IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Nisan 2015, 14:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
NEWGRANGE (MÖ. 4. Milenyum İRLANDA)




NEWGRANGE (MÖ. 4. Milenyum İRLANDA)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Newgrange, Meath Kasabası, İrlanda Cumhuriyeti, Boyne Nehri 'nin kuzey kıyısında, Drogheda'ya 16 km den az mesafede ve Dublin'in yaklaşık 48 km kuzeyindedir.


1699'da bina yapımında kullanmak için taş aranırken keşfedilen Newgrange, mağara diye nitelendirilmişti. O zamandan beri, Danimarkalılara atfedilmiş; Hıristiyan dönemin ilk yüzyıllarında yaşayan Tara krallarına türbe olarak hizmet etmiş, hatta Mycenae'deki arıkovanı mezarlarının bir uzantısı olarak görülmüştür. Aslında, Mycenae'den, hatta Stonehenge ya da Piramitlerden çok daha eskidir. İrlanda edebiyatında Boyne'un ikametgahı olarak nam salan Newgrange, MÖ 3200'lerde yapılan pasaj mezardır.



Burası, o dönemde Boyne Vadisi'nde teknik yeterliliğe sahip ve sofistike bir Neolitik toplumun gelişmeye başladığına dair kesin ipuçları veriyor. Boylu boyunca ve tavanında harika monolitlerin uzandığı 91 cm genişliğinde ve 16.7 metre uzunluğundaki bu pasaj, üç kollu bir odaya açılır. Pasajın ön tarafındaki 1.5 metrelik yükseklik, odanın girişinde iki katına çıkar. Hem oda hem de pasajın, 200 bin ton gevşek taştan oluşan bir taş yığını ile örtüldüğü saptanmıştır. Suya karşı dayanıklı yapının çevresi iri kayalarla çevrilidir. Newgrange'a dair hâlâ cevaplanmamış sorular var. Böylesine titizlikle inşa edilen bir mezarda neden sadece dört insan kalıntısı bulunmuştur? Bu devasa kayalar buraya nasıl taşınmıştır? (Kaldırılıp taşınmadığı, buraya sürüklendiği sanılıyor.) Yapımı ne kadar sürdü ve kaç kişi çalıştı? Bazı taşlar üzerinde belirgin geometrik desenlere rastlansa da, bu desenler neden bazı yerlerde saklanmaya çalışılmış?



Kimi açılardan baktığımızda ise şüpheye yer bırakacak hiçbir şey yok: Newgrange'ın araştırmacısı Profesör O'Kelly bize mezarın, doğan kış güneşinin pasajdan içeri süzülecek şekilde tasarlandığını gösterdi. Newgrange inşa edildiğinde de olan buydu, odanın ucundaki desenli taş, güneş ışınıyla aydınlanırdı.

O dönemde pasajın girişi bir kayayla kapatılmış olsa da, güneş ışını çatıda açılan ufak bir delikten içeri süzülürdü. Kış gündönümünün bir hafta öncesinden sonrasına kadar, bu durum gözlemlendi. Benzeri bir olaya, İskoçya'daki, MÖ 2700'lerde yapılan Orkney Adaları'nda bulunan Maes Howe türbesinde de rastlanır. Ancak burada, diğerinin aksine, mezarın içini doğan değil batan güneş aydınlatır. Newgrange'da güneşin önemi, İrlanda edebiyatında mezarın Dağda ya da "iyi tanrı" diye bilinen güneş tanrısı gibi doğaüstü varlıklarla ilişkilendirilme teorisini destekliyor.

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.


Konu Düş tarafından (03 Nisan 2015 Saat 15:18 ) değiştirilmiştir. Sebep: Güncelleme. (Fotoğraf eklendi.)
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
4, milenyum, , newgrange, İrlanda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
STONEHENGE (MÖ. 4.-2. Milenyum İNGİLTERE) Kaf_Dağı Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 02 Nisan 2015 14:11
İrlanda ve İrlanda Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 01 Temmuz 2012 11:58
İrlanda Afrodit Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 2 23 Nisan 2012 21:23