IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ağustos 2020, 21:40   #1
Çevrimdışı
Che
~ Gevezeyiz.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Askeri hareketliliğin yaşandığı Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu




Mali'nin başkenti Bamako çevresinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan askeri hareketliliğin ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın alıkonuldu.

CUMHURBAŞKANI'NIN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR


Yerel güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Keita, yerel saatle 16.30 civarında askerler tarafından Bamako'daki konutundan alındı. Keita'nın nereye götürüldüğü bilinmiyor. Kaynaklar, daha önce Keita'nın oğlu Karim Keita ve Başbakan Boubou Cisse ile bazı bakanların alıkonulduğunu doğrulamıştı.

MECLİS BAŞKANI VE BAKAN DA ALIKONULDU

Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtildi. Keita'ya sadık olduğu bilinen Genelkurmay Başkanı Tieble Drame, Başbakan Boubou Cisse ve Cumhurbaşkanı Keita'nın oğlu Karim Keita'nın da askerlerin elinde olduğu iddia edildi.

HALK İSTİFA İSTİYORDU

Cisse, hükümetin resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamayla diyalog çağrısında bulunmuştu. Ülkede mayıs ayından bu yana düzenlenen protestolarda Keita'nın istifası isteniyordu. Ülkede mayıstan bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesinin mart ve nisanda düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken, geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti.


SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISINDA BULUNULMUŞTU

Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmıştı. M5 RFP platformu, Keita'nın istifa etmeyeceğini duyurması üzerine, "gösteri ve sivil itaatsizlik" çağrısında bulunmuştu.

KEİTA, ANAYASA MAHKEMESİNİ FESHETMİŞTİ

Göstericiler, 10 Temmuz'da başlayan protestolarda, ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı. Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.

ECOWAS ACİL TOPLANMIŞTI

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin liderleri, Mali'deki siyasi krize çözüm bulmak için 28 Temmuz'da video konferans yöntemiyle acil toplanmıştı. Toplantıda, Meclis Başkanı da dahil olmak üzere tartışmalı 31 milletvekilinin derhal istifa etmesi, Mali anayasasına uygun olarak Anayasa Mahkemesinin hızlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtilmişti. Bu karar üzerine 8 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Keita'nın imzaladığı kararnameyle Anayasa Mahkemesine 9 üye atanmış, üyeler 2 gün sonra yemin etmişti.

AB, MALİ'DEKİ DARBEYE KARŞI ÇIKTI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Mali'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, darbenin hiçbir krize çözüm olamayacağını belirtti. Michel, Twitter hesabından, Mali'deki askeri hareketliliğe ilişkin açıklamada bulundu.AB'nin gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizen Michel, "Kriz ne kadar derin olursa olsun, darbe hiçbir zaman çözüm olmaz." değerlendirmesinde bulundu. Michel, AB'nin Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) krizden çıkış için attığı adımları tam desteklediğini ifade etti.

ÜLKELERDEN "KIŞLAYA DÖNÜN" ÇAĞRISI

Mali'nin başkenti Bamako çevresinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan askeri hareketliliğin ardından, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), ülkede darbe girişiminde bulunan askerlere "kışlaya dönün" çağrısı yaptı. ECOWAS'tan yapılan yazılı açıklamada, anayasaya aykırı herhangi bir siyasi değişikliğe kesinle karşı oldukları bildirildi. Açıklamada, ECOWAS'ın ülkedeki krizin çözümü için Mali'nin seçilmiş hükümetine destek vermeye devam edeceği vurgulandı.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaynak: sondakika.com

__________________
char *adres = [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] for(int i = 0; *(adres + i); i++) { putchar(toupper(adres[i])); }
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Ağustos 2020, 23:28   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Askeri hareketliliğin yaşandığı Mali'de Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita alıkonuldu




Mali halkı için umarım hayırlısı olur Fransız sömürgesine karşı bir başkaldırı halk çılgınlar gibi askere destek veriyor

ama elbette durumun nasıl şekilleneceğini zaman gösterecek sonuçta 100 yıldır orada belki kolay olmaz


Fransa ortaya bir dedikodu yaydı darbeyi biz yaptırmışız

afrikada henüz bu kadar etkili olduğumuzu sanmıyorum ama

yaptırdıysak iyi yapmışız


darısı Nijerya, Kamerun'un başına orada fransız destekli terör örgütleri cirit atıyor millet çılgınlar gibi birbirlerinin kafasını kesiyor minicik bebekleri öldürüyor anlatmaya kelimeler yetmez gördüğüm görüntüleri


Fransa Boko Haram terör örgütünü finanse etmekle suçlanıyor birçok afrika ülkesi fransaya başkaldırmaya başladı umarım sömürgeci katil fransayı altın petrol uranyum cennetinden atarlar afrika artık yorgun millet açlık içerisinde sefalet çekerken ülkenin degerli madenlerinin fransa tarafından çalınması inanılmaz bir nefret oluşturdu ileriki dönemlerde birçok darbe görebiliriz gibi gliyor

__________________





Konu AftieL tarafından (18 Ağustos 2020 Saat 23:33 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
abdul kader keita, cumhurbaşkanı, gÜncel, sabah, son dakika


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mali'de bir Fransız askeri öldü CORDON BLEU Dünyadan Haberler 0 23 Temmuz 2020 22:13
CHP dövizdeki hareketliliğin durması için OHAL'in kaldırılmasını istedi. oMeN Haber Arşivi 0 23 Mayıs 2018 17:25
Litvanya Cumhurbaşkanı askeri uçakla geldi Desmont Haber Arşivi 0 09 Aralık 2014 17:22
Kartalspor, Gineli Boubacar Fofana'yı transfer etti. Kalemzede 1. Lig ve Diğer Ligler 0 23 Temmuz 2011 20:00
Silah yüklü gemi alıkonuldu Lucifer Haber Arşivi 0 22 Haziran 2010 15:07