IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Aze

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2018, 22:26   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vize Stresiyle Uğraşmadan Yeni Yerler Görmek İsteyenler İçin 13 Muhteşem Balkan Şehri




Kurların son zamanlardaki hali malum. Üstüne vize stresi de eklenince yurtdışı seyahati oldukça uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Hem coğrafi ve hem de kültürel açıdan yakınlığı, vizesiz ve ucuz olması açısından Balkan Ülkeleri vize stresi yaşamadan, ucuz ve keyifli tatil yapmak isteyenler için oldukça iyi bir fikir olacaktır.

1. Tiran / Arnavutluk


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tiran, Arnavutluk‘un mütevazı başkenti. Balkanlarda, Priştina ve Podgorica‘dan sonraki en cansız başkent. Çok zaman geçirmenize gerek olmayan bir şehir. Uçuş saatinize göre aracınızı aldıktan sonra birkaç saat gezip yolunuza devam edebilirsiniz. Şehir gayet ucuz, Türk lirasını Arnavutluk para birimi olan Lek’e rahatça çevirebilirsiniz. Ayrıca şehirde türkçe konuşan da bolca esnaf bulabilirsiniz.

Gezilebilecek yerleri:
İskender Bey Meydanı civarında birçok Osmanlı eserini görebilirsiniz. Zaten şehirdeki birçok eser ismini Arnavutların ulusal kahramanı olan İskender Bey’den alır. Edhem Bey Cami, Ulusal Tarih Müzesi, Tiran Saat Kulesi ve Tiran Kathedrali de keyifle gezebileceğin yerlerden.


2. Berat ( Berati ) / Arnavutluk



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Berat, Arnavutluk‘taki en güzel yerlerden. Sıra sıra tepeden aşağıya sıralanan evleri ne kadar İzmir‘in Şirince ilçesini anımsatsa da burası bambaşka bir güzelliğe sahip. Tiran’ın 120 km güneyinde bulunan bu şehir üzerinden rotanızı çizip Ohrid‘e gidebilirsiniz. Tarih boyunca başta Osmanlı olmak üzere İlliryalılar, Sırplar, Bulgarlar, Bizanslılara ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu yüzden tam bir kültür mozaiği. Şehirde her döneme ait eserler görebilirsiniz.

Gezilebilecek yerleri: Berati Kalesi, Etnografya Müzesi, Halveti Tekkesi, Bekarlar Cami, Holy Trinity Kilisesi, Kırmızı Cami, Berat Kurşunlu Cami, Aziz Theodore Kilisesi gezilecek yerlerin bazıları ama asıl olay nehrin karşısına geçip bu şahane sıralanmış konakları ve evleri izlemek...

3. Ohrid Gölü / Makedonya



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ohrid Gölü , tarih boyunca her zaman varolmuş ve Balkan coğrafyasının kalbi olmuştur. Makedonlar’ın ‘Tanrı cenneti yaratırken bir damlasını yeryüzüne düşürmüş ve o yer de Ohrid Gölü’dür” derler. Avrupa’nın en temiz ve derin gölü olma özelliğini de taşımaktadır. 365 güne 365 kilise mantığı ile gölün 4 bir yanına irili ufaklı kiliseler inşa edilmiş. Gerçekten birçok açıdan Dünya’da eşi benzeri olmayan bir yer.

Gezilebilecek yerleri: Aziz Yuhanna Kilisesi, Çar Samuel Kalesi, Kaneo, Ohri Ayasofya Kilisesi, Saint Clements Kilisesi, Plaoşnik, Eski Tiyatro, Early Christian Bazilikası gezebileceğiz yerlerin başında geliyor. Ayrıca kıyıda bulunan Struga kasabası da güzel bir alternatif olabilir.


4. Manastır ( Bitola ) / Makedonya



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sıra yakından tanıdığımız bir şehirde. Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadisi (1896-1898) bu şehirde. Günümüzde bu okul müze olarak kullanılıyor ve Atatürk için de özel bir bölüm ayrılmış. Ohrid‘e 75 km uzaklıkta bulunan bu ilçeye de gitmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü Üsküp yolu farklı bir yönde ilerliyor.

Gezilebilecek yerleri: Manastır‘da Pelister Milli Parkı, Saat Kulesi, İshak Çelebi Cami gibi mekanları gezebilirsiniz. Özellikle eski şehir bölgesinde sıralanmış rengarenk evlerle, bar ve restoranlarla dolu sokaklarda keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.


5. Üsküp (Skopje) / Makedonya


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sıra geldi Makedonya‘nın başkenti ve Büyük İskender‘in şehrine. Vardar nehrinin iki kıyısına kurulmuş olan bu şehir son yıllarda inşaat sektörüne yaptığı yatırımlarla turistleri kendine çekmeye başladı. Şehrin her yanında modern müzeler, kathedraller, camiler, devlet binaları ve köprüler inşa edildi. Her ne kadar bu, Makedonya halkının çok hoşuna gitmese de şehrin bu yapılar sayesinde son yıllarda cazibe merkezi olmaya başladığı gerçek. Müzecilik ciddi bir ilerleme kaydetmiş. Hatta bazı sokaklarda ve kültür-sanat ile ilgili binaların önünde 24 saat klasik müzik yankılanıyor.

Gezilebilecek yerleri: Üsküp‘te Osmanlı Devleti‘nin balkanlardaki en önemli şehirlerinden biri olmasından dolayı şehirde bir çok Osmanlı eseri mevcut. Tipik Anadolu şehirlerinin eski bölgelerine çok benzeyen bir yapısı var. Hatta birçok esnaf Türkçe bilip, Türk Lirası’nı da kabul ediyor. Türk Çarşısı, Taş Köprü, Üsküp Kalesi, Rahibe Terasa’nın Evi, Mustafa Paşa Cami, Makedonya Müzesi, Porta Makedonya, Davud Paşa Hamamı, Üsküp Şehir Müzesi, Sanat Müzesi, Sanat Köprüsü, Arkeoloji Müzesi, Aziz Clement Kilisesi, Millenium Cross, Çifte Hamam, şehirde bulunan eserlerden bazıları.


Matka Kanyonu



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üsküp‘e 17 km uzaklıkta bulunan ve cennetten bir köşe olan Matka Kanyonu’na da mutlaka uğramalısınız. Doğanın sunduğu bu muhteşem görüntüye hayran kalacaksınız. Kanyonda bulunan, sarp dağların ve yemyeşil ormanların arasında yapay olarak oluşturulmuş Matka Gölü‘nde kano ya da tekne ile gezintiye çıkabilir, yürüyüş parkuru boyunca kanyonun güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

6. Prizren / Kosova



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sıra geldi Kosova‘nın en güzel şehri Prizren‘e. Prizren tam bir Osmanlı şehri . Farklı medeniyet ve dinlerin kültürel değerlerini yansıtan ender Balkan şehirleri arasında yer alıyor. Ayrıca açık hava müzesi olarak da adlandırılıyor. UNESCO Kültür Mirası Listesi‘ne girme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Zamanında Osmanlı’nın en önem verdiği şehirlerden biri olduğundan şehir zamanın en önemli ticaret şehirlerinden biriymiş.

7. Belgrad / Sırbistan



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sıra geldi bu rotanın en büyük ve en eğlenceli şehri; Sırbistan‘ın başkenti olan Belgrad‘a. Belgrad’a gece hayatı açısından “Küçük Berlin” diyebiliriz. Bitmek tükenmek bilmeyen partileri, gece kulüpleri, ucuzluğu, gezilecek onlarca mekana sahip olması bu şehri özellikle Türkler açısından önemli bir destinasyon haline getirmiş. Uzun uğraşlarla fethedildikten sonra 357 sene boyunca Türkler'in hakimiyetinde kalması şehrin onlarca Osmanlı eserine sahip olmasını sağlamış.

Sırplar bu eserlerin ismine ya da amaçlarına çok dokunmamış. Birçok mekan orijinal Türkçe isimleri ile varlığını sürdürüyor. Özellikle Kalemegdan adını verdikleri Belgrad Kalesi’nden gün batımı manzarasını mutlaka izlemelisiniz. Devasa Aziz Sava Katedrali, İstiklal Caddesi misalı şehrin kalbi olan Knez Mihailova Caddesi, Müzelerle çevirili olan Republic Square, gece hayatının kalbi Skadarlija Caddesi, Tasmajdan Parkı, Aziz Mark Kilisesi gezilecek yerlerden bazıları.

8. Subotica – Novi Sad / Sırbistan



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Novi Sad, Sırbistan‘ın ve Avrupa‘nın en güzel şehirlerinden biri. Kuzeye ve Romanya‘ya yakınlığından dolayı Orta Avrupa ve Romanya mimarisinden oldukça nasiplenmiş. Şehir de muhteşem bir şekilde restore edilip turizme kazandırılınca ortaya görülmesi gereken bir şehir çıkmış. Tuna Nehri’nin 2 yakasına yayılmış olan şehirde Petrovaradin Kalesi, Vojvodina Müzesi, Novi Sad Sinagogu, Varadin Köprüsü, Aziz George Kilisesi gezilecek yerlerin bir kaçı.

Hemen kuzeyinde bulunan Subotica‘da Sırbistan‘ın en güzel şehirlerinden biri. Ambiyansı gerçekten davetkar bir yer. Hem tarihi mekanları hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkmış bir şehir. Palic Gölü, Ludas Gölü, Subatica Sinagogu, St. Theresa Katedrali, Subotica‘nın önemli yerlerinden.

9. Saraybosna (Sarajevo) / Bosna Hersek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bosna Hersek‘in başkenti ve en büyük şehri, tarihin olanlar için Avrupa’yı hiç bir zaman affetmeyeceği, acıların ve yaşananların halen unutulmadığı şehir Sarajevo. Daha 20 yıl öncesine kadar Avrupa’nın ortasında yaşanan savaş ve soykırımdan sonra şehir yavaş yavaş toparlanıp eski güzel günlerine dönmeye başlamış ama şehrin birçok bölgesinde ve Bosnalı vatandaşların üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik açısından savaşın acımasız yüzünü görebilirsiniz.

Kötü durumları bir kenara bırakırsak, şehir gerçekten kozmopolit bir şehir. Şu an Sırplar, Bosnalı Müslümanlar, Makedonlar, Hırvatlar ve diğer birçok Balkan ülkesinin vatandaşları bir arada yaşıyor. Şehrin dört bir yanında farklı dinlere ait mabetleri görüp, farklı kültürleri yaşayabiliyorsunuz. Mutfağı da ayrıca şahane. Çoğunluğun Müslüman olmasından dolayı helal ve ucuz et bulabilirsiniz. Gece hayatı da muhteşem. Karanlık çökünce onlarca club ve bar kapılarını sabahın ilk saatlerine kadar çılgın eğlence arayanlara açıyor. Eğer vaktiniz varsa, Mostar‘a geçmeden önce ya da Novi Sad‘dan Saraybosna‘ya geçmeden önce Bosna Hersek’in Banja Luka şehrine de uğramalısınız. Sadece şehrin tam ortasında bulunan katedral için bile gidilebilir.

10. Mostar – Blagaj / Bosna Hersek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sıra Dünya’nın en ikonik yerlerinden birinde. Mostar‘ı duyan herkesin aklına Osmanlı Mimarı Mimar Hayrettin tarafından yaptırılan köprü gelir. Gerçekten etrafındaki taş evlerle birlikte muazzam bir görüntüye sahip. Bosna Savaşı'nda yıkılmasına rağmen tekrar restore edilerek turizme kazandırılmış. Gerçekten ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden. Ayrı bir zamanda Bosna’ya giderseniz bile Sarajevo‘ya 129 km uzaklıkta bulunan bu güzel şehri görmeden dönmemelisiniz.

Buraya kadar gelmişken de hemen 12 km uzaklıkta bulunan, su kenarındaki tekkesi ile ünlü olan Blagaj (Blagay)’a da uğramalısınız. Gerçekten enfes bir görüntüye ve huzur dolu bir ambiyansa sahip.

11. Herceg Novi / Karadağ – Perast / Karadağ


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu kadar karasallık yeter biraz da belki de Dünya’nın en güzel kıyılarına sahip olan Dalmaçya Kıyısı’nda uzunan Karadağ‘ı gezelim.

Kıyı boyunca irili ufaklı çok fazla kasaba ve şehir var. Bu şehirlerin aslında hepsi birbirine çok benziyor. Gri-bej tonlarında taş evler, turuncu çatılar ve rengarenk pencerelerle kaplı evleri, küçük ama şirin kiliseleri olan, rengarenk kayıkların kıyı boyunca uzandığı yeşilin ve mavinin her tonuna sahip yerler...

Herceg Novi ve devamında bulunan Perast bu muhteşem kasabaların en güzel örneklerinden. Özellikle Perast‘ın hemen karşısında bulunan ve insan yapımı olup üzerinde şapel bulunan St. George ve Our Lady of Rocks adalarına tekne turu ile gidilip tüm gününüzü muhteşem bir ambiyansta geçirebilirsiniz. Kıyıda bulunan şirinlik abidesi restoran ve barlarda da keyifli zamanlar geçirip, en taze deniz ürünlerini tadabilirsiniz.

12. Kotor / Karadağ


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sırada bulunduğu körfezi, muhteşem taş mimarili suriçi şehri, tepedeki bulunan surları, muhteşem bir manzara sunan San Giovanni kalesi ile Dünya’nın en güzel kasabalarından birinde. Kotor, Perast‘a sadece 12 km uzaklıkta.

Bu şehir de en az 2 gün kalmalısınız. O taş evlerde konaklamalı, enfes kiliseleri ve küçük müzeleri gezip, taş sokakların çıktığı rengarenk restoranlarda en güzel deniz ürünlerini ve pastaları tadıp, gün batımına doğru eşsiz Kotor manzarasını izlemek için San Giovanni Kalesi’ne uğramadan dönmemelisiniz.

13. Budva – Sveti Stefan / Karadağ



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Son olarak bu bölgelerin en turistik şehri olan Budva‘ya gelelim. Budva‘da 'Old Town' (Eski Şehir) şehrin en popüler bölgesi. Tıpkı Kotor‘da olduğu gibi taş sokaklar ve evlerle oluşmuş bir bölge. Budva’dan dönerken hemen 7 km uzaklıkta bulunan Sveti Stefan da görülmesi gereken bir yer. Denize uzanan bir yarım ada üzerine kurulu bu kara parçası inanılmaz bir seyir zevki sunuyor. Etrafında bulunan kumsallar da çok güzel. Kara parçasına giriş maalesef ücretli. 5 yıldızlı bir otele kiralanan bu yerin hepsi otele ait, gezmek isterseniz sizden ücret isteyeceklerdir. Dışarıdan bakıldığında da güzel olduğundan konaklama yapmayacaksanız girmenize iç kısma girmenize gerek yok.


ALINTI

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gezelim, görelim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Vize Görmek Desmont Rüya Tabirleri 0 29 Ekim 2014 18:37
Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin Kitaplar PyrO Bilim Dünyasından Son Haberler 0 15 Temmuz 2013 21:21
Çapkınlık Yapmak İsteyenler İçin Tüyolar Nur Ah Erkekler 11 25 Eylül 2011 01:14
Görmek İsteyenler Buyrun.. Ein Dini Resimler 0 04 Ekim 2010 14:57
Kudüsü Gezmek İsteyenler İçin Hesna IF Ekstra 0 22 Ağustos 2010 16:11