IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

7Beğeni(ler)
  • 5 Post By Demir
  • 1 Post By Caner
  • 1 Post By Deinonychus

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Demir
Demir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart SİLAHSIZLANMA MESELESİ - II.Dünya Savaşı
Yazan; Demir 18 Eylül 2011, 12:48

ABD Başkanı Wilson'un 14 Noktası'nın birinci plânda göz önünde tuttuğu amaç, savaş sonrası dünyasında insan toplumlarının savaşsız ve olumlu bir barış düzeni içinde yaşamalarıydı.Bu amacı sağlamak için de, başkan Wilson , milletler arasında çatışmalara ve dolayısıyla savaşlara en fazla sebebiyet veren meseleler üzerine dikkatini yöneltmiş ve bu meseleleri 14 nokta da toplamıştı. Ele almış olduğu meseleler ve milletlerarası geçimsizlik sebebleri, gerçekleri karşılıyor muydu, karşılamıyor muydu, şüphesiz ki bu konu tartışılmaya açıktır.Fakat tartışamayacağımız bir husus varsa, o da, Wilson'un, 14 Noktası içinde, milletlerarası devamlı barış düzeninin bazı temel şartlarını görmüş ve bunlara parmak basmış olmasıdır. 14 Nokta'nın dördüncüsünde yer almış olan "silahsızlanma" konusu bunlardan biridir. Dördüncü nokta'ya göre, iç güvenliğin gerekleri göz önünde tutularak,silahlanmalarda büyük indirimler sağlanacaktı.Bu prensip Milletler Cemiyeti Paktı(şimdi ki Birlemiş Milletler)sekizinci maddesinde de, hemen hemen aynı ifade ile yer almıştı, öte yandan, Versay Antlaşması ile Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan barış antlaşmalarına konan silahsızlanma zorunluğuna ait hükümlerde, bu devetlerin silahsızlandırılmalarının,genel silahsızlanma için bir başlangıç teşkil edeceğini belirtmişti.
Bu şekilde başlayan silahsızlanma meselesi, 1919'dan 1933 yılına kadar devletlerin çabalarında ve ümitlerinde büyük bir yer aldı.Sonuç şu oldu ki, silahlanma ne durdurulabildi ne de sınırlanabildi.Aksine 1933'den itibaren silahlanma ve milletlerarası buhranlar birbirine paralel olarak hızla artı.
Dün olduğu gibi bugün de, genel bir silahsızlanma gerçekleştirilebilir mi? Bizden önceki kuşakların ve bizim kuşağımızın çabaları, bizi olumsuz bir cevapla karşı karşıya bırakmaktadır.Milletarası hayatın düzeni ve bu düzen içinde teker teker her milletin sosyal,siyasal,ekonomik ve jeopolitik durumları, tarih ve gelenek yapıları, standart veya birbirine benzeyen esaslar üzerine dayanmış olsaydı, dünün olduğu gibi bugünün çabaları da olumlu bir sonuca ulaşır veya hiç değilse geleceğin ümitlerine sahip olabilirdik. Milletlerarası şartların bu imkanlarına sahip olmadığımıza göre, bazı milletlerin haklılık veya hakszlıklarını ortaya koymak, bazı insanların iyi niyetli davranışlarını göstermek veya bu insanların görünüşte böyle davranmış olduklarını ispatlamak için, silhasızlanma meselesi, gelecek bir çok kuşak için, tarih kitaplarında daima yer alacaktır. Bu meseleyi ele almakla bizde burada daha fazlasını yapamıyoruz.


İlk makalem.. Biraz fazlaca bilgili oldu idare ediniz.
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 1355 Yorumlar 3
Toplam Yorum 3

Yorumlar

Alt 18 Eylül 2011, 12:59   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (3)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: SİLAHSIZLANMA MESELESİ - II.Dünya Savaşı




İlk Makalen ama çok iyi.Emeklerine ve bilgilendirmene teşekkurler.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 18 Eylül 2011, 21:27   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: SİLAHSIZLANMA MESELESİ - II.Dünya Savaşı




İltifatınız ve beni cesaretlendirdiğiniz için teşekkür ederim.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 19 Eylül 2011, 02:28   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: SİLAHSIZLANMA MESELESİ - II.Dünya Savaşı




Silahsizlanma seninde dedigin gibi ne durdurulabildi nede sinirlandirilabildi. Eskilerden günümüze kadar olan ve kabul olmus bir düsünce de sudur ki;
Ezilen ile ezen mücadelesi
Amerikan emperyalizmininde suan yaptigi gibi;bir politikanin kendi menfaatleri dogrultusunda herzaman büyümek vede büyümek icin ne gerekiyorsa her türlü yalan ve bahane ile o isi yapmak .. Buna karsi duran devletlerinde kendini korumasi icin gereken neyse onu barindirmak.
İste bu sebebten dolayi gözlerini hirs bürüyen devletlerin karsisindakine kendini kabul ettirmek icin yaptiklari silahlarlarla karsisindakileri sindirmek, buna karsi duran devletlerinde kendilerini kormuma icgüdüsü ile baska yerden yada kendi yaptiklari silahlarla mücadele etmek ..
Demek istedigim su ki;
silahsizlanmanin bitecegine'' ne yazikki ''hicbirzaman inanmiyorum

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
2dünya, meselesi, savas, silahsizlanma


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
İkinci Dünya Savaşı Kalemzede Atatürk Köşesi 0 15 Eylül 2011 18:23
SİLAHSIZLANMA MESELESİ - II.Dünya Savaşı Demir Makaleler 0 11 Eylül 2011 19:35