IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Haziran 2020, 20:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Giresun'da ilk defa salep üretimi yapıldı, kilosu 1.400 TL'den satılıyor




Giresun'da fındığa alternatif olması için ilk defa üretimine başlanan salebin hasadı yapıldı. Dondurmanın ham maddesi olan salebin kurutulmuş halinin 1.400 lira olması çiftçinin yüzünü güldürüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tıbbi, aromatik ve kozmetik alanlarda kullanılmasının yanı sıra dondurmanın olmazsa olmazı salebin Giresun'da ilk defa üretimine başlandı ve ilk hasat alındı. Kurutulmuş toz halinde kilosu 1.400 TL'den satılan salebin Giresun'da fındığa ek gelir olarak üreticilerin yüzünü güldürmesi umut ediliyor.


Türkiye Tarım ve Hayvancılık Birliği Onursal Başkanı ve aynı zamanda salep üreticisi İbrahim Ünye, Türkiye'deki mevcut salep üretiminin, salep ihtiyacını karşılamadığını o yüzden ekonomik getirisi çok yüksek bir ürün olduğunu söyledi.


Ünye yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin yıllık 800 ton salep ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacın 200 tonu iç piyasadan karşılanıyor, ancak bunun da yüzde 80'i doğadan kaçak yollarla elde ediliyor. Doğadan kaçak yollarla elde edilmesinin de 70 bin liraya varan ağır cezai yaptırımları bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için İl Tarım ve Orman Müdürlükleri'nden veya ilgili üretici birliklerinden temin edilen salep yumrularıyla ekimi yapılabilir. Pazarlama sıkıntısı bulunmamaktadır, çünkü üretici birliklerinden alım garantili salep yumruları temin edilebilir. Türkiye'nin iç pazar ihtiyacını karşılaması açısından dahi ekonomik getirisi yüksek bir üründür" dedi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


BİRE ÜÇ VERİM ALINIYOR
Tıbbi ve kozmetik alanlarda kullanılmasının yanı sıra dondurmanın ham maddesi olan salebin Giresun'da ilk defa üretimini kendisinin yaptığını ifade eden Ünye, "Fındığa ek gelir sağlayacak önemli bir tarım ürünüdür. Deneme amaçlı olarak ilk defa ekimini yaptığımız salepten bire üç ürün almayı başardık. Ekim ayında salep yumrularının ekimini yaptığımız tarladan mayıs ayı sonunda hasadını yapmaya başladık. Gelecek yıl da elde ettiğim tohumluk yumrularla daha geniş bir tarla oluşturacağım. Fındığa ek gelir olarak fındık bahçesinin içerisinde dahi tarla oluşturulabilinir. Giresun iklimine uyum sağlayan ve doğada kendiliğinden de yetiştiği görülen bir bitkidir. Salep yumrularını alım garantili alırken de satarken de kilosunu 180 TL'den üretici birliklerinden temin edilebilinir. En az bire üç üretim elde ettiğinizden dolayı da üçün ikisi kar olarak size kalacaktır" dedi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"YAŞ OLARAK KİLOSU 180-250 TL ARASINDA SATILIYOR"
Hasat konusunda da bilgi veren Ünye, "İlkbahar aylarında salebin çiçek açmasıyla birlikte çiçeklerimizi topraktan sökerek köklerinde bulunan yumrularımızı kopartıyoruz ve çiçeklerimizi toprağa geri dikiyoruz önümüzdeki yıl tekrar çıkması için. Eğer yumrularımızı tohumluk olarak kullanacaksak kenarda bekleterek eylül, ekim aylarına kadar bekletiyoruz. Eylül, ekim ayı gibi toprağa geri dikiyoruz ve tohumluk olarak kullanabiliyoruz. Hasadını yaptığımız salebi ister yumru olarak istersek toz halinde satabiliriz. Bu sezon salep yaş olarak kilosu 180-250 TL arasında satılırken, kurutulmuş yumrular ise 800 TL'den alıcı buluyor. Kurutulmuş toz halinde ise 1.400 TL'den satılıyor. Özellikle belirtmek istediğim bir nokta var piyasadaki mevcut hazır saleplerin içerisinde yaklaşık olarak binde bir salep oranı mevcut, kalanları ise nişastadan ibaret. Bu şartlarla Türkiye'deki mevcut salep üretimi salep ihtiyacını karşılamaktan çok çok uzaktadır. O yüzden çok uzun yıllar ekonomik getirisi çok yüksek olacak bir ürün diye düşünüyoruz" diye konuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kaynak: İHA

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Alt 02 Haziran 2020, 21:11   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Giresun'da ilk defa salep üretimi yapıldı, kilosu 1.400 TL'den satılıyor




Benim köydeki tarlada böyle yem yeşil, yanından derede geçiyor. Napsam bende mi salep diksem düşüncelerdeyim. Kilosu iyi para, parayı kırarım. Su dereden zaten.

__________________
- Tiktok -> @gulcincecom
- Taklitler her zaman Asıllarını yaşatır.
- Eski mazide kaldı. QueeN & Gülçin
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
salep


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çukurova'da ilk kiraz hasadı Mersin'de gerçekleştirildi! Kilosu 150 liradan satılıyor Emre Ekonomi Haberleri 0 23 Nisan 2020 19:54
Kilosu 1000 TL'den satılıyor... Hasadı o ilimizde başladı Harika Haber Arşivi 0 13 Mayıs 2019 23:05
Kilosu Bin Liradan Satılıyor! Koparana 60 Bin TL Ceza Funda Ekonomi Haberleri 1 12 Mayıs 2019 21:41
İlk Milli anakart üretimi yapıldı oMeN Teknoloji Dünyasından Son Haberler 0 29 Ağustos 2018 12:36
Kilosu 4 bin liradan satılıyor! Hasat başladı SaNaLStaR Ekonomi Haberleri 0 29 Nisan 2018 18:01