IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2020, 20:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ortadoğu'nun incisi: Petra Antik Kenti




Ortadoğu'nın incisi: Petra Antik Kenti


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kadim kültürlerin dünyamıza bıraktığı öyle miraslar var ki; bu mirasları ne kartpostallarda ne de belgesellerde görmek yeterli gelmiyor. Tarihe tanıklık eden bu yapılara dokunmak, güneş ışığı altında canlanan renklerini görmek, on binlerce canlının biriktirdiği hatıraların yarattığı büyülü atmosferi koklamak… Antik yaşamın izlerini sürmek, otantik gizemlerin peşinden gitmek, beklentilerin çok ötesinde keyif veren keşif dolu bir yolculuğa çıkmak… Petra Antik Kenti, ziyaretçilerine tüm bu hisleri ve çok daha fazlasını vadeden mistik bir yer. Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olan Petra Antik Kenti, kayalara oyulmuş yapıları ve mühendislik harikası tasarımları ile Arabistan yarımadasının mücevheri olarak görülüyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Uğruna Şiirler Yazılan Şehir Petra Antik Kenti Nerede?

Bir kanyonun görkemli kayalıkları arasına gizlenen Petra Antik Kenti’nin duvarları arasında gezinirken ona hayran kalmamak mümkün değil. Sırları, renkleri, tüyleri diken diken eden atmosferiyle misafirlerinin gönlüne taht kuran bu antik kent, Nebatilerin dünyaya bıraktığı en büyük miras. Fırat’tan Kızıldeniz’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşayan Nebatiler; Süryaniler, İbraniler, Araplar, Aramiler, Maltalılar gibi pek çok etnik guruptan oluşan bir Orta Doğu halkı olarak tanımlanıyor. Peki Nebati Krallığı’nın başkenti Petra Nerede? Petra Antik Kenti, Ürdün sınırları içerisindeki Wadi Musa bölgesinde bulunuyor. Ürdün’ün başkenti Amman’a 250, Kızıldeniz’in en kuzey ucundaki Akabde Körfezi’ne de 130 kilometre mesafedeki antik kent, yaklaşık 100 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Petra Antik Kenti’ni içeren Ürdün turları, gezginlere unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşatıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tarih Öncesinden Günümüze Petra Ürdün

Petra Antik Kenti hikayesi şöyle özetlenebilir: İsmini Yunanca “Taş” anlamına gelen “Petra” kelimesinden alan bu kadim şehir 1812 yılında İsviçreli maceraperest Johan Burckhardt tarafından keşfediliyor. Antik kent, kanyon kayalıklarına oyularak inşa edilen tiyatro, tapınak ve evlerden oluşuyor. Keşfinden kısa bir süre sonra Batı’nın dikkatini çeken bu gizemli kent 1895 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası listesine alınıyor, 2007 yılında ise yine UNESCO tarafından Dünya’nın Yedi Yeni Hatırası arasında gösteriliyor. İzmir doğumlu ünlü İngiliz şair John Burgon, Petra Antik Kenti’den bahsederken “Tarihin yarısı yaşında, gül kırmızısı şehir” ifadelerini kullanıyor. 2200 yaşındaki Petra, antik dünyanın en önemli ticaret yollarının kesiştiği yerde kuruluyor ve Nebatilerin kurduğu ticaret krallığının merkezi haline geliyor. Gazze’den Şam’a, Basra Körfezi’nden Kızıldeniz’e kadar uzanan antik kent; Arabistan, Suriye, Mısır, Yunanistan, Hindistan ve Roma’yı birbirine bağlıyor. Dönemin en zengin kervanları Petra’dan geçiyor, en varlıklı tüccarlar burada konaklıyor. Kent, milattan sonra 106 yılında Roma’nın egemenliğine giriyor. Beşinci yüzyıla gelindiğinde güçlü bir depremle sarsılan şehir hem işgalin hem de bu doğal afetin getirdiği ekonomik yüke dayanamıyor ve tarih sahnesinden siliniyor. Dünya tarihinin en önemli şehirlerinden birini binbir emekle kuran, yıkıcı savaşlar ve depremlerden sonra da terk etmek zorunda kalan Nebatiler Petra ile aynı kaderi paylaşıyor; kadim Nebati halkı zamanla yok olup gidiyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Petra Şehri Güzellikleriyle Göz Dolduruyor

Hor Dağı’nın eteklerine kurulan Petra Antik Kenti hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra, gelin bu kenti biraz daha yakından inceleyelim; işte Petra’nın nefes kesen güzellikleri…

Görkemli Giriş The Siq

The Siq, Ürdün’ün güneyindeki çorak topraklarda yer alan, Petra Arkeoloji Parkı’nın etkileyici girişi. 1300 metre uzunluğunda, dar yarıklar ve yüksek kayalıklardan oluşan bir geçit olan The Siq, 1896 yılındaki depremde yıkılan devasa bir kemerin kalıntılarını sergiliyor. Zamanında gezginler, tüccarlar ve kervanlar gibi umutlar ve hayaller de bu geçitten geçerek Petra’ya ulaşıyordu. 80 metre yüksekliğindeki kayaların bir kısmı Nebatiler tarafından oyularak heykele dönüştürülmüş. Petra’ya doğru yürüyenlere eşlik çok renkli kumtaşı kayalıklarının çarpıcı görüntüsü tamamen doğal bir güzellik olarak dikkat çekiyor. Geçit, Hazine’nin karşısında son buluyor.



Gül Renginin Estetiği: Rose City

Kayalıklarının gül renginden dolayı “Rose City” ismini alan Petra Antik Kenti; amfi tiyatrosu, tapınakları, kabartmaları ve şaşalı kaya mezarları ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Doğu geleneği ile Helenizm’in çarpıcı bir birleşiminden oluşan kent merkezi, destansı görünümüyle Nebatilerin verdiği emeğin hakkını teslim ediyor. Yapılan arkeolojik araştırmalar; Baharat Yolu’nun merkezi konumundaki kentin, hızla gelişen ticaretin etkisiyle 30 bin kişilik nüfusa ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Çin ve Hindistan’dan alınan ve dönemin en kıymetli ticari malları olarak görülen yağ, tütsü, baharat, parfüm gibi ürünler Petra’da toplanıyor ve farklı coğrafyalara dağıtılıyordu. Petra’da atacağınız her adım, döneceğiniz her köşe, izini süreceğiniz her patika sizi zamanın dışına itiyor, sürprizlerle dolu mimari yapıları karşınıza çıkartıyor.

Ziyaretçilerin İlk Durağı El-Hazne

El Hazne ya da Hazine, Siq Geçidi’nin sonunda yer alıyor ve çoğu kişi tarafından Petra’nın en ihtişamlı yapısı olarak gösteriliyor. The Siq’i kullanarak şehre giren ziyaretçiler ve tüccarlar, El Hazne ile karşılaştıklarında Nebatilerin muazzam gücünü iliklerine kadar hissediyor, bu kadim halkın zenginliği karşısında hayrete düşüyorlardı. 2 bin yıl önce kayaların içine inşa edilen bu görkemli yapı, Petra’nın en meşhur fotoğraflarını süslüyor. Devasa sütunları, kabartmaları ve oymaları ile misafirlerini selamlayan El Hazne, 39 metre yüksekliğinde ve 25 metre genişliğinde. Nebatilerin altın çağını yansıtan yapı, Nebati kültürünü yansıttığı kadar Yunan, Mısır ve Pagan kültürünü de yansıtıyor aslında. Tanrısal figürlere eşlik eden çiçek ve hayvan motifleri çoklu kültürün en önemli göstergesi. El Hazne; inanç, sanat ve ticareti bir araya getiriyor.

Ürdün’ün En Eski Dini Yapılarından Biri El-Deir (Manastır)

Petra’nın bir diğer ünlü yapısı da El Deir manastırı. 800 basamaklı bir merdivenin sonunda bulunan manastıra ulaşmak yaklaşık 45 dakika sürüyor. Yolun nefes kesici manzarasının tadını çıkartırken yorulmak istemeyen turistler eşek kiralama seçeneğini değerlendiriyor. 50 metrelik yüksekliğindeki manastır, heybet ile zarafeti tek potada eritiyor. Ürdün’ün en eski tapınaklarından biri olan manastır putperest Nebatilerin dini merkeziydi. Görkemli yapı, müthiş detaylı mozaikleriyle göz dolduruyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sanat ve Ölüm Karşı Karşıya: Roma Tiyatrosu ve Royal Thombs

Petra Antik Kenti’nin en etkileyici bölgelerinden bir diğeri de amfitiyatro. Helenistik mimari gelenekleriyle inşa edilen tiyatro 7.000 kişilik kapasitesiyle dikkat çekiyor. 363 yılındaki depremden bir hayli etkilenen tiyatro günümüzde mühürlü halde bulunuyor. Royal Thomb da tiyatronun hemen karşısında, El-Hazne’nin ise kuzeyinde yer alıyor. Kraliyet Mezarları olarak da anılan kalıntılar, diğer anıt mezarlara oranla daha büyük ebatlarda ve çok daha görkemli. Kral Mezarları toplam 5 görkemli anıttan oluşuyor. Ziyaretiniz sırasında bu mezarların her birini ayrı ayrı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Nebatiler Sofistike Su Taşıma Sistemi Kullanıyordu

Böylesine etkileyici bir çöl metropolü inşa etmek kadar burada yaşamın devamlılığını sağlamak da ayrı bir meziyet. Nebatilerin yıllar boyunca verdikleri emek, ince ince işledikleri sanat kadar teknik konulardaki başarıları da takdire şayan. Günlük hayatın aksamaması ve 30 bin kişinin su ihtiyacının karşılanabilmesi adına oldukça karmaşık bir su sistemi tasarlayarak yapay bir vaha yaratan Nebati mühendisleri, Roma ile yapılan savaşta suyun kirletilmesi karşısında çaresiz kaldılar. The Siq’in hemen karşısında yer alan baraj, şehrin farklı köşelerindeki su sarnıçlarını beslemekle kalmıyor aynı zamanda sel tehlikesine karşı kullanılan akıllı su kontrol sisteminin bir parçasıydı. Günümüzden 2 bin yıl önce böylesine gelişmiş mühendislik yaklaşımları sergilemiş olmaları bile şehir halkının ne kadar özel bir topluluk olduğunu ortaya koyuyor.




-Alıntı-

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ortadoğu'nın incisi: petra antik kenti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karoura Antik Kenti AftieL Ege Bölgesi 0 26 Ağustos 2014 17:18
Didyma Antik Kenti AftieL Ege Bölgesi 0 26 Ağustos 2014 17:18
Docimeium Antik Kenti AftieL Ege Bölgesi 0 26 Ağustos 2014 16:49
Petra Antik Kenti Ein Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 25 Aralık 2010 13:18