IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Temmuz 2018, 15:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
TURGUT REİS’İN ADASI: KORSİKA




Efsanevi, gizemli ve çekicidir Korsika... İnsanı da serttir, doğası da... Ama bu, her ikisinin de güzel olmasına engel değildir. Göklere uzanan, tamamı 2 bin metrenin üzerinde 20 dağın hakim olduğu, küçük güzel köyler, yemyeşil ormanlar, berrak dereler ve muhteşem kumsallarla süslü bir ada... Bu doğanın arasına serpiştirilmiş birbirinden güzel minik şehirler, Ceneviz kaleleri, Barok kiliselerle, lezzetli mutfak...
Korsika denince akla ilk gelenler bunlar.
Sicilya, Sardinya ve Kıbrıs’tan sonra, Akdeniz’in dördüncü büyük adası Korsika, içlerinden en az bilineni... Oysa bozulmamış doğası, tarihi, özgün kültürü, güneşi, kumsalları ve deniziyle pek çok Avrupalı’nın gözde destinasyonlarından biri. Her ne kadar İtalya’ya daha yakın olsa da, 18’inci yüzyıldan bu yana Fransa’nın bir parçası olan adaya, tarih boyunca önce İberyalılar, sonra Fenikeliler hakim olur. Bu ikisini Sicilyalılar, Romalılar ve Cenevizliler takip eder. Dolayısıyla yüzyıllar boyu her daim özgürlük ve bağımsızlık için savaşır Korsikalılar. Ama sadece 14 yıl tadını çıkarırlar Pasquale di Paoli tarafından kurulan Korsika Cumhuriyeti’yle gelen özgürlüğün... Sonrasında imzalanan Versaille Antlaşması’yla Fransızlar’ın olur ada. Bugün her ne kadar Fransa toprağı olsa da, hâlâ özgürlük sevdasından vazgeçmiş değildir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Neler yapalım?
Ada, Haute-Corse ve Corse-du-Sud diye iki ana bölgeden oluşuyor. Haute Corse’de, yani adanın kuzeyinde Bastia var. Corte, Sartène, Saint-Florent, Calvi ve L’Île-Rousse’de bulunuyor. Corse-du-Sud ise adanın güney kısmı ve Ajaccio, Porto Vecchio, Bonifacio ve Aleria’dan oluşuyor. Unutmadan ekleyelim, en güzel kumsalların batı ve güney kıyılarında olduğu söyleniyor.
Başkent Ajaccio’da mutlaka peynir, bal ve yağ gibi yerel ürünlerin satıldığı pazara uğrayın. Adanın tarihini öğrenmek için Musèe d’Histoire’yi gezin. Sonrasında bir kahveye oturup, şehrin keyfini çıkarın.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kuzeydeki Bastia’da Etnografya Müzesi’ni, Ceneviz Zindanları’nı ve kuzeyinde yer alan Cap Corse’deki Gözetleme Kuleleri’ni gezin. Doğada zaman geçirmeyi sevenlerdenseniz, bisiklet, dalış ve rafting seçeneklerden bazıları...
Yine kuzeyde bulunan Calvi’de, Orta Çağ’dan kalma kale ve altı kilometrelik kumsal sizi bekliyor. Koruma altındaki La Scandola’da çıkacağınız tekne turunda, yunusları ve fokları izleyebilir, Balange bölgesinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Corte, adanın merkezinde yer alıyor ve dağlara ilgi duyanların başlangıç noktası... Tavignano Vadisi’nde yürüyüş yapabilir ya da 2 bin 625 metre yükseklikteki Monte Rotondo’daki dağ göllerini keşfedebilirsiniz.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Ve Bonifacio... Denizden yüksekliği 200 metreyi bulan dik bir yarın tepesindeki bu şehir, Korsika’daki İtalyan desem, herhalde yanlış olmaz, orada Akvaryum’u gezebilirsiniz. Muhteşem deniz mağaralarını keşfedebilir ya da Lavezzi Adaları’na yapılan günlük motor turuna katılabilirsiniz.
Unutmadan, Ajaccio, Bastia, Corte ile Calvi’yi bağlayan ve yolculuk boyunca birbirinden harika manzaralar sunan bir tren hattı da mevcut.

Nasıl gidilir? Kaça mal olur?
Hem Fransa’ya hem de İtalya’ya yakın olan adaya, feribotla Nice’ten yaklaşık üç saatte, Livorno’dansa iki saatte ulaşmak mümkün. Ücret, araçsız kişi başı 26, aracınız varsa, iki kişi dahil 66 euro... Uçakla gitmek isterseniz, adada Ajaccio, Bastia, Calvi ve Figari olmak üzere dört havaalanı var. Paris üzerinden aktarmalı yapılan uçuşlar, 550 euro’dan başlıyor. İki kişilik oda fiyatları; üç yıldızlı otellerde 50, dört yıldızlı otellerdeyse 100 euro’dan, otel ve uçak dahil, turlar hariç paket turlar da bin 900 euro’dan başlıyor.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir Türk: Dragut
Korsikalılar’ın ‘Dragut’ dedikleri Turgut Reis, Osmanlı Donanması’nın başına geçmeden önce, korsanlık yaptığı yıllarda uzun bir süre Bonifacio’yu elinde tutar. Korsika ve civarındaki adalara seferler düzenler. Daha sonra Cenevizliler’e esir düşer ve kürek mahkumu olarak geçen dört seneden sonra, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından 3 bin 500 altın fidye ödenerek, kurtarılır. Barbaros’un ölümünden sonra Osmanlı Donanması’nın başına geçen Turgut Reis, Korsika’ya gelir.Bastia, St. Florent ve Bonifacio’yu fetheder ama Calvi’yi ele geçiremez.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.






alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
efsane, korsika, turgut reis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ISI ADASI aSeLya Çevre Terimleri Sözlüğü 0 05 Mart 2018 20:49
TURGUT REİS'İN ESARET YILLARI Desmont Tarih 0 20 Kasım 2014 20:06
TURGUT REİS VE CERBE ZAFERİ Desmont Tarih 0 18 Kasım 2014 22:21
Surtsey adasi - izlanda Ecrin Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 12 Eylül 2012 18:09
Turgut Sunalp (Turgut Sunalp Kimdir? - Turgut Sunalp Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 19 Şubat 2012 22:06