IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2015, 19:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doyran, Konyaaltı Efsanesi




Söylentilere göre Teke Beyliği’nden önce de varlığı bilinmektedir. Doyran, Antalya’ya 15 km uzaklıkta, Saklıkent yolu üzerinde olan bir beldedir. Bulunduğu konum nedeniyle bir günde iki mevsimin birden yaşayabilen ender yerlerdendir. Bu köyün geçmişi hakkında gerçek bilgileri ile bir efsane oluşturulmuş ve günümüze dek dillerden dillere anlatılmaktadır.

Efsane şöyle dillendirilir. Köyün kurucusu evliya Pirinç Çelebi’dir. Pirinç Çelebi “Yedi Kardeşler” denilen ve hepsi evliya olan kardeşlerden birisidir. Kardeşlerden bir tanesi Antalya’ya yerleşen Şeyh Şücaeddin’dir. İkisi Doyran köyünde kalan evliya Fatma ve Zehra’dır. Bir tanesi, Saklıkent’e yakın Karçukuru yaylasında bulunan, Eren Dağı’nın zirvesinde mezarı olan Eren Dede’dir. Kardeşlerden biri Çakırlar köyünün kurucusudur. Çakırlar’a yerleşirken “burası benim mekanım olsun” diyerek sınırları çizmiş, gözleri çakır renkli olduğu için de köyün adı Çakırlar olmuştur. Diğer kardeş’in adı Ali, Duraliler köyünün kurucusudur. “Ben de burada durayım” dediği için köyün adı Duraliler olmuştur.

Teke beyi Pirinç Çelebi’nin kendinden habersiz cami yaptırdığını duyup iki asker gönderir. Askerler Pirinç Çelebi’ye gelip beyden habersiz cami yaptıramayacağını söylerler. Pirinç Çelebi de onları evine buyur eder ve onlara birer kepçe pilav verir. Ayrıca atlarına da birer avuç yem verir. Askerler hem kendilerinin hem de atlarının doymayacağını düşünürler fakat kendileri de atları da bitiremezler. Bu kerameti görünce bir hayli şaşıran askerler Pirinç Çelebi’ye hürmette bulunurlar.Daha sonra Pirinç Çelebi askerlere; beylerine selam söylemelerini, bu camiye karışamayacağını,yoksa onun gözlerini oyacağını söyler(bu lafı söylediği zaman Teke beyi gözlerine bir şeyin dokunduğunu hisseder.) Ayrıca askerlere:”Evladım bu camiyi bitirmek bana nasip olmayacak,yakın tarihte beyiniz geliversin ve camiyi bitiriversin” buyurur.Teke beyi Pirinç Çelebi’nin evliya bir zât olduğunu anlar.Çok geçmeden Pirinç Çelebi’nin yanına gelir.Geldiği vakit Pirinç Çelebi’yi öbür aleme intikal etmiş olarak bulur.Defnini gerçekleştirir ve caminin kalan kısmını yaptırır. Caminin isminide Pirinç Çelebi Camii koyar.
Yakın zamanda gerçekleşen bir hadiseyle türbesinin yapımı bir kişiye nasib olmuştur.

Pirinç isminin kalmasının sebebide,Allah dostu olan bu zat,birgün tarlasını sularken yerde pirinç tanesi görmüş ve çok üzülmüş. Peygamber efendimizin Sevdiği bir şey nasıl olurda ayaklar altında olabilir demiş ve onu oradan kaldırmış. Demek ki:Allah dostu olmak;Yaradanın en sevdiğinin,sevdiği bir pirinç tanesine, hürmet ettirecek kadar hassas olmayı gerektiriyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doyran, efsanesi, konyaaltı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Antalya Konyaaltı İlçesi efLatun Akdeniz Bölgesi 0 23 Kasım 2011 01:23
Mavi bayraklı Konyaaltı'ndan 1 saatte 40 çuval çöp Dilara Haber Arşivi 0 14 Haziran 2010 12:25
Van Efsanesi noLove Tarih 1 06 Nisan 2009 02:02
60'lar Efsanesi Collettivo Kültür ve Sanat 0 21 Eylül 2008 01:03
Tıp Efsanesi.. PopSy Fıkra 2 08 Ağustos 2008 04:29