IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

7Beğeni(ler)
  • 2 Post By Demir
  • 4 Post By blazeofglory
  • 1 Post By Demir

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Demir
Demir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Atatürk'ün Öğretmeni
Yazan; Demir 11 Ekim 2011, 18:28

Atatürk'ün öğretmeni olan Şemsi efendi, 1852 yılında doğmuştur. Araştırmacı Ilgaz Zorlu Bey, Toplumsal Tarih dergisinin 1.sayısında (1 Ocak 1994) yer alan " Atatürk'ün İlk öğretmeni Şemsi efendi hakkında bilinmeyen birkaç nokta " başlıklı yazısında bu zatın o zamanın büyük bir sebataycı kabalisti olduğunu beyan etmektedir. Nedir bu sebataycılık?

Hemen interneti açıp google'ye soruyoruz ve karşılığında şu cevabı alıyoruz:
Sabetaycılık, 17.yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sebatay Sevi'nin kurucusu olduğu, onu mesih kabul eden, Mistisme ve Kabala'ya dayanan inanç.
Gizliliğin sürdürülmesi amacıyla bu inanca inananlar bulundukları ülkenin yaygın dininde görünmeyi tercih ederler. Sabetaycılar, belli kurallar dahilinde tamamen müslüman ismi almakta ve kendilerini her bakımdan "şüphe edilmeyecek ölçüde" müslüman göstermektedirler. Kendilerini Yahudiliğe bağlı bir fraksiyon olarak tanımlasalar da Yahudiler tarafından resmi olarak bu dine bağlı kabul edilmezler. Kur'an da ise inanmadıkları halde Müslümanım diyenler Münafikun Suresi'nde ele alınmaktadır.

Wikipedia adlı internet adresinde bu bilgiler yer almakta. Evet yazımıza devam edelim.

Şemsi eendi, Osmanlılara ve müslümanlara kendini müslüman biri olarak tanıtırken, el altından gizlice kendi adının dinin yayılması, sebataycıların bilgilenmesi, güçlenmesi, üstün hale gelmesi için çalışıyordu.Kurduğu okulun "Akaid-i diniye" hocalığını üzerine almıştı. Bu derslerde dönme öğnrecilerine zahiren nasıl müslüman görüneceklerini, batınen de yahudiliğin sebtay sevi mezhebine nasıl bağlı kalacaklarını öğretmiştir.

Meşhur sebataycı gazeteci Ahmed Emin Yalman 1922 yılında Vatan gazetesinde yazdığı "Tarihin esrarengiz bir Sahifesi" adlı yazı serisinde Sebataistlerin karakşalar gurunda meydana gelen ilerlemenin Şemsi efendinin açtığı Feyziye Mektebi sayesinde olduğunu iddia ederek "... iki asırlık fakr ü cehaleti beş on senelik intibah silip süpürdü.Bir zamanlar memleketin en mükemmel terbiye müessesesi olan Fevz-i Sıbyan ve Feyziye'nin bu intibahın husulüne pek büyük bir tesiri olmuştur" cümlelerini yazmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk hocası Şemsi efendi bütün gayretiyle Sebatay Sevi'nin dinine bağlı olan Selanik dönemlerinin ilerlemesi ve güçlenmesi için çalışmıştır.Balkan harbinden sonra Türkiye'ye gelen bu zat, 1917 de ölmüş ve dönmelerin Üsküdar Bülbüldresinde'ndeki özel kabristanlarına gömülmüştür. Ölümünden 6 yıl sonra öğrencisi olduğu Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk devlet başkanı olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri(ABD)'nde yayınlanan bir gazetede okuduğum bir yazıda, çocukluğunda Mustafa Kemal'in birde Karay hocası olduğunu beyan ediyordu.1911'de Trablusgarp savaşına kara yoluyla giden Mustafa Kemal, Kudüs'te bulunduğu sırada, kaldığı otelin lobisinde ki birkaç Yahudile ile konuşurken onlara "Babam bana bir Karay hoca tutmuştu" demiş olduğu yazılıdır.Burada daha fazla tafsilat veremeyeceğim.
Kimdir bu Karay hoca?
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 478 Yorumlar 2
Toplam Yorum 2

Yorumlar

Alt 11 Ekim 2011, 23:16   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk'ün Öğretmeni




Bilgiler doğrudur yada yanlıştır demiyorum.

Lakin;bence bu ve buna benzer forumlarda kaleme alınması gereken makaleler, kullanıcıların özbenliğinin şekillendirdiği durumlar olmalıdır.

Yorum,tespit ve öngörü göremediğim yazıyı ,vikipediadan alınan bilgiler ve ardından yazılanlar ile ''böyle bir bilgi de varmış ve bu bilgiler tarihi süreç içerisinde ortaya çıkmıştır '' açıklamasını yapan bir makale olarak okudum ,anladım.
Mazur görün Gajul.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 11 Ekim 2011, 23:25   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Atatürk'ün Öğretmeni




Merhaba, wikipedia'dan dikkat ettiyseniz tanım alınmıştır, onun haricinde tarihi bilgiler , belli bir araştırma sürecinden geçtikten sonrasında ortaya çıkar. Rica ederim, yorumunuz içinde teşekkür ederim.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
öğretmeni


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
ABD'nin en iyi öğretmeni TÜRK.. Collettivo Haber Arşivi 0 29 Haziran 2008 01:32