IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

14Beğeni(ler)
  • 9 Post By Melodram
  • 1 Post By Max
  • 1 Post By Violent
  • 1 Post By Coldman
  • 1 Post By Desmont
  • 1 Post By Vesaire

Yeni Makale Ekle Cevapla
 
LinkBack Makale Seçenekleri Stil
  #1  
Alt
Çevrimdışı
Melodram
Melodram - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Standart Rant alanına dönmüş vicdanlar.
Yazan; Melodram 20 Kasım 2014, 23:13



Haberleri izlemenin artık ruh sağlığını bozduğunu düşünmeye başlasam da, ne yazık ki buna karşı koymak pek de kolay olmuyor ve her gün kanımızı donduran bir haberler mutlaka karşılaşıyoruz.
Bugün haberleri izlerken de, aynı şeyleri hissetmemin yanı sıra bir de utanç duyarak, bu utancı öfkeyle besledim. Kanımı donduran haber, günlerdir aslında ülkeyi yasa boğan Ermenek'teki madencilerin cenazesiyle ilgili ve gerçekten yapılan terbiyesizliğe kelimelerim de yetersiz kalacaktır.

Şimdi siz haberci arkadaşlar, haberci kuruluşlar ve kanallar Ermenek’te hayatını kaybeden maden işçilerinin cenazesi kaldırılırken yaşlı anne ve babalarının, eşlerinin ya da çocuklarının görüntülerini çekip, acılarını ekrana yansıtabilirsiniz, bunu anlayabilirim ama gidip de yırtık ayakkabısını çekip, ”ölümün olduğu yerde daha ciddi ne olabilir?” repliğini akıllara getirircesine, yoksulluklarını o an ekrana yansıtamazsınız. Ben böyle diyorum ama tabii sizler yansıtıyorsunuz, sizler kim oluyorsunuz, sözde iyi haberciler. Cenazenin ortasında, tabutun başında ağlayan aileleri çekerken, gözyaşları dışında ayakkabılarını çekmek iyi habercilik mi oluyor şimdi bizim ülkemizde?

Orada oğlunu kaybetmiş babaya gidip de ” En son ne zaman ayakkabı aldın? ” diye soran habercinin ben aklından da vicdanından da şüphe ederim. Çıkıp ekranlarda da vicdan sorgulaması yapan ama asıl vicdansızlığın sorduğu bu soru olduğunu anlayamayanların insanlığından şüphe ederim, kimse de kusura bakamaz. Sana ne adamın ne zaman ayakkabı aldığından, sana ne en son ne zaman yeni bir şey aldığından, sa na ne? Bu acıların üzerine kurulacak cümleler bunlar mıdır ya da sorulması gerekenler bunlar mıdır? Her şey olduktan sonra gidip de haberini yapıp, bu şekilde dramatize etmeye çalışmalarının mantığı nedir? Daha çok reyting mi? Bakalım en güzel kim konuşturacak acılı anneleri ve babaları yarışı mıdır, yoksa acılarına ortak olmak mıdır amaç? Zaten evladını kaybeden bir insana da gidip ” ne hissediyorsun? ” tarzı sorular soranları da anlamadım hiç, anlamayacağım da. Adı üstünde, evladını kaybetmiş ve o an başka hiçbir şeyin önemi olamaz o insanlar için, azıcık insanlığınız kaldıysa sizler için de olmamalı.

Aynı şeyi Soma'daki faciada da yapmışlardı, hatta sadece bunlarla sınırlı değil ama örneğini buradan vereceğim. Soma'da açıklanan ölü sayısı 301 olsa da, gerek oraya gidenler, gerekse konuştuğum insanların söylediklerine bakıldığında, ölü sayısının 301'den daha fazla olduğunu biliyoruz, burada sayıların bir önemi yok elbette, 1 kişi bile olsa bunun sorumluluğunu hissetmemiz lazım. Yani böyle büyük bir facianın ortasındayken, günlerce süren çalışmalar sırasında, yoksul ailelerin evine gidildi, röportajlar yapıldı ama bu röportajların amacı ailelerin acılarını paylaşmak olmadı hiçbir zaman, çünkü acıyı paylaşırken o insanlara öyle sorular sorulmazdı. Yine yırtık ayakkabılar, eskimiş ceketler, yakası erimiş gömlekler çektiler, bunu hem evlerde hem de maden ocağında yaptılar.

Evet maden ocaklarının durumunu göstermeleri iyi bir şey ama biraz geç olmadı mı göstermeleri? 301+ insan hayatını kaybettikten sonra gidip de oraları çekip, reyting üzerinden vicdan sorgulama çabalarınız biraz ayıp olmadı mı?

Yine bugün sosyal medyaya baktığımız zaman, herkes o amcanın ayakkabılarının fotoğrafını paylaşıp, kendine göre yoksulluk edebiyatı yaparak, acı duyduğunu belirtiyor. Neymiş '' ayakkabılar bile hüzünlü bakıyormuş oğlu giderken! '' Sizce bu konunun, edebiyat yapılacak bir yanı var mıdır? Bu kadar vicdan yoksunu olabilir miyiz sahiden bizler? Evet, ailelerin durumu iç açıcı değil, evet kötü şartlarda yaşıyorlar, evet gelirleri yok ve işsizler ama çocuğunu uğurlayan insanın ayakkabısı umurunda olabilir mi? Onun olmaz ama bizim oluyor, çünkü biz hiç kaybetmedik çocuğumuzu, bilmiyoruz ne demek olduğunu, sadece izlediklerimiz üzerinden yüreğimiz sızlayabiliyor, ötesi yok.
Yine '' Oğlum yüzme bilmez. '' diyen kadını da, bir markaya maskot seçer gibi, ön plana çıkarıp, o kadının saflığından, acısından prim yapmaya çalışanlar oldu. Habercilerin dilinden düşmeyen '' etik habercilik anlayışı '' safsatasıyla, halkın dilinden düşmeyen '' toplumsal ahlak '' kavramının ne kadarı bu vicdansızlığın içinde?

Duygusal bir milletiz biz evet, bunu inkar edemeyiz ama bu şekilde olayı başka yerlere çekerek, insanlara daha çok acı çektirdiğimizi anlamamız gerekir.


Ben bunları yazarken bile içime bir şeyler oturuyorken, oradaki adamın gözlerine bakıp da bu kadar pişkin olabilmeyi nasıl başarıyorlar? Peki ya devlet? '' Devlet, Oğlum yüzme bilmez diyen kadına yardım elini uzattı. '' Haberin başlığı, zaten ölümden çok söylenen cümlelerin öne çıktığını, bunun da üstünün örtüleceğini kanıtlar nitelikte fikrimce. Devlet, gerekli önlemleri almadığı için, bu facialar yaşandı bu ülkede. Devlet, kontrolleri yapmadığı için, ucuza ve çok işçi çalıştıranlara, kaçak işçi çalıştıranlara, iş güvenliği olmasa da insanları buna mecbur bırakanlara tolerans tanıdığı için bu facialar yaşandı. Şimdi çıkıp da, bunun üzerine devletin ailelere sahip çıktığını, süsleyerek haber yapmanın da yine bana göre bir anlamı yoktur. Zaten devlet bunu yapmak zorundadır, sahip çıkmak zorundadır.
Ve lütfen yapması gereken şeyleri yapmayıp, büyük facialardan sonra da çıkıp '' yardım elimizi uzatacağız. '' şeklinde açıklamalarda bulunan, gerek siyasetin içindekilere, gerek bol paralı iş adamlarına fırsat vererek, insanların acılarını maaşa bağlarcasına haber yapmayın, bunu gösterişe dönüştürmeyin.

İnsanlığınızı rant alanına çevirmeleriniz biterse bir gün, o zaman kalkıp toplumun vicdan sorgulamasını yaparsınız ama bu şekilde olmaz bu, olmamalı.

Çünkü benim gerçekten midem bulanıyor.


__________________
If you can't measure it, it doesn't exist.
Alıntı ile Cevapla
Görüntüleme 884 Yorumlar 5
Toplam Yorum 5

Yorumlar

Alt 22 Kasım 2014, 18:37   #2
Çevrimdışı
Max
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (3)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Rant alanına dönmüş vicdanlar.




bravo!

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Kasım 2014, 20:41   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Rant alanına dönmüş vicdanlar.




Habercilik mi kalmış artık herşeyi magazine dönüştürmeye çalışan insan sürüsü dolmuş sadece! O acıyı yaşayan insanın aklını yitirmemesine şaşırırken üstüne ne giymiş ayakabbası delilkmiş, kıyafeti kirliymiş yazısını yazan insanların Allah cezasını versin!

Emeğine sağlık @
Melodram güzel tespitin ve bizimle bu konununu paylaştığın için.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Kasım 2014, 19:16   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Rant alanına dönmüş vicdanlar.




Ateş cıkarttığın için kalem gururlandı kendisiyle, öncellikle kalemine daha önemlisi yüreğine sağlık!

TV izlemeyi bırakalı beş altı yıl oldu. midem kaldırmıyor artık.
diyerek;
Türkiye gerçeği bu, söylediklerine katılmakla birlikte medyanın ne kadar ezik olduğunu bir kez daha bu yazın vasıtasıyla görmüş olduk.
Bkz: yanlış hatırlamıyorsam, Almanya da basit bi maden kazası olmuştu, zirve toplandı kapatma kararı vermişti bi madencinin burnun kanaması. onlar insanıda bizim ülkemizinde yaşayan madenciler insan değil miydi? onlar kadar insandı değer farkı vardı yanlızca. yani diyeceğim o ki can bu değerli olmalı insanlar buna değer olanlardır.

ülkemizin en büyük acıklarından bitanesi yeşili görünce ölen öldüyse ölsün kalanlar yeter mantığı yazık gerçekten..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Kasım 2014, 19:20   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Rant alanına dönmüş vicdanlar.




çok beğendik çok !

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Kasım 2014, 19:36   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Rant alanına dönmüş vicdanlar.




basın özgürlüğü diyorlar buna o kareleri çekenlerin kafasını birkaç kez yar bakalım daha ayni şeyleri yapacaklarmı birde ne hikmetse bu tür olaylarda hep bu görüntüler. ..

__________________
Yürürken başımın yerde olması sizi rahatsız etmesin.Benim tek derdim; yere düşen edebinize takılmamak..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
alanına, dönmüş, ermenek, habercilik, rant, vicdan, vicdanlar


Şu anda bu makaleyi okuyan kişi sayısı: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Makaleler
Article Author Forum Cevaplar Son Mesaj
Rant Desmont Felsefe 0 11 Kasım 2014 15:05
Hormonlu Vicdanlar - Vehbi Vakkasoğlu Afrodit Makaleler 0 03 Eylül 2013 19:51