IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

13Beğeni(ler)
  • 8 Post By Melodram
  • 3 Post By xena
  • 1 Post By Violent
  • 1 Post By See

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Melodram
Melodram - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart ''Annesi gibi kadın, babası gibi adam.'' arama durumu.
Yazan; Melodram 18 Kasım 2014, 19:58

Toplumun aşk arayışında veya aşkı bulmak istediği insanın özelliklerini düşündüğü aşamada ortaya hep '' babam gibi biri '' veya '' annem gibi biri '' düşünceleri büyük bir yer kaplar. Aslında bu durum benim bir zamanlar fazlasıyla dikkatimi çekmişti ve bunun hayranlıkla alakası olduğunu düşünmüştüm. Sonra Freud'un bazı düşüncelerine denk geldim, biraz okudum ve bu konuda bir şeyler yazmak istedim.

Freud bu durumu Oedipus ve Elektra kompleksleriyle açıklamıştır. Yani cinsel eğilimin ergenlikle bir alakalı olmadığını-biz cinselliğin ergenlikte ortaya çıkan bir dürtü olduğunu zannettiğimizden-, bunun doğuştan gelen bir güdü olduğunu, çocuklukta da geliştiğini söylemiştir. Oedipus kompleksi erkek çocukların annelerine olan ilgilerini, Elektra kompleksi de kız çocukların babalarına olan ilgilerini anlatır.

Tabii Freud amca bunu daha sert ve net bir üslupla anlatmıştır, bu yüzden de hep tepkilerle karşılaşmıştır.

Gelişimi belli evrelere ayıran Freud'a göre, 1-3 yaş arasındaki çocuklar, ilk evredeki güvenme ve güvenmeme arasındaki çizgiyi keşfedip, öğrendikleri bazı güdülerden sonra, cinsel eğilime yönelirler.

-Cinsel eğilimin, sadece cinsellik ve seksten ibaret olmadığını da belirteyim burada.- Bu evrede çocuklar, cinsel kimliklerini bulmaya ve keşfetmeye başlar.

Hatta bunu şöyle de destekleyebilirim, 3-4 yaşındaki bir erkek çocuğunun eli, sürekli cinsel organına gider, toplum bunu '' hadi oğlum amcana pipini göster '' şeklinde teşvik ederek, bundan memnuniyet duysa da, aslında o çocuk orada bir kimlik arayışında ve keşfediştedir.

Bu yaştaki çocukların örnek alabileceği iki insan vardır, anne ve babaları. Her iki cinsinde önceliği annesi olmasına karşın; çünkü anne besleyen ve büyütendir, daha sonra ayrılıklar devreye girmiştir. Erkeklerin annelerine duydukları hayranlık, kızların da babalarına duydukları hayranlık zamanla daha da artmıştır. Erkekler, annelerine karşı hissettikleri duyguların yoğunluğu sebebiyle babalarına düşman kesilirler, kızlar da babalarına duydukları hayranlık sebebiyle annelerini rakip görürler.

Bu rakip görme daha sonra, kendini anne ve babasının yerine koyma aşamasıyla da devam edermiş. Annesinin babasını etkilediğini düşünen kız çocuğunun kendini annesi yerine koyarak babasına ulaşmasıdır bu bir nevi.

Freud'un cinsel kökenli açıklamalarını-ben çok detayına girmedim olayın- bir kenara bırakıp da kendi hayatımıza bakınca, aslında bu adamın çok da haksız olduğunu söyleyemeyiz.

Her zaman aynı şeyi isteyeceğimizin bir garantisi olmaması, bunun bilinçaltımızda yatan bir gerçek olduğunu da değiştirmiyor.
Hoşlandığı kızın önce fiziksel özelliklerinden etkilenen bir erkeğin, zamanla bu düşüncesi yerini aslında 3 yaşındaki o evreye bırakıyor bana göre, bu da sevdiği kızı annesine benzetmesine neden oluyor.
Evet toplum olarak da bundan çok şikayet ederiz biz, bizi annesi gibi gören bir erkeğe '' ben senin annen değilim. '' dememizin sebebi de budur, yani buymuş.

Erkeklerin 3 yaşında annesinden gördüğü sıcaklığın aynısını, sevdiği insanda bulması-ki bu öğrenilen bir duygudur ve unutulmaz- onun doğru insan olduğu hissini verir ve daha da bağlanır. Bu durum kızlarda da aynı şekilde ilerler. Çocukken babasını rol model olarak alan ve ona hayranlık besleyen kız çocukları, ilerleyen yaşlarında karşısına çıkan erkeklerde babasının davranışlarını aramaya başlar.

Bunu bilinçli olarak yapmaz, bilinçaltı onu bu şekilde yönlendirir; çünkü ilk öğrenilen şeyler hep bir temeldir ve her şey daha sonra onun üzerine yüklenir. Babasının korumacı tavrını, ses tonunu, bakışlarını o dönem hayranlıkla izleyen kız çocuğu, aynı tarzda ve tavırda birini gördüğü zaman doğru insanın o olduğuna inanır.

Bunların hepsinden yola çıkacak olursak, aslında erkeklerin sevdiği kadını annesi olarak görmesi, kızlarında sevdiği erkeği babası olarak görmesi çok da kötü bir şey değildir. Bazen erkeklerin korumacı tavrından sıkılmamızın sebebini de toplumca dayatılan '' babanın yasaklayıcı '' olduğu düşüncesiyle bağdaştırabiliriz.

Ailelerle çatışma yaşanıldığı noktalarla, sevdiğimiz insanla yaşadığımız tartışmalar arasında bağlantı da bütün bunların kanıtı olacak niteliktedir.
Yani Ahmet'in gelip Ayşe'ye '' Şunu yapma! '' demesi, bir sevgiliden önce baba figürünü, sonra erkek figürünü sonra Ahmet'in davranışını düşündürüyor Ayşe'ye.

Bazı insanların da, birbirine bu kadar bağışlayıcı olmasının sebebi de, belki de sevdiğini anne ve babasına benzetmesidir. ne de olsa aile ne yaparsa yapsın hep affedilir ve hep affedendir. Böyle yerleşince aklımıza, haliyle Ahmet ile Ayşe 150 kez ayrılıp, barışsalar bile 3 yaşında hayran duydukları kişilerse eğer, bizim buna pek de yorum yapma hakkımız yoktur.

Ha bir de şu açıdan bakarsak eğer, Ahmet'in Ayşe'yi annesi gibi görmesi, Ayşe'nin Ahmet'i babası gibi göreceği anlamına gelmez, o zaman 6 milyarlık dünyada, nüfusu da yaşa ve cinsiyete göre ayırdığımız zaman, anne ve baba modelinde birilerini bulup, iki tarafında birbirine bu bağlılığı hissetmesi bilmem kaç oranında bir şeydir.

Ama biz oranlarla kafamızı bulandırmayalım, seviyorsak gidip konuşalım bence.

Belki sevdiğimizle gidip konuşamamamızın altında yatan sebep de, aşk gibi güzel duyguları anne ve babayla paylaşamamaktan geliyordur.
Kendi kendime saçma çıkarımlar yapmadan da bitireyim yazıyı.
Seviyorsanız gidin konuşun bence.

Kendinize de saklayabilirsiniz.

Sevgiler.

-Freud'un yalancısı Melodram-

Biraz karışık da gelebilir ama siz söyleyin, kadınla erkek söz konusu olduğunda karışık olmamak mümkün müdür?


__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 1069 Yorumlar 3
Toplam Yorum 3

Yorumlar

Alt 20 Kasım 2014, 13:36   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: ''Annesi gibi kadın, babası gibi adam.'' arama durumu.




Babalar kızlarına, anneler oğullarına düşkündür derler. Bencede öyle kendimden örnek vereyim babam beni çok kıskanıyorrrr ve hayatıma çok karışıyor amanın etrafımda erkek sinek uçmasın yeter ki
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
şimdi uzun uzadıya yazmak istemiyorum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'cım ne yazdıysan doğrudur canım emeğine sağlık

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Kasım 2014, 20:20   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: ''Annesi gibi kadın, babası gibi adam.'' arama durumu.




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'um emeğine sağlık canım ne kadar güzel bir konu hakkında yazı yazdın sen öyle tebrik ederim.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Anne, baba, kardeş bizim için bir örnek model olduğu için hayatımıza giren insanlar içinde öyle bir kıyaslamaya giriyoruz. İlişkilerimizde sözlerimizle bile bu kıyaslamayı aslında direk belirtiyoruz. Mesala babam bile bu zamana kadar bana bir kere bağırmamış sen nasıl bağırırsın? vb.
Şahsıma nazır ben babam gibi birini bulmak isterim ama nerde
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Kasım 2014, 20:27   #4
Çevrimdışı
See
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: ''Annesi gibi kadın, babası gibi adam.'' arama durumu.




Erkekler Anne Şefkatindeki Bayanlara Aşık Olur , Yaramaz Kadınlarla Beraber Olurlar.
Kadınlar Sahip Çıkan Erkekleri Sever , Onu Üzen Her Erkekle Beraber Olurlar.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
adam, annesi, arama, babası, durumu, gibi, kadın


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Adam gibi adam kadın gibi kadın kriterleri yeniden belirlensin SimHa Serbest Kürsü 0 24 Aralık 2011 16:47
Kadınsan kadın gibi olacak, Adam gibi adamı seveceksin… Ay Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 25 Aralık 2010 06:45
Kadınsan Kadın Gibi Olacak,Adam Gibi Adamı Seveceksin.. dreamy Aşk ve Sevgi Köşesi 4 25 Aralık 2010 06:45
Adam gibi adama da, adam gibi kadın gerekir.. pyracantha IF Ekstra 2 01 Haziran 2010 11:35