IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Kasım 2018, 17:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Son dakika haberi | Elektrik ve doğalgaz zammı spekülatif çıktı!




Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eylül ayında yapılan özel sektör zamlarını spekülatif olarak nitelemesi, aynı dönemde devletin elektrik ve doğalgaza yaptığı zamların da spekülatif olduğu ve kurlardaki düşüşe paralel olarak geri alınması gerektiği yorumlarını haklı çıkardı.






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.







Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kur artışının ardından eylül ayında piyasada yaşanan zam furyasının nedenlerini öğrenmek için sektör sektör detaylı bir şekilde fiyatlama davranışlarını incelediklerini bildirdi. Türkiye'de sektörlerin büyük bölümünün mallarını 3 ay vadeli sattıklarına işaret eden Albayrak, bu nedenle 3 ay sonra dolar kurunun 8-9 lira olacağı varsayımıyla fiyatların spekülatif bir şekilde belirlendiğini söyledi. Albayrak'ın özel sektör zamlarını spekülatif olarak nitelemesi, aynı dönemde devletin elektrik ve doğalgaza yaptığı zamların da spekülatif olduğu ve kurlardaki düşüşe paralel olarak geri alınması gerektiği yorumlarını haklı çıkardı.



DOLAR 9 TL OLUR DEYİP ZAM YAPTILAR

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinden gelen soruları yanıtlayan Bakan Albayrak, eylül ayındaki fiyatlamaların tamamen spekülatif nitelikte olduğuna işaret ederken, “Eylül ayındaki spekülatif fiyatlama…Bu tip spekülatif olarak ani sıçrama şeklindeki fiyatlama davranışlarının psikolojik etkisi de var. Eylül ayında detaylı bir şekilde sektörel olarak fiyatlama davranışlarını incelediğimizde şunu görüyoruz. Türkiye'de birçok sektörde ürünler, mallar vadeli alınıp satılıyor. Vade de genelde 3 ay. 3 ay sonra maliyet ne olur? Bakıyorlar, dolar 6 TL, 7 TL, 8 TL, 8.5 TL hatta 9 TL olur… Bu tahminlerine göre fiyatlama davranışları ortaya konuluyor. Eylül ayında ortaya çıkan bu” dedi.



İNDİRİMLER BAŞLADI

Bakan Albayrak, fiyatlamada psikolojik ve sosyolojik etkilerin de çok önemli olduğuna işaret ederken ekim ayında, toplumsal psikolojiyi bozmaya yönelik ortaya konulan saldırıları terse döndürecek bir toplumsal eylem planı ortaya koyarak fiyatlarda en az yüzde 10 indirim sürecini başlattıklarını söyledi. Eylül ayındaki anormal durumu, psikolojik üstünlüğü ele geçirerek tersine çevirmeyi başardıklarını ifade eden Bakan Albayrak, “Bunun sonuçlarını sahada alıyoruz. Örneğin tavukçular yüzde 35 indirim yapmış. Enerji fiyatları düşüyor, benzin, motorin düşüyor, diğer maliyetler düşüyor, fiyatlamalar düşüyor. Bunlarla birlikte, gerek üretici ve gerek tüketici enflasyonunda aşağıya trendi çok daha güçlü bir şekilde göreceğiz” diye konuştu.



ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMMI DA İNMELİ

Geçtiğimiz ağustos ayında döviz kurunda yaşanan ani çıkışla birlikte piyasada büyük bir zam furyası başlamış, iğneden ipliğe hemen her şeyin fiyatı kat be kat artmıştı. Özel sektörde yaşanan bu zam sağanağına devlet de katılmış, hem elektrik hem de doğalgaza konutlarda ağustos, eylül ve ekim aylarında yüzde 9'ar, sanayide ağustos ve eylülde yüzde 14'er, ekimde de yüzde 18.5'er zam yapılmıştı. Bakan Albayrak'ın zamların hem doların 9 TL'ler seviyesine çıkacağı beklentisiyle spekülatif belirlendiğini hem de indirimlerin başladığını açıklaması, elektrik ve doğalgaz zamlarındaki indirim beklentisini yükseltti.




alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
benzin, berat albayrak, dolar, meclis, motorin, türkiye, zam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğalgaz ve elektriğe ne kadar zam geldi? Elektrik ve doğalgaz zammı enflasyona nasıl yansıyacak? Sanem Ekonomi Haberleri 0 01 Ağustos 2018 13:05
Elektrik zammı 'kaçak' çıktı! hAte Haber Arşivi 0 02 Ekim 2014 09:38
'Sırada doğalgaz zammı var' yaSmin Haber Arşivi 0 05 Nisan 2014 14:55
İşadamları 'elektrik zammı' şokunda Collettivo Haber Arşivi 0 30 Haziran 2008 08:56