IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2012, 13:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlk Ve Acil Yardım Bölümü Nedir




ilk ve acil yardım bölümü hakkında - ilk ve acil bölüm dersleri nelerdir - ilk ve acil bölümün amacı nedir


Programın Amacı


Ambulanslarda ve hastanelerin acil servislerinde, acil müdahaleye gerek duyulduğu zaman doktorlara yardımcı olan sağlık personeli yetiştirmektir.

Öğrencilerimiz teorik derslerinin yanında uygulamalı derslerini Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin tam donanımlı bir ambulansı ve yine Tıp Fakültesi beceri laboratuvarı ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD’daki maketlerinden yararlanarak yapmaktadırlar.

Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz sağlık teknikeri ünvanını kazanmaktadırlar ve hastanelerde, özel sağlık kuruluşlarında ve hızır acil servislerde iş bulabilmektedirler. İlk ve Acil Yardım Programı’nda 30 kişilik kontenjanımız vardır.

Şu an İlk ve Acil Yardım Programı’nda 41 kız, 20 erkek öğrenci kayıtlı bulunmaktadır.

Bu programa SAY-1 ve meslek liselerinden sınavsız geçiş ile öğrenci alınmakta olup, eğitim dilimiz Türkçe, süremiz 2 yıldır.



İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ


YBES1001 BEDEN EĞİTİMİ VE VÜCUT GELİŞTİRME I



Kuvvet-kuvvet dayanıklılık, temel kondüsyon,interval çalışmaları, yüzme basamakları I.



YPSİ1001 DAVRANIŞ BİLİMLERİ

İletişim ve iletişim öğrelerinin tanımlanması, Kendini tanıma, Sağlık personelinin işlevleri karşısında hastanın duyduğu sıkıntı, Sağlık personelinin iletişimi herhangi bir insanın iletişiminden farklı olmalıdır, İletişimde engeller, İletişimde empatik yaklaşım,Hasta hakları ve hasta haklarının uygulanmasında sağlık personelinin sorumlulukları.



YAAB1001 ACİL HASTA BAKIMI I

Hastane öncesi acil bakım, Acil bakımda kullanılan kısaltmalar, Stres, Acil bakım verenlerde duygusal stres,Vital bulgular, İlk inceleme, İkinci inceleme, Hastanın değerlendirilmesi, Fizksel muayene,Tanılamada aşamalar; primer, sekonder veodaklaşmış tanılama, Fiziksel muayene yöntemleri; inspeksiyon, palpasyon, perküsyon, oskültasyon, Kardiyo pulmoner resüsitasyon, Yabancı cisimle boğulmalarda ilk yardım, Solunum acilleri; astım, KOAH, kronik bronik bronşit, amfizem, Yetişkinin solunum zorluğu sendromu, Pulmoner emboli, Solunum asidozu, Solunum alkalozu, Metabolik asidoz,Metabolik alkoloz, Kardio vasküler aciller, İKH’da risk faktörleri, AMI, Maling HT, KKY, Akut akciğer ödemi, Dijital entoksikasyonu, Abdominal aciller, Yaralanma mekanizması, Künt ve penetran abdominal travmalar, Abdominal travmaların değerlendirilmesi, Abdominal organ yaralanmaları; Mide karaciğer, dalak, pankreas, böbrek, mesane ve ürethra yaralanmaları, Abdominal travmalarda acil bakım, Değerlendirme.



YAAB1003 ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI I

Oryantasyon, Acil ekipmanlar, Ekipman kontrolü, Modern acilaraçları ve ekipmanları, Acilde kullanılan kısaltmalar, Aspirasyon, Oksijen tedavisi, Oksijen tedavisinde kullanılan araçlar, Kanama kontrolü, yumuşak doku yaralanmaları,İleri hava yolu yöntemi; entibasyon, Solunum değerlendirilmesi,Kardiyovasküler değerlendirme, Abdominal değerlendirme, Nörolojik değerlendirme, Göğüs yaralanmaları, Sıvı elektrolit dengesi, Asit-baz dengesi, Şok, Asepsi-antisepsi vaka çalışmaları, Değerlendirme,



YAAB1005 AMBULANS SERVİSİ EĞİTİMİ I

Acil tıp servisi sistemi nedir?, Ambulans ve acil bakım teknikerlerinin bu sistemdeki yeri ve yasal sorumlulukları nelerdir? Acil bakım verenlerde beklenen özellikler, Solunum sistemi ekipmanları, kullanılışı ve bakımı, Hava yolu açılması, Baş ve santral sinir sistemi ekipmanları, Hastanın hareket ettirilmesi ve taşınması metodları nelerdir? Ambulans servisi standartları I; ambulansın tanımı ve teknik özellikleri, Ambulans servis standartları II; ambulanstaki malzemeler, kaza ve felaketlerin tarifi, tipleri, trafik kazaları, ilk yardım çantası, Ortopedik aciller; kırık-çıkık ve burkulmalar, omuz ve üst ekstremite yaralanmaları, pelvis yaralanmaları, alt ekstremite yaralanmaları, atelleme prensipleri ve çeşitleri, Yanıklı hastada kullanılan malzemeler, Travmalı hastada kullanılan özel malzemeler; doğum seti, yanık seti, travma seti, Çevresel aciller; yanıklar, sıcak-soğuk yaralanmaları, suda boğulmalar, dalma kazaları, radyasyon yaralanmaları, tehlikeli maddeler, zehirlenmeler, kanamalar, şok ve bayılmalar.



YTIP1011 ANATOMİ

Anatomiye giriş; anatomi nediranatomik duruş, anatomik eksenler, anatomik düzlemler, Anatomik terminoloji; anatomide sık kullanılan yön terimleri ve diğer terimlerin türkçe karşılkları, Hareket sistemi; kemikler, eklemler, kaslar, Dolaşım sistemi; genel dolaşım bilgisi, kalbin yerleşimi, dış yapısı, perikard, kalbin iç yapısıkalbin beslenmesi, Arterler, venler, lenf sistemi, Solunum sistemi; burun, larenks, trechea, akciğer, puleure ve mediasitinum, Sindirim sistemi; sindirim kanalı, ağız, pharynx, yemek borusu, mide, ince barsaklar, kalın barsaklar, Sindirim bezleri; tükrük bezleri, karaciğer, pankreas, Üriner sistem; böbrekler; üreter, mesane, erkek ve kadın üretrası, Genital sistek; erkek üreme sistemi, dış genital organlar, erkek üreme bezleri, kadın genital organları, iç genital organlar, dış genital organlar, kadın genital bezleri, Endokrin organlar; endokrin sistem hakkında genel bilgiler; pankreas, böbrek üstü bezi, ovaryum, testis, glandula, thyroiddeo, glandula parathyroidea, timus epifiz, hipofiz, Sinir sistemi; genel morfolojik bilgiler, periferik sinir sistemi, otonom sinir sistemi, Duyu organları; göz, kulak, deri.



YTIP1015 FİZYOLOJİ

----olojiye giriş, hücre ----olojisi, Vücut sıvı sistemleri, vücut zarından geçiş, Vücut kan ----olojisi, Kan ----olojisi: kan grupları immün sistem, Dolaşım ----olojisi, Solunum ----olojisi, Uyarılabilen doku-kas, uyarılabilen doku-sinir, Periferik, Merkeziotonom sinir sistemi, Boşaltım ----olojisi, Sindirim ----olojisi, Endokrin ----olojisi, özel duyular.



YDİY1003 KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

Sosyal varlık olarak insan, İletişim, İletişim düzeyleri, Sözlü-sözsüz iletişim, Kendini tanıma, İşitmek ve dinlemek, İletişim ve algılama, Sürtüşme ve çatışmalar, İletişim ve toplum, Sağlık personelinin kişiler arası ilişkideki becerilerinin önemi.



YBES1002 BEDEN EĞİTİMİ VE VÜCUT GELİŞTİRME II

Kuvvet çalışmaları, sürat-süratte dayanıklılık, temel kondüsyon, yüzme basamakları II.



YAAB1002 ACİL HASTA BAKIMI II

Nörolojik aciller, Felç, epilepsi ve nöbetler, Diyabetik aciller, Diyabetik koma ve insülin şoku, Diyabet ve lakolizm, Dispneye yol açan tıbbi aciller, Dispne sebepleri, Akut akciğer ödemi, KOAH, Astım ve allerjik hastalıklar, Akciğer embolizmi, Hiperventilasyon, Üst ve alt solunum yolu obstrüksiyonu, GİS acilleri, akut batın, Disfaji, Kusma ve kusmuk aspirasyonu, Hematemez, Melana, Diyare, Sarılık, Kolik, Özafagial reflü, Bulimia, Anoreksia nervoza, Konstipasyon, Ürolojik aciller, Akut böbrek yetmezliği, Batın ve genital bölge yaralanmaları, Künt ve penatren travmalar, Açık pnömotoraks, Tansiyon pnömotoraks, Hemotoraks, Flail Chest, Kardiyak tamponad, İğne ve tüp torakostomi, Perikardiyosentez, Kafa travmaları, Spinal travmalar.



YAAB1004 ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI II

İlaç uygulamaları, Sıvı tedavisi, Enjeksiyon uygulamaları, Farmakoloji ileri hava yolu uygulamaları, Kulak acilleri, Baş, boyum ve yüz acilleri, Hematolojik aciller, Alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili bozukluklar, Asepsi-antisepsi tekrarı, Bulaşıcı hastalıklar ve korunma ilkeleri, Vaka çalışması, Seminer sunuları, Yurt içi stajı.



YAAB1006 AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ II

Trafik kanunu hakkında açıklamalar, araçlara ilişkin tarifler, Karayolu yapısı ve trafik işretlerinin korunması, Trafik işaretleri ve levhalar, Kaza ve felaketlerin tarifi, tipleri, Trafik kazaları, Trafik işaretleri, Yol çizgileri, Hız kuralları, Takip mesafesi kuralları, Araçların manevraları, dönüşleri, Öndeki aracı geçme, Arkadaki araca yol verme,Motorun tanımı ve çeşitleri, Motor yakıt sistemi, Soğutma sistemi, Kavşaklarda ilk geçiş hakkı kuralları, Daralan yol bölümlerinde ilk geçiş hakkı, Yaya, okul ve demiryolo geçitleri, Durma, duraklama ve park etme, Araçların ışıklandırılması ve ışıkların kullanılması, Marş ve şarj sistemleri, Debriyaj sistemi, Vites kutusu, Şaft ve diferansiyel, Araçların boyutları, ölçü ve ağırlıkları, yüklenmesi, yolcu taşınması, Tehlikeli madde taşıyan araçlarla ilgili kurallar, Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, Okul taşıtlarıyla ilgili kurallar, Tekerlekler ve lastikler, Fren sistemleri, Süspansiyon sistemleri,Koruyucu bakımın önemi ve günlük bakım, Sürücü tarafından yapılabilecek basit onarımlar,, Ses, müzik ve görüntü ve haberleşme cihazlarıyla ilgili hükümler, Saygısız ve tedbirsiz araç sürme yasağı,Hukuki sorumluluklar ve sigorta, Trafik kazaları ve trafik cezaları, Araçların tescil işlemleri, Sürücü sağlığı insanın ruhsal yapısı ve davranışların kazalarla ilişkisi, Vaka çalışması, Değerlendirme.



YTIP1001 TIBBİ TERMİNOLOJİ

Ürogenital sisteme ilişkin terimler, Sinir sistemine ilişkin terimler, Endokrin sisteme ilişkin terimler, Kan ve kan yapıcı organlara ilişkin terimler, Göz, kulak ve deriye ilişkin terimler.



YAAB1008 ACİL İLAÇ FARMAKOLOJİSİ

İlaç nedir, kullanım alanları nelerdir?, Acil serviste sık kullanılan ilaçlar; anti hipertansif, anti enflamatuvar, adrenalin, atropin, sodyum bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, oksijen vb. Kardiyopulmoner resusitasyonda kullanılan ilaçlar 1., kardiyopulmoner resusitasyonda kullanılan ilaçlar 2. Akut astım atağında kullanılan ilaçlar. Kronik obstruktis akciğer hastalığında kullanılan ilaçlar. Antihipertansif ilaçlar 1, antihipertansif ilaçlar 2. Zehirlenmeler ve antidotları. Akut myokart enfarktüsü tedavisinde kullanılan ilaçlar. İlaçlar ve emilim yolları. Acil serviste kullanılan serumlar ve verilme yolları 1, Acil serviste kullanılan serumlar ve verilme yolları 2. Kan ürünleri



YBES2001BEDEN EĞİTİMİ VE VÜCUT GELİŞTİRME III

Kuvvet, kuvvette dayanıklılık, temel kondüsyon, sportif oyunlar, Yüzme Temel Çalışmaları I.



YAAB2001 ACİL HASTA BAKIMI III

Hamilelik ve doğumda acil bakım uygulamaları, Üreme organları anatomisi, pelvis kemiği, kadın genital organları, genital organların destek dokusu, genital organların damar-sinir ve lenf organları, ovariyal ve menstrüyel siklus, gametogenezis, fertilizasyon, implantasyon, embriyonel, fetal dönem, normal doğum eylemi ve etkileyen faktörler, normal doğum eyleminin devreleri, yenidoğan bakımı, Pediatrik aciller; krup, epigolotit, yabancı cisim aspirasyonları, astım, bronşiolit, pnömoni, Jinekolojik aciller; gebeliğin ilk döneminde görülen kanalalar ve acil bakım, Moll Hydatiform, Hyperemezis Gravidarum ve acil bakım, geç gebelik döneminde görülen kanamalar (plesenta previa, dekolman plesenta) ve acil bakım, Geriatrik aciller; travmalar MI, KKY, amnestik bozukluk, abuse, triyaj kuralları nelerdir? Ne şekilde uygulanır? Klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları,Psikiyatrik aciller, Kanserli hastalarda acil bakım.



YAAB2003 ACİL YARDIM VE KURTARMA ÇALIŞMALARI III

EKG çekilmesi, Normal ve patolojik ritimler, Defibrilasyon, Kardiyoversiyon, Vaka çalışması Farmakolojisi, Yıl içi stajı.



YAAB2005 AMBULANS SERVİS EĞİTİMİ III

Araç ekipman kontrolü, Ambulans servis standartları I; ambulansın acil kullanımı, Ambulans servis standartları II; haberleşmede temel kavramlar, Ambulans servis standartları III; kayıtlar ve raporlar, Radyo telsiz ile iletişim, Yangın söndürme ve önleme, sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, Klinikte eğitim ve uygulama çalışmaları, Ambulans sürücülüğü, Pratikler.



YTLB1002 HASTANE İDARESİ

Tarihsel akış içerisinde hastanenin yeri ve gelişimi, hastalık ve sağlık, sağlık hizmetleri, hastanenin tanımı ve sınıflandırılması. Yönetim, yönetim ilkeleri, özellikleri ve öğeleri, yöneticinin özellikleri. Hastane idaresinin özellikleri ve yönetim kaynakları, hastane işletmesinde temel kavramalr, hastane fonksiyonları ve temel kavranlar. Hastane fonksiyonları ve örgütlenmesi; başhekim ve hastane müdürünün görev ve yetkileri. Tıbbi fonksiyonlar; Klinik hizmetleri, acil servis hizmetleri, servis şef ve uzmanlarının görev yetkileri. Teşhis üniteleri; laboratuvar, laboratuvarda çalışan personel ve görevleri, röntgen servisi, röntgen servisinde çalışan personel ve görevleri, radyasyon güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler. Ameliyathane hizmetleri, yoğun bakım ve reanimasyon hizmetleri, çalışan personelin görev ve yetkileri. Hastane enfeksiyonları kontrolü, diyet hizmetleri, eczane hizmetleri, sosyal hizmetler, hemşirelik hizmetleri. Bilimsel kurullar, uzman hekim yetiştirilmesi. Hastane hizmetlerinin değerlendirilmesi, hastane nöbet, idari ve teknik hizmetleri. Devlet memurluğu kanunu ile ilgili yönetmelikler.



ENF1001 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI

Genel kavramlar, bilgiişleme giriş, bilgisayarın tanıtımı, yazılım, donanım, işletim sistemleri, DOS, Windows, kelime işlem programları ve kullanımı, hesap tabloları ve grafik programları, sunu hazırlama ve prezentasyon, veri tabanı kullanımı, bilgi ağları kullanımı. İnternet; internet tarayıcı programların kullanımı, FTP, E-Mail,
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
YBES2002 BEDEN EĞİTİMİ VE VÜCUT GELİŞTİRME IV

Genel dayanıklılık, süratte dayanıklılık, yüzme temel çalışmaları II.



YAAB2002 ACİL BAKIM UYGULAMALARI

Asepsi antisepsi tekrarı, Olay yerinde defibrilasyon ve kardioversion, EKG, Sınıfta ve alanda vaka çalışmaları, Seminer sunuları, Değerlendirme.



ENF1002 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ: Genel kavramlar, bilgisayar organizasyonu ve kurulum parametreleri, algoritmalar, programlama dilleri ve veri yapıları (bir programlama dili; visual Basic veya Delphi), UNIX işletim sistemi, bilgisayar ağları.



YAZ UYGULAMALARI

Yaz uygulamaları sırasında ders dönemi boyunca verilen teorik bilgilerin pratik uygulamalarla geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle öğrenciler sahada ön tanı koyma, ilk müdaheleyi yapma, kurtarma ve nakil işlemleriyle, triaj yapma yöntemlerini öğrenirler. İlk yıl dönemiçi ve yaz stajını üniversiteye ait anabilim dalı kliniklerinde, ikinci yıl dönem içi ve yaz stajını Acil anabilim dalı ve 112 acil ünitesi bulunan hastane ve sağlık ocaklarında yaparlar. Ayrıca öğrenciler ikinci yarıyılın başlangıcına kadar sürücü belgesi almakla yükümlüdürler. İkinci yıla ait pratik uygulamalarda eğitim aracını (ambulans) kendileri kullanarak vakaya çıkacaklardır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
acil, bölümü, nedir, ve, yardım, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Nedir YapraK Eğitim Haberleri 0 07 Eylül 2012 13:22
Sosyal Hizmetler Bölümü Nedir YapraK Eğitim Haberleri 0 07 Eylül 2012 13:21
Link Alım Satım Bölümünde Konu Açmadan Lütfen Okuyunuz IF Link Alım Satımı 0 24 Aralık 2009 11:50
AciL :Yardım crazy_serhat Unreal IRCd 3 14 Ağustos 2007 12:37