IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Mart 2023, 23:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Boğaziçi Üniversitesi'nden ilginç yönetmelik: Suçluyu bulamazsak herkese ceza




Boğaziçi Üniversitesi'nden ilginç yönetmelik: Suçluyu bulamazsak herkese ceza!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


03/03/2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt yönetmeliği değişti. Yeni yönetmelikte öğrencilerin yurttan atılması kolaylaştırıldı. Artık yönetmeliğin sosyal medya paylaşımı ve protestolara katılmayı kapsayan maddeleriyle öğrenciler okuldan atılabilecek. Ayrıca yönetmelikte yer alan bir maddeyle 'suçlu'nun bulunmadığı durumlarda herkese ceza yazılabilecek.

Boğaziçi Üniversitesinde 20 Eylül 2007‘den beri yürürlükte olan yurtlar yönetmeliği kaldırıldı. Karar dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Üniversitenin yeni yurt yönetmeliği internet sitesinde yayımlandı. Yönetmelikte öğrencilerin yurttan atılmasıyla ilgili maddelere, sosyal medya paylaşımı ve protestolara katılmayı kapsayabilecek maddeler eklendi.

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre yeni yönetmelik 8 Şubat‘taki üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edilmiş. Yani, üniversite yönetimi, depremin ikinci gününde öğrencileri yurtlardan çıkarmayı kolaylaştıran, bununla ilgili gerekçeleri muğlaklaştıran yönetmeliği tartışmış.

YURTTAN ATMADA KOLAYLIK!

Eski yönetmelikte uyarı, kınama, yurttan uzaklaştırma ve çıkarma olarak dört çeşit ceza yeni yönetmelikte de var. Ancak bu cezaların gerekçelerine hem yenileri eklendi hem de muğlak ifadelerle öğrencilere ceza verilmesi kolaylaştırıldı.

Yönetmelikteki "yurttan çıkarma" cezasının sonuna “Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak” maddesi eklendi. Yani yurt yönetimi yurttan çıkarma gerekçelerine benzer gerekçe olduğunu savunarak öğrencileri yurttan atabilecek.

Yeni yönetmeliğe “Basın, sosyal ve görsel medyada diğer öğrencilere, personele, kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak…” şeklinde bir madde eklendi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde, ‘kayyım rektör’ü protesto eden sosyal medya paylaşımları yüzünden birçok öğrenci soruşturma geçiriyor. Kayyım rektörün atadığı isimler, öğrencilere ceza yağdırıyor. Madde ile bu cezalara yurttan atma cezası da eklenebilir. Öte yandan söylemlerin gerçeğe aykırı olup olmadığının da kim tarafından denetleneceği meçhul. Örneğin, eylül-ekim aylarında Boğaziçi’nde patlak veren yurt krizinde yüzlerce öğrenci kendilerine yurt çıkmadığını belirtirken okul yönetimi bunların yalan ve karalama olduğunu söylüyordu. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yöneticiler hakkında ortaya atılan söylemlerin de gerçek olup olmadığına kimin karar vereceği belirsiz.

FORUM, YÜRÜYÜŞ DE YURTTAN ATMA NEDENİ OLABİLİR


Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler ‘kayyım rektör’ü protesto etmek için eylem düzenliyor. Bunun haricinde Onur Yürüyüşü gibi yürüyüşler düzenleniyor. Öğrenciler ayrıca, eylemlerle ilgili fikir alış verişinde bulunmak için forumlar da düzenliyor.

Yeni yönetmelikte bunlar da yurttan atılma sebebi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasasında ifadesini bulan niteliklerine aykırı miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot, işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek, düzenlenmesini teşvik etmek, düzenlenmiş bu gibi eylemlere katılmak veya katılmaya zorlamak…”

KINAMA NEDENİ OLAN İÇKİ, ATMA NEDENİ OLDU

Eski yönetmelikte yurtta ‘alkollü içki’ kullanmanın veya bulundurmanın cezası kınamaydı. Yeni yönetmeliğe göre bunun cezası yurttan atılma. Üstelik madde sadece yurdu değil, okul sınırları içerisini kapsıyor.

YURDU KAPATMA MADDESİ


Öte yandan yeni yönetmelikte, "Yurtların Açılması ve Kapatılması" ile ilgili 13. maddeye, "Yurtların olağanüstü kapatılması" bendi eklendi. Buna göre "Yurtta kalan öğrencilerin huzur ve güvenliğini sarsan veya ortadan kaldıran olayların çıkması, yurdun genel düzeninin bozulması, yönetimin veya öğrencilerin çalışma, güven içerisinde barınma olanaklarının ortadan kalkması, sağlık sorunları, salgınlar ve diğer olağanüstü durumlarda Rektör, doğrudan doğruya veya Komisyon önerisi üzerine yurtları kapatabilir."

SUÇLU BULUNAMAZSA HERKESE CEZA

Yönetmelikte en dikkat çeken maddelerden biri ise 'suçlu'nun bulunmaması halinde herkese ceza vermeyi öngörüyor. İlgili madde şöyle:

"Toplu olarak işlenen suçlarda suçluların ayrı ayrı tespitinin mümkün olmadığı hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurulca uygun görülen cezalar verilir.

Alıntılar

KARAR.COM


Konu İpek- tarafından (04 Mart 2023 Saat 23:52 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadir Has Üniversitesi'nden ardından Marmara Üniversitesi'nden de aşı kararı NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 07 Temmuz 2021 15:44
AK Parti Sözcüsü: ''Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine özel bir garezimiz yok. Hakkını arayan herkese eşit bir faşizmle CORDON BLEU Asparagas Medya 0 19 Şubat 2021 23:07
İstanbul Valiliği'nden Boğaziçi Üniversitesi olaylarıyla ilgili açıklama NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 01 Şubat 2021 11:36
İçişleri'nden Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylarla ilgili açıklama NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 1 05 Ocak 2021 15:16
Boğaziçi Köprüsü'nden atladı . LeyLa Haber Arşivi 0 31 Ekim 2011 17:57