IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

39Beğeni(ler)

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Aur
Aur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Şaklabanca bir adalet
Yazan; Aur 29 Kasım 2011, 21:17




Alıntı:
Adalet, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi adaletle sağlanır.
Adalet kavramı temelde hukuk kurallarına uygunluğu içerir. İnsanların toplum içindeki davranışlarıyla ilgili olduğundan ahlak ve din kurallarıyla da ilişkilidir ve tarih boyunca tartışmalı bir alan olmuştur.
Düşünürler eski çağlardan beri adalet kavramıyla ilgilenmişlerdir. Kutsal kitapların hepsinde adalete ve adil olmaya ilişkin bölümler bulunur. Eski Yunanlı düşünür Platon’a göre adalet en yüce erdemlerden biri, insanın ve devletin temel davranış kuralıdır. Aristoteles’in hareket noktasını ise eşitlik kavramı oluşturur. Ona göre, herkese eşit davranmak adalet için yeterli değildir. Bir hukuk düzeni güçsüzleri koruduğu ölçüde adaletli olabilir. Örneğin, günümüzde kişinin tükettiği herhangi bir maldan alınan katma deger vergisi adil bir vergi değildir. Çünkü kişinin gelir düzeyini dikkate almaz. Buna karşılık, kişinin geliri üzerinden alınan ve gelir düzeyi yükseldikçe vergi oranının da arttığı gelir vergisi daha adil bir uygulamadır.
18. yüzyılda Aydinlanma Çağı düşünürleri adalet kavramını daha dar biçimde tanımladılar. Onlara göre hukuka ve hukuksal eşitliğe uygunluk adalet için yeterlidir. Ne var ki, hukuk düzeni her zaman adil olmayabilir. Çünkü hukuk yasaların her durumda aynı biçimde uygulanmasını gerektirir. Oysa yargiç herhangi bir olayda yasayı uygularken, durumun özelliklerini de göz önünde bulundurmak zorundadır. Böylece genel bir nitelik taşıyan yasanın eksik yanları uygulamada giderilebilir ve adalete daha çok yaklaşılabilir.
Günümüzde adalet kavramı sosyal adaleti de kapsamaktadır. Sosyal adalet, ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerin dağılımındaki dengesizliklerin giderilmesini, toplumdaki zayıf ve güçsüzlere devletçe yardım edilmesini içerir.
Genel olarak ikiye ayrılır:
1-Denkleştirici Adalet: Bireyler arası eşitlik söz konusudur. Yapılanla tazminatın tutarlı olmasıdır.
2-Dağıtıcı Adalet: Herkesin toplumdaki görevlerine göre hükümlü olmasıdır. Orantısaldır/Nispidir. Sosyal devlet anlayışı biraz daha dağıtıcı adalete uygundur.



Hangi adaletten bahsediyoruz yahu?
Yukaridaki ADALET tanimina uyan tek bir devlet var midir acaba su yeryuzunde? Etrafimiza her baktigimizda tepeden tirnaga heryerde adaletsizlik var sadece.
Dunya bir zamanlar Sovyetler Birligi ve USA arasinda bolunmustu simdi ise emekçiler ile çalanlar, masum kurban giden cocuklar ile uckur peslerinde olan vicdansizlar, parasi olan adamlar ile parasi olmayan adam olamayanlar; sahte burjuva siniflarinin sahte anayasalari, laiklikten bahsederler turbana karsi gelirler, 13 yasindaki bir cocuga tecavuz edilir, kendi rizasiyla gerceklestigi icin ceza verilmez ama basbakana kufur eden bir sehit babasi 11 ay hapis cezasi alir; hadi hiç girmeyelim politikaya, ki gorunen koy kilavuz istemez, televizyonu artik acamiyorum bile, tek gordugum sey ciplak kadinlar, vucut satan escortlar, gogus ugruna koyunlastirilan bir toplum, bu mu yahu adalet? bu mudur yani adil olmak, bir kadin olarak eger vucut ebatlarin uygun degilse ise alinmiyorsun, cebinde paran yok diye, altinda araban yok diye, kizlar artik erkeklerin yuzlerine bakmiyor.... [...]
Insanoglunun hamurunda, mayasinda gercekten sadece para, hirs, kar yapmak, ovunmek, ezmek, uste cikmak, egolarini tatmin etmek ve bencilce yasamak mi var? Neden toplumumuzu yozlastirmaktan artik bikmiyoruz, buna bas kaldirmiyoruz?
Yahu bu duzeni kuran zaten biz degil miyiz? Neden gozlerimizi yumuyoruz?
Aci cekmekten haz mi aliyoruz, bilmiyorum ancak;

Fakir bebeğin içemediği sütü, zenginin köpeği içiyorsa bana adaletten söz etmeyin !




29.11.2011
Hande
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 1185 Yorumlar 15
Toplam Yorum 15

Yorumlar

Alt 29 Kasım 2011, 21:20   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Agzini öperim Hande. İcine icine islemis her harf. Tesekkürler.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 29 Kasım 2011, 23:34   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Kanımca; Mesele, tüm kavramları anlamlandıran insanoğlunun sosyo-kültürel davranışlarıdır!Adaletin işleyişi de buna göre dizayn edilmiştir !
Nasıl bir toplum haline geldiğimizin üzerine düşünmek,irdelemek, eni konu sorgulamak yerine yaşam mücadelesi diye adlandırılan bir çemberin içine sıkıştırılarak günden güne yabanileşen bizlerin,vicdani ve sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiği bilincini taşıma zaruriyetini kavrayamamış olmamız,bu günler de yaşanılan duyarsızlığın temelini oluşturmuştur diye düşünüyorum.
Yapılan ya da yapılmayan tüm davranışları sıralamak , altını çizerek vurgulamak, gözleri kör olmuş bir toplumu harakete geçirmez!Haliyle toplumların birlikte hareket etmesi gereken bu konuda,bireyi olduğum toplumdan bir ümidim olmadığını söyleyebilirim.
Son sözdeki trajedi gibi olmasa da ,''Düşenin dostu olmaz,bana dokunmayan yılan bin yaşasınn,devletin malı deniz yemeyen domuz'' sözleri olaya kendi ülkem açısından hangi pencereden bakmam gerektiği konusunda ışıktır bana!
Evrensel bakabilmek için ise 'başta kendini inşa etmelidir insan' diyorum!!Bunun için kendine mühendis olarak kimi ya da neyi seçer karışmam,yeter ki gerçek Adalet mayasına işlemiş olsun!

Aura çok mühim bir konuyu temas ettiğin ve hatırlattığın için teşekkür ederim.
Güzel yazmışsın ,eline sağlık.


Konu blazeofglory tarafından (30 Kasım 2011 Saat 10:58 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 12:32   #4
huri
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Merhaba,

Adalet, hak edenin hakettiği kadarına sahip olmasıdır. Bu dünyadaki adalet bir yerde güçlünün haklarını korumak için vardır ne yazık ki.. Bu dünyada mutlak adaleti görmek imkansızdır. Zaten dünyada mutlak adalet olmadığından cennet-cehennem kavramları oluşturulmuştur. Hakkını alamayanın hakkı olarak cennete girmesi, öte yandan haksızlık yapanın da cehenneme girmesi mutlak adaletin gereğidir. Eğer ahiretteki mutlak adalet kavramı olmasaydı, bu dünyadaki herkes kafayı yerdi.

Dipnot: Komunizmde ahiret inancı olmadığından orada da mutlak adalet yoktur.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 14:08   #5
Çevrimdışı
Aur
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




merhaba huri,

yaklasimina katilmiyorum, bilesin.
oncelikle komunizmde mutlak adaletin olmamasini marxin dini elestirisinden oturu soyluyorsun, inancli birisi oldugun icin, bu konuda hak verebilirim ancak cennet ve cehennemin buradaki adaletsizliklere nispeten bir hediye ya da ceza olarak var edilmis olmasinia katilmiyorum, dini tartismalara girmek istemiyorum ancak kuranda bile yazmiyor mu hakkini yiyene boyun egme bas kaldir diye? martin luter protestantezmide katolik papazlarin dini somurdugunu anladiginda çıkarmıştı, zamaninda papazlar bu dunyadaki acilarinizi kabul etmelisiniz gunahlariniz af olmasi ve cennete gitmek icin dua edin ve kiliseye para verin demisti ve fakirlerin kurtulmak icin verdikleri parayla vatican'i yenilemislerdi.. bu bir adaleletsizlik degil mi? insanlarin duygularini inanclarini somurmek degilmi? sanayi devriminden sonra marx dinin bir ideoloji oldugunu savundu cunku ayni sekilde sömürenler bu kez kapitalistlerdi, bu dunyada calisip aci cekeceksiniz bu sizin kaderiniz ama obur dunyada cennete gideceksiniz! buda bir adaletsizlik..
insanlarin dusunceleri, imanlari, duygulari somurulmemeli cunku adil ve onurlu bir yasam herkesin hakkidir.
ayrica komunizm ile islam ve herhangi din arasinda cok ortak nokta goruyorum ben. sadece komunizm doga ustu fenomenleri reddediyor, kanullenmiyor, ancak komunist bir sistemde dini inanci olan yasayamaz diye bir seyde yoktur.. gecmisteki kendisini konunist sanan sistemler ile kiyaslamayin.
demem o ki, cennete gideceginize inansaniz bile bu dunyada mutlaka hakkinizi aramalisiniz, kendinizi ezdirmemelisiniz ve baskalarinin ustunuzden zenginlik kurmasina izin vermemelisiniz,
dil, kultur, renk değıl, yuce olan emektir...

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 14:19   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Merhaba,

Bana göre, bu tamamen bakış açısıyla alakalı. Yani hayatı bir eğlence ve dünyayı bir eğlence kampı olarak görenler, adaletin olmadığını düşünebilrler.
Oysaki, Hayat bir imtihan, dünyay'ı bir imtihan sahnesi olarak görenler ile tabiidir.

Şöyle düşünelim;

Kış mevsimi, hava şartlarını göz önünde tutarsak, Fakire zülümdür. acaba gerçekten de zulümmüdür? Yoksa imtihanmı?
Sevgili Aura, bu isyanınız yada isyanımız kime?

Yüreğine sağlık.

__________________
'Türkçe konuşmayan bir insan, Türk milli kültür, toplum ve uygarlığına bağlılığını iddia ederse, buna inanmak doğru olmaz.''
-Mustafa Kemal Atatürk.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 14:39   #7
Çevrimdışı
Aur
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




kuranda bile boyle bir yaklasim yokken nasil olurda boyle dusunursun guzel arkadasim.
mevsimleri tanri/ allah ( affiniza siginiyorum hitapta saygisizlik yapmak istemiyorum ) insanlari imtihana tutmak icin mi yaratti yani? bu dunyada hur iradesi ile yasayan bizzat insanlar degil midir? benim isyanim insanin insana yaptigi zulme, madem boyle dusunuyorsun neden zekat veriyorsun? allah zaten fakirlige mahkum etmis degil mi o fakiri? neden somaliye yardim gonderiyorsun? somali'yi o hale sokan zaten biz insanlar, somuruculer degil mi? neden zulum ediyoruz? hak yiyoruz? olaya siyasi acidan komunizm saflarindan vesaire bakmiyorum. bir insan olarak vicdanim ile hareket etmeye çalışıyorum, eger bu dunyada aclik ve sefalet varsa ve biz zengince tok yasiyabiliyorsak vicdanimiz rahatsa sorgulayipta isyani birakalim vicdani ret bile duymuyorsak hissetmiyorsak insanligimizdan suphe ederim. afrikada bir cocuk ac dogmayi eglence hayat tercihi olarak secmemistir, hic bir din, ideoloji bunu savunamaz savunmaz.. lutfen.


Konu Aur tarafından (30 Kasım 2011 Saat 15:08 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 14:43   #8
huri
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Katılıyorum adil yaşamak hakedenin hak ettiği ölçüsünde hakkı; ama bu dünyada öyle bir şeyin zemin bulması mümkün gibi görünmüyor. Bir tarafta Avrupada insanlar olobildiğince devasa boyutlara ulaşırken diğer taraftan Afrikada açlıktan ölen insanların olması hangi adalete sığar? Zulum karşısında susmamalı insan, hakkını aramalı; fakat bunun karşısında bu dünya düzeninde adil bir karşılık bulacağı muamma. Bu dünyadaki adalet bütünüyle değilse de çoğunluk olarak zenginin, güçlünün lehine. Hiç adalet istiyorum diyen bir zengin görmedim ben de. İslamı bir ideoloji olarak değerlendirmek yanılgıdır ki konumuz bu değil. İslam dininde bile mutlak adalet bu dünyada sağlanayamacağı için, cennet-cehennem kavramlarına başvurulmuştur. İnsan bu dünyada değilse bile öbür dünyada hakkını alacağı gerçeğini bilmesi onun delirmesine manidir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 14:53   #9
Çevrimdışı
Aur
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




huri Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Katılıyorum adil yaşamak hakedenin hak ettiği ölçüsünde hakkı; ama bu dünyada öyle bir şeyin zemin bulması mümkün gibi görünmüyor. Bir tarafta Avrupada insanlar olobildiğince devasa boyutlara ulaşırken diğer taraftan Afrikada açlıktan ölen insanların olması hangi adalete sığar? Zulum karşısında susmamalı insan, hakkını aramalı; fakat bunun karşısında bu dünya düzeninde adil bir karşılık bulacağı muamma. Bu dünyadaki adalet bütünüyle değilse de çoğunluk olarak zenginin, güçlünün lehine. Hiç adalet istiyorum diyen bir zengin görmedim ben de. İslamı bir ideoloji olarak değerlendirmek yanılgıdır ki konumuz bu değil. İslam dininde bile mutlak adalet bu dünyada sağlanayamacağı için, cennet-cehennem kavramlarına başvurulmuştur. İnsan bu dünyada değilse bile öbür dünyada hakkını alacağı gerçeğini bilmesi onun delirmesine manidir.



bu yorumun dahada aciklayici oldu, teşekkürler, sevgiler huri can
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 30 Kasım 2011, 15:20   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Şaklabanca bir adalet




Sevgili Aura,

Kuran-ı Kerimde yanılmıyorsam, 20 yada 22 İmtihan ile ilgili ayetler vardır.

Alıntı:
Allah insanlari imtihana tutmak icin mi yaratti yani?

Allah önce bilinmekliğini istedi ve İnsanı yarattı. Gözünle, yada gönlünle gördüğün herşey zıddıyla var. Muazzam bir adalet, ve muazzam bir düzen. Kimin gücü yetebilir bunları yıkmaya? Senin güçün yetebiliyorsa, yık ve istediğin türlü kur, kurabiliyorsan düzeni.

Dipnot: Polimik yaratmak istemiyorum, herkezden de özür dilerim.

__________________
'Türkçe konuşmayan bir insan, Türk milli kültür, toplum ve uygarlığına bağlılığını iddia ederse, buna inanmak doğru olmaz.''
-Mustafa Kemal Atatürk.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adalet, şaklabanca


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Makale Seçenekleri
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Adalet Ecrin Genel İslami Konular 0 08 Nisan 2011 19:19