IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By BLueMooN

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Temmuz 2019, 14:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bugün Limit Aşım Günü: Dünya'nın 2019 yılı için öngörülen doğal kaynakları şimdiden tükendi




Bugün Limit Aşım Günü: Dünya'nın 2019 yılı için öngörülen doğal kaynakları şimdiden tükendi



Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) verilerine göre, 29 Temmuz Pazartesi bu yıl Limit Aşım Günü oldu. Yani daha temmuz ayı bitmeden Dünya'daki tüm doğal kaynakların 1 yılda kendini yenileme potansiyelinin üzerinde doğal kaynak tüketildi.


Küresel Ayak İzi Ağı, şu anda insanların tükettiği su, toprak, ahşap, temiz hava gibi ekolojik kaynakları karşılayabilmek için bir değil 1.75 Dünya'ya ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı.


DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland kentinde bulunan kuruluş, bu tüketimin bedelinin giderek daha görünür hale geldiğine dikkat çekti.
Kuruluş buna örnek olarak ise ormansızlaşma, erozyon, türlerin yok olması ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin artması gibi olumsuz etkileri gösterdi.

Limit Aşım Günü 2018 yılı için önce 1 Ağustos olarak açıklanmış, daha sonra 29 Temmuz olarak düzeltilmişti. 20 yıl önce Limit Aşım Günü ekim ayına denk geliyordu.

'GELİŞMİŞ ÜLKELER DÜNYA'YI DAHA ÇOK TÜKETİYOR'


Limit Aşım Günü dünya geneli için ortalama alınarak hesaplanan bir güne işaret ediyor. Ancak kaynak kullanımı ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösterdiği için söz konusu gün ülke bazında büyük farklılık gösteriyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın verilerine göre, bu yıl Limit Aşım Günü Türkiye için 27 Haziran, Almanya için 3 Mayıs, Avrupa Birliği için ise 10 Mayıs olarak belirlendi. Aynı verilere göre Katar yıl başladıktan sadece 42 gün sonra 'limiti aşarken', Endonezya limite 342 günde ulaşacak.

Eldeki verilere göre tüm insanların doğal kaynakları Almanya'da yaşayanlar kadar kullanması halinde 3 Dünya'ya, ABD'de yaşayanlar kadar kullanması durumunda ise 5 Dünya'ya ihtiyaç duyuluyor.


sputnık

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Temmuz 2019, 15:33   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyanın 2019 Yılı İçin Verdiği Kaynakları Tüketti




2019 Yılının Doğal Kaynakları Tükendi (Türkiye İçin Durum Daha da Vahim)

Global Footprint Network, 29 Temmuz'u Dünya Limit Aşım Günü olarak ilan etti. Yıl sonuna kadar tüketeceğimiz bütün doğal kaynaklar, 2020'nin kredisinden düşecek.

İnsanoğlu, üzerinde yaşadığı gezegeni adeta telef ediyor. Bir yandan kaynaklar sanki hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanılmaya devam ederken diğer yandan da gezegenimizi kasıp kavurmaya devam eden küresel ısınma için herhangi bir önlem alınmıyor.

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network) bugünü, "Limit Aşım Günü" olarak ilan etti. Bu, gezegenimizin bize 2019 yılı için vermiş olduğu doğal kaynakları, bugün itibarıyla tükettiğimiz, 2019 yılının sonuna kadar insanoğlunun yapacağı her kaynak tüketiminin, önümüzdeki yılın kredisinden alınacağı anlamına geliyor. Bu da 2020 yılında, daha erken bir tarihin Limit Aşım Günü olacağı anlamına geliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Her ülkenin doğal kaynak kullanımı, çeşitli etkenlere göre değişiklik gösteriyor. Ülkemiz bu yıl dünya genelinde 29 Temmuz olarak ilan edilen Limit Aşım Günü'nü yaklaşık bir ay önce, 27 Haziran'da yaşadı. Biraz daha oransal olarak gerekirse Türkiye bu yıl, 1.8 dünya varmış gibi doğal kaynakları tüketti. Geçtiğimiz yılda da Türkiye benzer bir şekilde dünya ortalamasının daha öncesinde kaynaklarını tüketmişti. Geçtiğimiz yıl, dünya ortalamasından 21 gün önce doğal kaynaklarımızı tüketmiştik. Yayımlanan verilerle birlikte bu yıl, doğal kaynaklarımızı biraz daha erken tüketmiş olduk.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Limit Aşım Günü'nün erken ya da geç olması için bazı kriterler bulunuyor. Kent yaşamının planlanması, sanayileşme, geri dönüşüm ve gıda üretim modelleri gibi kriterler, her ülkenin farklı tarihlerde kaynaklarını tüketmesine neden oluyor. Örneğin; plansız kentleşme ve kar odaklı sanayileşme, bir ülkenin Limit Aşım Günü'nü erkene alırken geri dönüşüme verilen önem ve petrol tüketiminden uzaklaşmak bugünü öteliyor.

Yukarıda bulunan fotoğrafı incelediğimiz zaman Katar'ın, doğal kaynakları en kısa sürede tüketen ülke olduğunu görebiliyoruz. Yani eğer dünyada tek bir ülke olsaydı ve bu ülke Katar olsaydı ve yaşam biçimi bu yıl olduğu gibi olsaydı, 11 Şubat geldiği zaman yıllık kaynak tüketim limitini kullanmış ve bir sonraki yılın kaynaklarını tüketmeye başlamış olurduk. Ancak dünyanın tek ülkesi Kırgızistan olsaydı ve yaşam tarzı mevcut şekilde devam etseydi, yıllık kaynak tüketimi yıl bitimine birkaç gün kala gerçekleşecekti.

Ancak bu kötü gidişe iyimser tablolar çizebilmek için yapılabilecek bazı yollar bulunuyor. Bu yöntemlere bakacak olursak;

Gıda israfını yüzde 50 oranında azaltmayı başarabilirsek, kaynak tüketim günümüz 38 gün,

Şehirlerdeki otomobil tüketimini yüzde 50 oranında azaltabilirsek, kaynak tüketim günümüz 12 gün,

Karbon ayak izimizi yüzde 50 oranında azaltabilirsek, 93 gün ötelenmiş olacak.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için elimizden gelen her şeyi yapmak durumundayız. Hayatınızda uygulayacağınız bazı küçük değişiklikler bile, uzun dönemde gezegenimiz için büyük bir öneme sahip olabilir.




Alıntıdır:

__________________
"Bizi bilen bilir, bilmeyen de kendi gibi bilir... "

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
doğal kaynaklar, küresel ayak izi ağı, limit aşim gunu, wwf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Alınan Her Nefesin Acı Verdiği Dünyanın En Soğuk Noktası Bulundu UzmaN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 28 Haziran 2018 17:47
Meryem'i ne tüketti? SeckiN Haber Arşivi 0 27 Ağustos 2013 09:29
Dünyanın En Uzun Burunlu Adamı - 2011 yılı Guinness Rekorlar Kitabın da, Bir Türk.. Sevda Haber Arşivi 5 26 Kasım 2010 16:37
2009 yılı Dünyanın en tembel ülkeleri Süslü IF Ekstra 5 24 Şubat 2010 12:36