IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Düşünen Beyinler (https://www.ircforumlari.net/dusunen-beyinler/)
-   -   İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı? (https://www.ircforumlari.net/dusunen-beyinler/530311-iletisimde-yazmak-mi-kolay-konusmak-mi.html)

Afrodit 13 Mayıs 2013 20:20

İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
GuzeL'den Güzel Düşünceler...


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bu iki kavram kişilere göre göreceli değil mi? Kimisi kendisini ifade etme de yazmayı tercih ederken kimisi de konuşamayı tercih ediyor.. Her ikisinide mükemmel şekilde yapabilen insanlarında olduğunu unutmayalım :)

Yazarak iletişim sağlandığı zaman insan cümlelerindeki hatalarını düzeltme fırsatı bulabiliyor, ama konuştuğunuz zaman ağzınızdan çıkan yanlış bir cümle sonucu özür dilemek zorunda kalabiliyorsunuz da haksızmıyım?

Bir de her zaman yazarak anlatılanların hafıza da kalma oranının daha çok olduğuna inan
ıyorum..

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konuşmaya gelince kimileri mimiklerle, gözlerle veya ellerle kendini ifade etmeyi tercih eder, karşıdakini etkileme amaçlı veya istem dışı olağan bir durumdan da kaynaklanabilir.. Bazılarımız fazla konuşmayı dırdır etme olarak düşünse de konuşmadan nasıl bir iletişim sağlanır soruyorum sizlere?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sizler iletişiminizde hangisini tercih ediyorsunuz?





AsiLaz 13 Mayıs 2013 22:37

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
Bu konu hakkındaki dusuncelerimi aktarmak istiyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]..

Konuşmak, yazmak..Aslında ikisi de aynı kapıya çıkıyor.Kendini ifade etme sanatı diyebiliriz.Şahsi fikrim'i sorarsanız, konusmak (zor), yazmak (kolay)..Konusmak birazcık cesaret istiyor, kendini ifade edebilme anlamında.Ama yazmakta kendini ifade edemiyor anlamına gelmez. Konusmak birazcıkta bilgi tecrübe istiyor kanımca.Örneğin ben 10 sene önceki geçmişime gidersem, dostum'a bile seni seviyorum diyemiyordum.Birşeyler açıklama gereksinimi hissettiğimde hep kağıda döküyordum. Örnek; birisini sevdiğini ona mektup ile yazarak bildirmek gibi. Ama konusmak gerçekten daha etkili diye dusunuyorum. Gerek vücüt dili, gerek bakışlar, gerek sözler daha etkileyici. Çağımızın modern sanatı bu konuda konusmak bence. Yazmak yeterli değil diye düşünüyorum. Daha doğrusu etkileyici değil.

Böyle bir konu açtığın için ayrıca teşekkür ederim. Bilmeden etmeden yanlış birşey yazdıysam afbuyur.

Başarılar diliyorum.
Saygılarımla @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].

Skyder 13 Mayıs 2013 22:56

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
bireyler bağlı bulundukları ortama göre ayak uydurmak zorunda kaldıklarında bu ikilem ortaya çıkar:)
nasıl çıkar?
mesela gündelik bireyler arası dünya kadar kelime sarf ederiz, ardından çalıştığımız yerde bilgisayar başına oturduğumuzda, maillere cevap veririz tekrardan. konuşma diliyle konuşan birisi, yazı dilinde de aynısını kullanır. bana göre;
bilgi hacmi ne kadar büyük olursa olsun, bildiğimiz şeyleri tekrar etmek çok önemli bir kavramdır. ezberleme nin aksine tekrar ederek bilgilerimizi, o bilgileri hep yenileriz beynimizde, eskimeye yüz tutmaz mesela.
bazı kişiler de vardır,bilgisayar başında destanlar yazar, fakat sıra sözel olarak konuşmaya geldiklerinde pek söyleyecek söz bulamazlar.bu eksikliğin giderilmesi, roman okuyarak ya da sözel gelişimlere ait kitapları okuyarak giderilebilir..
dikkatimi çeken bir konu aslında:))

Nickolas 13 Mayıs 2013 23:47

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
İnsan, bulunduğu ortamda kendisini ne kadar rahat hissederse, konuşkanlığı da o kadar olur. Yazı ile kendini ifade etmeyi tercih eden kişide, hal ve hareketlerinin kendisini rezil edeceği, yanlış birşeyler yapabileceği, kendisine güvenemediği için karşısındaki kişi ile ne kadar çok karşı karşıya gelirse onu o kadar çok çabuk kaybedeceği gibi özgüvensizlik ya da asosyallik gibi durumlar olması çok olası. Tüm bunların yanında ayrıca karşısındaki kişinin kendisini dinlememesi ve açıklamaya müsade etmemesi gibi durumların da kişinin "neden beni adam yerine koymuyor?" düşüncelerine itilerek kendini koruma altına almaya çalışmasıyla da sonuçlanabilir.

Öncelikle bir birey olarak, karşınızdaki kişi sizinle daha çok yazma eğilimindeyse buna neden olanın siz olup olmadığını araştırın derim. Öte yandan aynı sorun sizdeyse, bunun nedenini aşmak için binlerce nedeniniz var. Mesela hayatın ne kadar kısa olduğuyla ilgili ve bunu daha da zorlaştırmamak en temel sebeplerden biri...

Normal şartlarda insan kendini rahat ettiği gibi davransın derim. Fakat bu konuda, hayatı gerçekten yaşamak istiyorsanız bu yalnızca monitöre ya da telefona bakarak, içinizden geçen ifadelerle kalmamalı. Söyleyin... görün tepkiyi... belki gülümsemeyi, belki de hüznü. Görün karşınızdaki kişinin hisleri olduğunu, bir can taşıdığını. Onun size o an hissettiği duyguları yazı ile ifade etmesini beklemeyin. Çünkü her hissi o an ki gerçek anlamında görebileceğiniz kadar ifade edebilecek bir smiley icat edilmedi. Ne kadar çok yazmaya çekilirseniz, ilerisi için gelecek nesillere aktarabileceğiniz gerçek bir hayat tecrübeniz kalmaz. Ayrıca o kadar da birilerini elinizin tersiyle itmeniz kolay olur. Bunun tek sebebi aslında yazmanın verdiği ve yüzleşmemenin verdiği özgüvenle soğuk birine dönüşmenizdendir.

Özetle :) oyum konuşmaktan yani yaşamaktan yana.

Sevda 14 Mayıs 2013 01:30

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
Bütün pişmanlıklar söylenilen sözler için daha geçerli olur. Bazı istisnalar hariç (imza vb.)konu dışı, kurallar gereği.
Şimdi bir kağıt - kalem al yaz düşüncelerini her hangi birisine karşı; Tekrar okuma ve düzenleme imkanın var bunu açıklıyorsunda ama söylediğin sözlerde bunun telafisi imkansızdır.
Söylediği sözlerden çok kez pişman olan insanlar, kendini tekrar sözleri için sorgular, nerede hata yaptım diye günlerce - hatta aylarca - senelerce yargılar... Oysa bir söz kadar etken görmediğimiz yazılar ise aksine senelerce saklanabilir, bir küçük not yıllar önceye taşır hatıraları, sen veya onun aranmasına neden olabilir, demek ki iletişimde etken olan yazılı iletişimdir.

Sözlerle iletişimlerde inkarlar geçerlidir, unutulur (yalanlar) v.s zamana bırakılır çabası olmaz susma terçih hakkın tek seçeneğin olur.
Dünyada biliyoruz en iyi politikacılar - oyuncular önce bir metni nasıl okur, kelimelerin cümle içinde etkinliklerini sözler ile sağlar - sergilerler..
Bence kim iyi yazabiliyor kelimeleri güldürebiliyor - yerinde ağlatabiliyorsa - yeri geliyor ikna güçüne sahib oluyor + kendini dinletebiliyorsa şahıs kim olursa olsun, iyi bir konuşmacı, yeri geldiğinde de yazar (kitap) gibidir.

Bu yazımı yazarken sürekli şu; ATAsözünü anımsattı bana.

'' Söz Gümüş ise Sükut Altındır.'' ;s50 sözünden esinlenerek!
'' Söz Gümüş ise Yazı Altındır.'' diye değişeceğim.

Paylaşımın.. süperdi. Sonsuz sevgiler..sana,
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'im - meleğim..

Afrodit 14 Mayıs 2013 19:08

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...],@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En iyi düşünceler gönülden gelenlerdir. Teşkler gönüllerinize :)

eXcitinG 15 Mayıs 2013 20:43

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
ßence konuşmak insanlar arasında anlaşım kolaylığını veriyor Tabiki bu benim kendi kişisel görüşümdür. yazarak anlaşmakta bilimsel olarak bir nevi kanıtlanmıştır.

Violent 15 Mayıs 2013 21:07

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
İkiside zor malesef : ) İş hayatımda genellikle mail ortaminda yazmayi tercih ediyorum çünkü konuşmak çok fazla vaktimi alıyor. Ama sosyal hayatımda konuşmayi tercih ederim ses tonu bile karşınızdakinin ne demek istediğini anlamanizda iyi bir kaynak.

Emeğinize sağlık.

Ka2N 20 Mayıs 2013 21:52

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
Bence Yazmak iletişimde bana göre daha etkili tabiki yazmayı biliyorsan karşındakı insanı biliyorsan. konuşmakta bir o kadar önemlidir ama konuşmalar bazen uzun sürdükçe insanı bunaltabiliyor ve otamatik olarak bazı cümleleri kaçırıyorsun veya sallamıyorsun ama yazarak bir muhabbet yada bir konu veya bir tartışma içersine girersen gerçekten daha etkileyici daha akılda kalıcı olur bu tabiki benim kişisel düşüncem

Sonuçta burdakı takılan arkadaşların hemen hemen %90 IRCD sanal ortamdan gelmektedir ki yıllardır büyük çoğunlukla kendilerini yazarak ifade etmiştir bu gerçektir.

Tüm Çoğunluğunu yazarak konuştuğum yeri geldinde telefonla konuştuğum biri vardır ki yazmak kadar dinlemektede birbirini anlamakta olan iki kişi 6 7 yıldır hiç kavga etmeden ve hala hiç darılmadan küsmeden dostluğunu sürdürenler de var :)

Afrodit 20 Mayıs 2013 22:24

Cevap: İletişimde Yazmak mı? Kolay Konuşmak mı?
 
İletişim adına bu konuya ilgi gösteren ve fikirlerini bizlerle paylaşan arkadaşlara tekrar teşk ediyorum..


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:48.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net