IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Nisan 2018, 16:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aziz Petrus Bazilikası, İtalya




Vatikan’ın uğrak yerlerinden biri olan Aziz Petrus Bazilikası, Roma silüetinde göze çarpan kubbenin olduğu yerdir. Hıristiyanlığın en önemli ve büyük kilisesi olan Vatikan’daki San Pietro Kilisesi, 60.000 kişiyi içine alabilecek büyüklüktedir.

Daha önceki dönemlerde kilisenin bulunduğu yerde başka yapılar da varmış. Antik Roma döneminde bu bölge, Nero’nun hükümdarlığı sırasında, içerisinde oyun ve spor müsabakalarının yapıldığı arena olarak kullanılmış.

Aynı zamanda bu bölgede eski bir nekropol bulunuyormuş. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St. Peter çarmıha gerildikten sonra buraya gömülmüş. İlk Hıristiyanlar, onun anısına burada küçük bir anıt yapmışlar. Buraya, ilk Hıristiyan imparator olan İmparator Konstantin tarafından 4. yüzyılda, yine St. Peter’in anısına daha büyük bir kilise yaptırılmış.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Vatikan’ın simgesi haline gelen St. Peter Kilisesi tarihte yapılmış en büyük yapılardan biri. Hıristiyanlığın en büyük kilisesi haline gelmiş olan kilisenin kubbesine çıkmak da mümkün. Kubbeye çıkmak için 2 tercihiniz var. Ya toplamda 551 basamaklı merdivenleri 5€ karşılığında çıkacaksınız, ya da bizim yaptığımız gibi 7€ karşılığında 231 basamağı asansörle geçip, kalan 320 basamağı çıkacaksınız. Asansörsüz çıkmayı düşünmeyin bile. Her durumda sondaki merdivenleri öyle ya da böyle çıkmanız gerekiyor. Bu dar merdivenlerden çıkmak yorucu olabiliyor. Ama yukarıdaki manzarayı görmenizi öneriyorum. Çünkü Roma’yı ve Vatikan’ı 360 derece görüş açısına sahip. Ancak şunu da unutmayın. Kubbeye çıkmak için de, kiliseye girmek için de uzun kuyruklar oluşabiliyor, planlamanızı yaparken bunu da dikkate almalısınız.

Kubbedeki kalabalık insan grupları arasında manzarayı izledikten ve fotoğrafları çektikten sonra bu sefer tüm merdivenlerden inerek kilisenin içine giriyoruz. Aziz Petrus Bazilikası’na giriş ücreti yok, bazilika bir ibadet yeri olduğu için girişi ücretsiz. Ancak bazilikaya girerken dikkat etmeniz gereken unsurlar var. Kısa şortlar ve etekler ile, omzu açık dekolte kıyafetler ile içeri alınmıyorsunuz. Bunun için yanınızda mutlaka eşarp gibi bir giysi bulundurun. Yoksa içeri girmek için birkaç euro vererek, civardaki hediye dükkanlarından bir eşarp almanız gerekebilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kilise, Michelangelo’nun önemli bir eserini de kurşun geçirmez cam bir kafesin içinde koruyor. Bu şekilde korunmasının nedeni ise 1972 yılında bir saldırıya maruz kalmış olması. Michelangelo’nun 24 yaşında yaptığı ve imzasını attığı tek heykel olan Pieta heykeli, çarmıha gerilme sonrası annesi Meryem’in kucağında yatan İsa tasvir ediliyor. Aldığı çekiç darbeleri karşısında Mary’nin burnu ile dirseği kırılmıştır. Yaklaşık 10 ay süren çalışma sonunda kırılan tüm parçalar görünmez bir yapışkanla birleştirilmiş.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kilise içinde öne çıkan başka bir yapı ise Bernini’nin yaptığı Baldacchino eseri. Kilisenin dört yanının kesiştiği noktayı işaret eden yüksek bir revak. Michelangelo’nun kubbesinin tam altında yer alan 20 metre yüksekliğindeki eser, Aziz Peter’in gömülü olduğu yerin hemen üzerinde yer alıyor. Bernini, bu yapıyı yaparken klasik dönem sütunları yerine spiral sütunları tercih etmiş. Bronzdan yapılan bu eserin ortasından baktığınızda ise, yine Bernini tarafından yapılan Aziz Peter’in tahtını görebilirsiniz.


42 metre çapı ve yerden 138 metre yüksekliğindeki kubbesiyle dünyanın sayılı eserleri arasında yerini alan kilisenin büyüklüğü unutulacak gibi değil. 1 – 1,5 saatte sıra beklemek dahil tüm kiliseyi ve kubbeyi gezebilmiştik.

Kilisenin en önemli uzantılarından biri olan önündeki büyük alan Aziz Petrus Meydanı‘dır. Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan ve inşa edilen bu meydan, dünyanın en büyük meydanlarından biridir. Papa, halkına burada hitap ediyor. Halkı kucaklayan iki kol gibi duran meydanın iki yanındaki yapılar dört sıralı sütunlardan oluşuyor. Traverten taşından yapılan bu sütunlar toplamda 284 adet ve bu sütunların üzerinde ise, Bernini’nin öğrencileri tarafından yapılan 140 Aziz heykeli yer alıyor.

Meydanın ortasında Papa V. Sixtus tarafından diktirilen, 25,5 metre uzunluğunda bir Mısır obeliski yer alıyor. Bu obelisk Mısırlı bir firavun tarafından yaptırılmış ve Mısır’dan getirilerek buraya 1568 yılında yerleştirilmiş.

__________________
Bilirsin Sevgilim Bela Okuyamam ben , Allah belanı değil .. İmam selanı versin
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
azizpetrusbazilikası, tarihiyervemekanlar, vatikan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Petrus Haçı InTheDarK Hristiyanlık 0 14 Nisan 2012 05:03
Saint-Denis Bazilikası \ Fransa efLatun Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 09 Nisan 2012 01:46
Sacré-Cœur Bazilikası/Fransa(Paris) Afrodit Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 24 Kasım 2011 23:50
Simun Petrus Kalemzede Hristiyanlık 0 20 Ağustos 2011 16:54