri gösterirken, eşi Vuslat Müller Karpe de ören yerini haritalar üzerinde anlattı. Hititçe ve Hurice yazılı eserleri görünce şaşkınlığını gizleyemeyen Dalmaz, bu eserlerin tarih açısından önemini vurguladı.Eserlerdeki yazıların günümüze kadar silinmediğine dikkat çeken Andreas Müller Karpe, günümüzde yazılan eserlerin bile silinebildiğini, disket, CD ortamında saklanmasına rağmen, bu eserlerin kaybolabildiğini söyledi. -TAŞ KABARTMA- Anadolu'nun bilinen en önemli kabartmalarından biri olduğu belirtilen 3 bin 500 yıl öncesine ait kabartmanın aslı, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde Sivas Müze Müdürlüğünce saklanıyor.Yaklaşık 1.2 metre yükseklikte, 1 ton ağırlığında olduğu öğrenilen blok taş üzerindeki kabartmanın aslının, kente kurulacak Arkeoloji Müzesi'ne konulacağı bildirildi.Bu arada, son 3 yıldır yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Hititlere ve Asur ticaret kolonilerine ait tabletlerin bulunduğu bildirildi. Kazı çalışmalarında bulunan eser ve tabletlerin, kentte arkeoloji müzesi olmaması nedeniyle tarihi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin alt katında muhafaza edildiği belirtildi.Tarihte ''Bin Tanrılı Halk'' olarak adlandırılan Hititlerin önemli şehirlerinden Kayalıpınar harabe ören yerindeki kazı çalışmalarının gelecek yıl devam edeceği kaydedildi.
-KAYALIPINAR HARABE ÖREN YERİ-
MÖ 1500-1400'lü yıllarda Hititlerden kalma Kayalıpınar harabe ören yerinin Türkiye'deki Hitit tableti bulunan 6. merkez olduğu, Hititlerin başkenti Hattuşaş ile büyük kentlerinden Sarissa arasında bulunması nedeniyle de dönemin önemli kentlerinden biri olduğu biliniyor.Boğazköy, Alacahöyük, Sarrissa gibi Hititlerin yazılı metinlerine rastlanılan önemli kentlerinden biri olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan Kayalıpınar harabe ören yerinin, coğrafi konumu nedeniyle o dönemde ticaret kolonilerinin uğradığı, konakladığı bir kent olduğu belirtiliyor.Kazı çalışmalarını yürüten Anderas Müller Karpe ve ekibi daha önce de Altınyayla ilçesine bağlı Başören köyü Akkuzu mezrasında yaptıkları çalışmalarda aralarında çömlekten yapılmış ''ikiz boğa Rhyton'' heykelinin de bulunduğu Hititlere ait Sarissa buluntularını gün yüzüne çıkarmıştı.
Kayalıpınar Relief
It was found in 2005 during the excavations of the Hittite settlement in Kayalıpınar village of Yıldızeli, Sivas. The white limeston block is about 1.2 meters high and 1 meter wide, and it depicts a seated deity with a cone shaped head piece, holding a drinking cup in one hand and a bird in the other. Only the tail of the bird is visible and the rest is damaged. The legs of the chair are shaped like lion paws. On the damaged right side, the feet of a second person is visible in front of the seated figure. Similar scenes are known from other Hittite reliefs and seals. The relief is suggested to be dated to early 13th century BCE or earlier. The block has been moved to Sivas Museum. A replica has been placed in the original site.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anıtları, hitit, kayalıpınarda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fasıllar'da Hitit Anıtları AftieL Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 25 Ağustos 2014 16:47
Emirgazi'de Hitit Anıtları AftieL Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 25 Ağustos 2014 16:46
Eflatupınar'da Hitit Anıtları AftieL Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 25 Ağustos 2014 16:46
Boğazköy'de Hitit Anıtları AftieL Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 25 Ağustos 2014 16:45