IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By YouMyCure

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2021, 16:47   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Balıklıgöl Efsanesi




Türkiye’nin tarihi en eski şehirlerinden bir tanesi olan Şanlıurfa’nın, il sınırları içerisinde yer alan Balıklıgöl, şehir merkezinin güney batısında yer almakta. Balıklıgöl, bir diğer adıyla Halil-ür Rahman (Allah’ın dostu) Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olarak bilinir. Balıklıgöl’ün bu kadar çok turist çekmesi ve gezilecek yerler arasında ön sıralarda olmasının yegane sebebi bu efsanedir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Balıklıgöl hakkında insanların nesilden nesle, kulaktan kulağa anlattığı birçok hikâye vardır. Bu hikayelerden en çok bilineni şu şekildedir;
Efsaneye göre, bu hadise Babil Hükümdarı Nemrut ile Hz. İbrahim arasında geçen olaydan kaynaklıdır. Putperestlik ile mücadele eden Hz. İbrahim günümüzde üç büyük dinin (Musevilik, Hristiyanlık, İslamiyet) inandığı peygamberlerden bir tanesidir.

Hz. İbrahim, kentteki insanlara putlara tapınmayı bırakmalarını ve Tanrı’ya inanmaları gerektiğini tebliğ eder. Bu durum Nemrut’un hoşuna gitmez. Bu arada Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşıktır. Hz. İbrahim’in söylediklerine inanlar arasında Nemrut’un kendi kızının olması hiç hoşuna gitmez. Hem halkının inançlarını değiştirmeye çalışan hem de kızını kendinden Hz. İbrahim’e düşmanlık besler.

Küçük bir tepe üzerine kurduğu mancınıklara gerdiği halat ile Hz. İbrahim’i aşağıda yanan ateşe fırlatır. Efsaneye göre yanan ateş göle odunlarda balıklara dönüşür. Hz. İbrahim’in arkasından ağlayan Zeliha’nın göz yaşlarından bu gölün yanında bir göl daha oluşur. Bu gölün adı Zeliha’nın gözü anlamına gelen Ayn Zeliha’dır.

Balıklıgöl Hikayesi

Bir diğer hikâyeye göre, Babil Hükümdarı Nemrut, bir rüyasında bir yıldız görür. Nemrut’a rüyasını yorumlayanlar, o sene dünyaya bir erkek çocuk geleceğini ve bu çocuğun büyüdüğü zaman putperestliği yok ederek hükümdarlığı alacağını söylerler. Bunun üzerine Kral Nemrut, o sene doğan tüm erkek çocuklarının öldürülmesini emreder.

Nemrut’un askeri olan Azer, kısa süre içerisinde doğum yapacak olan eşini bir mağaraya götürür. Nuna Hatun burada doğum yapar. Lakin Nemrut’tan korktuğu için çocuğunu mağarada bırakır ve evine dönmek üzere yola koyulur. Evine dönmesi döner ama anne yüreği dayanmaz ve Nuna Hatun geri mağaraya döner.
Çocuğunun bir ceylan tarafından besin ihtiyacını karşıladığını görür. Hz. İbrahim büyüdüğünde baba evine döner. Nemrut’un putlara tapındığını ve halkı da buna zorladığını gören Hz. İbrahim bunun yanlış olduğunu halka anlatmaya başlar. Halk Nemrut’tan korktuğu için inançlarını dışa vuramaz.

Öte yandan Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e gönlünü kaptırmıştır ve onun yanında yer alır. Hz. İbrahim kimsenin olmadığı bir zamanda saraydaki tüm putları baltayla parçalar ve baltayı en büyük putun boynuna asar.
Haber kısa sürede Nemrut’un kulağına gider. Öfkeden deliye dönen Nemrut, baltayı eline alarak bir taş parçasının diğerlerini nasıl parçalayabileceğini sorar. Hz. İbrahim aynı taş parçasının kötülüklerden koruması için ibadet ederken sizi koruması için dua ederken nasıl olur da diğer taş parçalarını kıramayacağını sorar. İyice öfkelenen Nemrut, Hz. İbrahim’in yakılmasını emreder. Bunun üzerine daha önce görülmemiş büyük bir ateş yakılır. Urfa Kalesi burçlarında yer alan mancınıklara gerdirilen halatlarla ateşe atılır.

Ancak Tanrı’nın mucizesi ile ateş suya, odunlarda balığa dönüşür. Hz. İbrahim’de ateşin yanındaki gül bahçesine düşer. Hz. İbrahim atıldıktan sonra kendini burçlardan atan Zeliha’nın düştüğü yerde de Ayn Zeliha Gölü oluşur. Bu durum Tanrı’nın bir tür mucizesidir.

__________________
Güneşin ilk ışıklarına vererek umutlarımı
Masal Dünyamın açıp kapılarını
Girdim insan Kalabalığına
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 16 Eylül 2021, 13:06   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Balıklıgöl Efsanesi




Ellerinize sağlık paylaşımınız için teşekkürler.

__________________
TÜRK_TARİHİ
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
balıklıgöl, balıklıgöl efsanesi, efsaneler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Balıklıgöl'de korkutan anlar! Çevredekiler kurtarmış NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 25 Mart 2021 19:19
Balıklıgöl kısıtlamalarda fotoğraf platosuna dönüştü! NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 28 Şubat 2021 22:52
Bu görüntüler Cuma'da, Balıklıgöl'de çekildi Lucifer Haber Arşivi 0 13 Haziran 2015 14:05
Balıklıgöl’de balıklar diyet yapacak Cemalizim Haber Arşivi 0 09 Ağustos 2008 22:02