IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Eggdrop, NeoStats, BNC (https://www.ircforumlari.net/eggdrop-neostats-bnc/)
-   -   TcL Paylaşsak ? (https://www.ircforumlari.net/eggdrop-neostats-bnc/314-tcl-paylassak.html)

YaSaK 23 Kasım 2004 23:43

TcL Paylaşsak ?
 
Ya Arkadaşlar Biraz da TcL feLan Paylaşsak ? Çogumuza Lazım oluyor ve internet de Türkce Tcl bulmak biraz Zor... ÖzeLLikle Son Zamanlarda Çogumuza Lazım oluyodur eminim ki...

Domainci 03 Aralık 2004 13:39

evet bu konuya kesinlikle katılıyorum. elimizde olan tcl leri paylasabilir diger serverlerinde buyumesinde yardımcı olabiliriz...

Alience 09 Aralık 2004 16:15

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dan tcl leri bulabilirsiniz ingilizce gerektirir.

911 13 Ocak 2005 14:37

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ahanda dıklayın bakalım beğenecekmisiniz ?

eviL 13 Ocak 2005 15:23

ne güzel arsivin var dokuzbirbir :D

911 13 Ocak 2005 17:33

öyledir :D

h4xOr 16 Ocak 2005 21:51

tcL ProgLamlama
 
Tcl (Tool Command Language) [Tikıl diye okunur [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...])





son derece basit bir programlama dilidir.

Geçmişte az da olsa progrmaıclıkla ugrasmıs bi insan birkac saat içinde Tcl ile program yapabilirler.

Tcl cok basit olmasına ragmen cok nadir kisiler tarafından kullanılır. Bu kullanım genelde 2 farklı programın birleştirilmesiyle olur. Oldukca karmasık yapıda bir C programını bir baska karmasık C programı ile kucucuk bir Tcl programcılıgıyla birleştirebilrisiniz.


Tcl ozelilkle Eggdrop IRC botları için yapılan scriptlerde dikkat cekiyor. Cok deneyimli olmayan kullanıcılar bile Tcl ile kucuk scriptler yapabilirler. TEMEL SÖZ DİZİMİ Tcl scrriplerinde kullanılan komutlar, satırlar noktalı virgülle ayrılır.


Her Tcl komutu bir veya birden fazla kelime yada sayıdan olusabilir.Ve her bosluktan sonraki kelime yeni bir anlam içerir. Ör: expr 220+130 Bu tek satır bile aslında bir programdır ve yaptıgı işlem 220 ile 130 u toplamaktır. Fakat söz dizimini anlamak için bu bile yeterli.Örnekteki expr temel komutken, "220" ve "+" ve "130"diğer program parcacıklarıdır (argümanlardır). Her komut program parcacıkları ile farklı sekilde calısabilir. Örneğin "expr 220+130" gibi bosluk kullanılmdıgı zaman da calısacaktır.

Değişkenler --- Tcl ile bir değişkene değer atayabilir ve daha sonra kullanabilrsiniz. "set" komutu değişkenleri atamak ve / veya okumak için kullanılır. "p" değişkenine 20 değerini atayalım; set p 20 tcl de değişkenlerin bir tipi bulunmaz; yani herangi bir değer alabilr. $ işareti -------- TCl içersinde bir komutun parcacıkları arasında $ işareti varsa, $ işaretli bolum değişken olarak tanımlanır. Bu sayede birden cok komutu deişken olarak atamanız da mumkun olur. set cmd expr ; set x 35 $cmd $x*$x Bu ornekte yapılan işlem once "expr" komutunun "cmd" deişkenine atanması, ardından "x1 değişkenine 35 değeri verilmesiyle olusur. Köşeli parantaz, çift tırnak ve büyük parantez -- ------------ tcl de herangi bir komutu işleme sokmadan önce alt komut calıstırmak için kullanılan koseli parantezler ozellikle set komutunda sıkca kullanılır. set p 21 ; set c [expr $p +2 ] Anlayacagınız gibi programda öncelikle "p" degerine 21 degeri atanıyor. Ardından "c" değerini "p" değişkenine 2 ekleyerek hesaplanıyor.


Çok daha detaylı satırlarda ise bircok program parcasını birlestirmek için tırnak ve buyuk parantez kullanılır. KOMUTLAR -- Anladıgınız gibi Tcl üzerinde her sey komutlar üzerinde calısmaktadır. Eşitlikler, ifadeler ve kontroller her şey komutlar ile calısır. Fakat tek tek her komutu burada anlatmamız pek mumkun değil. O yuzden komutlar konusunda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine girebilirsiniz. REgular Expressions --- (reGEx) Tcl kendi içerisinden veri toparlamak veya girdileri incelemek iin Regex i ciddi olarak kullanır.


Fakat bu baska ve cok daha detaylı bir konu. REgex i sadece Tcl in kullanmadıgını da eklememiz gerekir. Regexp ornegi; % set x {Ali Sor Istanbul, TR} Ali Sor Istanbul, TR % regexp {^Istanbul} $x match 0 yukardaki ornekte "regexp" kullanarak "x" ddeişkeninden belirli bir bolumu cekebildik. Programcılık konusunda biraz deneyimli kullanıcılar işlevselliğini kesinlikle fark etmiştir..dimi : ) ehe.. TCL/Tk Tcl dilinde grafk aracları kullanmak için yartılmıs olan TK, kendine ait komutlar kullanmasının yanında standart dugmelere, menülere ve liste kutularına sahiptir. Tcl progr*****ları Tk ile cok daha hızlı olarak calsırı ve uretkenlikleri artar. Tcl kurulumu Tcl/tk yaklasık olarak 10 yıldır bedava olarka dagıtılıyor. Su an da 8.4.5 versiyonu indiriliebilir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Tcl ile programalama - 2 bu yazıda activetcl yazılımının kullanımı anlatılcak.hatta anlatılıyo evt. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Unix Sistemler İçin Kurulum-- Kaynak kodlarını indirdiinizde goruceksiniz ki Tcl dosyaları detaylı bi dosyalama sistemine sahip.Yani sizin kullanacagınız bolum "unix" alt klasoru olacaktır. Tcl nin hızlı bir kurulumu için dosyayı sıkıstırılmı$ halinden cıkardıktan sonra sırasıyla a$aadaki komutları kullanabilrisiniz. cd tcl8.4.5/unix configure --prefix=/ home/kullanici/tcl make make test make install özelilkle "configure" birden cok alt parametre barındırır. Bunlar hakkındaki bilgileri yine klasorun içindeki yardım dokumanlarndan ogrenebilirsiniz. TK ' nin calısabilmesi içinse Tcl nin yerinin belirlenmesi ve TK nin o şekilde ayarlanması gerekir. Bunun içinse $u komutlar gerekir. cd /home/kullanıcı/src/tk8.4.5/ unix /home/kullanıcı/src/tk8.4.5/unix/ configure --enable-gcc -- enable-shared --with tcl=/home/user/src/tcl8.4.5/unix/ --prefix=/usr/local




Windows için kurulum,,,, Windows için kurulumda iş biraz karıstıgı ve baska prgramlara ihtiyac duyuldugu için windows kullanıcılarına ACtiveTCL ile kurulumu tavsiye ediliyor, fakat Windows için kaynaktan kurulumu da kısaca anlatiim. şöyle ki, windows ta kurulum için ekstra bi yazılım olaraktan Visual C+ 5.x veya üzeri [6.0] gerekiyor. tcl altındaki win klasoru içinde goreceginiz "makefile.vc" dosyası baslangıc noktanız olacaktır. bu dosyayı visual c++ ile acıp dosya basında bulunan dosya yollarını kendi sisteminize göre düzenleyin. Artık programı derleyebilirsiniz. [Visual c++ nmake komutu] görceeniz gibi "tclsh" calıstırılabilir dosyasını yarattınız. TK derlenmesi de benzer sekilde yapılsa Tcl kurumunun tamamlanması gerekir. TCl ile programlama - 3 TCLsh-- tcl nin kurulumunu dogru olarak yaptıysanız ya da ilerleyen satırlarda goreceginiz gibi ACtiveTcl kurduysanız , artık "tclsh" komutunu kullanabilrisiniz.


Kabuk programları goruntusu veren TcLsh temel TCl yorumlayıcısıdır. Tclsh temel komutları tek olarak veya birden cok yorumlayabilmesinin yanında varsayılan hata mesajlarını da verir. Fakat TcLsh ile yazılmıs herangi bir Tcl programının calıstırılmasında da kullanlır. VE işin acıkcası asıl kullanım alanı da budur. Yani herangi bi metin editöründe yazdıgınız Tcl programını "tclsh" ile calıstırabilirsiniz. Ayrıca yprogramları yazarken ba$ına; #!/bin/sh exec tclsh "$0" "½@" eklemesini yaptıgınız programın TCLsh' ı yorumlanmasında kullanılacak bir ozelliktir. Wish-- Wish, içerisinde Tcl dilini, Tk araclarını ve temel verileri okuyan temel prgoramı bulunduran birleşik bir programdır. İki pencereden olusan Wish temel pencerede Tcl komutlarını işler, grafik arabirimli bir sonuc ortaya cıktıgında ise grafik penceresini kullanır. Wish programı cok uzun zamandır Tclsh e nazaran daha fazla kullanılıyor. Tcl ile programlama - 4 ACtiveTCL ---- active state tarafından yaratıln activeTcl yeni baslayanlar için ideal bir tcl sürümü olarak dusunulebilir. cunku activetcl ile kurulum son derece basit ve saniyeler içinde tamamlanıyor. Neredeyse tcl içinde yapılmış herşeyi içinde barındıran ACtiveTCL, TkHTML, TCLXmL gibi ozel konuları da kendi içinde bulunduruyor. programı kurdugunza göre ayrıca TK kurulumu yapmanıza da gerek kalmıyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden gerekli bolumleri doldurarak istediğiniz yazılımı, bu ayki CD mizde de bulabilirsiniz. Programı kurduktan sonra artık Tcl ile programlamaya baslayablirsiniz. Öncelikle baslat menüsünde göreceğiniz gibi birden cok calıstırılabilir sürüm ve yine birden cok yardım dosyası ACtiveTCL ile kuruluyor. ACtiveTCL yardım dosyası tamamen ingilizce, fakat mumkun oldugu kadar anlasılır bir dille yazılmıs. ACtiveTCL içersindeki demo lar ACtiveTCl detaylı yardımların yanında kaynagını gorebileceginiz pek cok demo bulunduruyor. Demo lar içinde bulunan Bwidget i incelediğinizde göreceğiniz gibi cok detaylı pencereleri birkac Tcl komutu ile hazırlamakk, bunlara renk vermek, cevapları ayarlamak, seçenekleri belirtmek mümkün. Bu demoları dikkatlice inceleyin, ve kaynaklara göz atın. Tcl ile programlama - 5 Eggdrop Ve tCL ----- eggdrop, irc sunucularıının ve kullanıcılarının basraılı, acık kaynaklı bot yazılımıdır. Tcl dili ise aslında kolaylıgı ile Eggdrop u daha kullanılır bi hale getirmiştir. İstediğiniz herangi bir işlemi Tcl scriptler i ile Eggdrop botunuza yaptırabilrsiniz. İşin acıkcası bunun içn Tcl konusunda uzman olmanız gerekmez., ve ayrıca her tcl komutunu da bilmeniz gerekmiyor. eggdrop içnide her zaman tcl scriptleri hakkında yardım bulabilirsiniz. kucuk bir ornek verirsek; Partmsg.tcl


Eggdrop TCL script örneği---- farklı kanallar için farklı mesajlar verebilrsiniz. set pm_chan(#ircde) "#ircde kanalını kullandıgınız için tesekkurler" set pm_chan(#tDeluxe) "Hoscakal %nick" tanınan kullanıcılara yollanmasını isterseniz burada 0 i 1 yapın. set pm_allusers 0 # mesaj yerine dikkat yolamak isterseniz, prıvmsg i notice haline getirin. set pm_send NOTICE Ne yaptıgınızı bilmiyosanız alt tarafı deişmeyin örneği bıuraya yazmayayım.kafa karıstırıcı biraz, : )) o yuzden srayla takip edin.





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] burdaki kodları inceleyebilrsiniz.ingilizce fakat bu devirde ingilizce sart. saygılar

Alience 16 Ocak 2005 22:08

düzeltme yapıyım Tikıl değil Ti-Si-El diye okunur. Bu yazıdaki Ali Sor dergi adında yanılabilirim ama Pc Net veya Pc World de bir zamanlar editördü ki hala öylemi bilmiyorum, bilen birisi yazabilirmi merak ettim şimdi.

»TeuFeL« 16 Ocak 2005 22:20

ben ben ben :P

eviL 17 Ocak 2005 12:06

Pcnet Dergisine yaziyordu. bi ara Ali Sor Doruknet'in Root Admini LoVeRbOy yani. Editörü degildi sadece dergide bilgilendirme amacli ircd hakkinda bilgilendirme yaziyodur.GecenLerde bi diyalogum olmusdu bu konu hakkında artik yazmiyorum dedi.Cok Güzel Aciklamalar Yapmisdi. Gerek Eggdroplar olsun gerek diger konularda.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:24.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net