IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2010, 07:27   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ve Mars'ta goril de görüldü




NASA'nın Mars'taki robotunun 5 ay önce çektiği fotoğraftaki şeklin dev bir goril ya da benzeri yaratık olduğuna inanılıyor. Söz konusu fotoğraf diğer fotoğraflarla yan yana gelince bakın ortaya ne çıkıyor


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Mars'ta goril görülmüş. Hem de NASA çekmiş gorilin resmini. Haber The Sun'da 3 Mart 2010 tarihinde yayınlandı. 4 Mart tarihinde Sabah gazetesinde Türkçeleştirip yayınlanarak Türkiye'nin gündemine sokuldu. Gazete haberlerine sorgulamadan atlayan sazan internet sitesi editörleri, şüphe şerhi dahi düşmeksizin her zaman olduğu gibi haberi Sabah'tan aynen alıntıladılar.
Önce habere bir göz atalım:
"ABD Ulusal Havacılık Dairesi'nin (NASA) yayımladığı bu fotoğraf tartışma yarattı. NASA'nın Mars'a yolladığı araç tarafından çekilen fotoğrafta görülen goril benzeri yaratık, uzun yıllardır Kızıl Gezegen'de hayat belirtileri arayan kurumda heyecana yol açtı. Bazı uzmanlar görülen şeklin yalnızca bir kaya olduğunu iddia ederken Nigel Cooper isimli uzman "Fotoğrafta görülen şeyin canlı bir yaratık olduğuna şüphe yok. Mars'ta hayat olduğuna inanıyorum" diye konuştu"
Okurların çoğu zokayı yemese de "vay be" diyenlerin sayısı hatırı sayılır derecede çoktu. İnanmayan okurların kafasında bile "Bu resmi gerçekten NASA mı çekti" sorusu oluştu.
Oysa asıl sorulması gereken soru, "iyi de aynı başka fotoğraf yok mu?" olmalıydı. Diğer fotoğraflarda robot yerinde duruyor muydu yoksa kaçmış mıydı?"
Kimilerine göre önemsiz bu soruların cevabı. Çünkü "aman yalan ya" ya da "ne gerçekler var da bizlere açıklamıyorlar" demek yeterli.
Mesele araştırmak değil, inanmak ya da inanmamak!
İnanmanın ya da inanmamanın bilimsel temelinin önemini keşfetmek için daha kaç yıl bekleriz bilemiyorum.
Merakın önünü açtığı ve muhtemelen soru sorma ihtimali doğurduğu için şahsen böyle haberlerin verilmesine karşı değilim. Bernard Shaw'ın izinden giderek, "insanlar bilimsel gelişmeleri bilsinler de varsın dalga geçmek için bilsinler" dahi diyorum. Ancak, arka planında "inanç" hesaplaşması bulunan bu tarz haberlerin verilirken biraz daha dikkatli süzülmesi gerektiğini savunuyorum.
Ancak, "ses getirmek, çok tık almak adına" şarlatanlığa prim sağlayacak, bilimsel gerçekleri baltalayacak ve köreltecek tarzdaki duyarsızlığı da ahlaksızlıkla eşdeğer görüyorum.
Örneğin Sabah gazetesinin internet sitesi "çok okunan" habere konan okurlarının merakını biraz daha sömürüp, bir kaç sayfa fazla tıklanmak adına "Mars'tan çekilen son fotoğraflar" diye bir de galeri eklemeseydi kendilerini daha hassas eleştirebilirdim.
Üşenmedim 29 fotoğrafa tek tek baktım. Ne fotoğrafın orijinal karesi var, ne de yakın tarihlerde aynı mekânlardan çekilmiş resimler... Üstelik son resimler, özgün hali bile konulmamış. Böyle habercilik olmaz değil, olur. Olur da ayıp olur.
NASA'nın son çektiği fotoğrafları görmek için uzaklara gitmeye gerek yok. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her zaman emre amade. Mars ve Ayın fotoğrafları "imajlar" kısmında ayrı bir şekilde yer alıyor. Gerçekten son fotoğrafların neler olduğuna bakın...
Beni asıl çıldırtan ve çileden çıkaran nokta burası. Gazetecisi meraklı ve araştırmacı olmayan bir toplum nasıl meraklı ve araştırmacı olabilsin.
Amerikalı gazeteciler işin makarasında. Onların dalga geçtiğini internet sitelerinin editörleri de biliyor bilim meraklıları da. Peki ya bizimkiler. Bizimkiler hep işin sazanlığında mı kalacak...
"Zırva tevil götürmez" demiş atalarımız. En son "Mars'ta insan görüldü" hikayesinde olduğu gibi NASA fotoğraflarına dayalı son şarlatanlığın da asparagas olduğunu söylemeye gerek yok.
Doğrudur, Fotoğrafın kaynağı NASA'dır. Ama NASA Kasım ayı içinde aynı noktanın bir değil, bir kaç resmini yayınlamıştır. Üzerinde oynama yapılan fotoğrafta goril olduğu sanılan kayanın çok daha yakın çekimleri de NASA'nın sitesinde vardır. Ama diğer fotoğraflar takkeyi düşürüp keli gösterdiği için The Sun tarafından bilerek yayınlanmamıştır.
Haberi Türkçeye çeviren arkadaş goril benzeri yaratık diyerek kıvıracak kadar oyunun farkında belki de ama orijinal metinde gorilin gümüşsırt denilen cinsten dev cüsseli olduğuna da vurgu yapılıyor.
The Sun sansasyonel haberler yapılamayı seven, magazin eksenli haberlere ağırlık veren ve asparagasları ile meşhur bir yayın organı. Ona kimsenin 'bu nasıl habercilik' deme hakkı yoktur. Sabah da eğer kendisini The Sun ayarında görüyorsa sözümüz yok. Ama görmüyorsa gazetenin acilen bilimsel konulara meraklı editörlere ihtiyacı olduğu kesin...
Goril görülmesi komedisinin iç yüzüne geçmeden önce, The Sun'un haberindeki bir kaç ayrıntıya daha dikkat çekeyim.
Haberi yapan muhabirin adı: Rob Singh. Muhtemelen haber gibi asparagas bir isim çünkü oldukça anlamlı.
Rob'un kelime anlamı "soygun, soymak, çalmak, yoksun bırakmak vs." Signh'ın tek başına bir anlamı yok sözlüklerde. Ama "sin" günah anlamına geliyor. Sign ise, "şarkı söyleyen, kulak çınlatıcı, ötücü, şakıyıcı, vınıltıcı vb." anlamlar içeriyor...
Haberde adlarının anılmasına bile gerek görülmeyen "bazı uzmanlardan" kasıt söz konusu şeklin gerçek bir kaya olduğunu bilen ve söyleyen bilim adamları. Dikkat ederseniz haberde gerçeği söylemiyor, şeklin kaya olduğunu "iddia ediyorlar.
"Nigel Cooper" adlı kim olduğu, nerede görev yaptığı belirsiz uzman ise kesin bir ifade ile "fotoğrafta görülen şeklin yaratık olduğuna şüphe yok" diyor...
NASA'nın son çektiği Mas fotoğrafı ifadesi de ilginç. NASA'nın Mars'tan son fotoğrafı 2 Şubat tarihli. Yani haberden tam bir ay önce ve buz tabakaları üzerine... Söz konusu fotoğraftan sonra da bin düzine kadar farklı resim servis etmiş. Hiç birisinin önemi yok. Çünkü hiçbirisi şarlatanlık tezgahında para etmiyor.
Peki nedir NASA'nın çektiği fotoğrafın aslı astarı.
NASA'nın Mars Keşif Rover Opportunity 25 Kasım 2009 tarihinde çekmiş söz konusu fotoğrafı. "Marquette Adası" ya ya "blok kaya" olarak adlandırılan göktaşlarından Mars yüzeyinde dikkat çeken irilikteki kayalar fotoğraflanmış.
Fotoğrafa ters ve düz açılardan yani sağ ve sol yönden bakış açılarının ortaya çıkardığı bir gölge oyunu fark eden şakacımız, küçük bir iki photoshop darbesi ile Mars'ta bir goril "yaratıvermiş". Her zaman "küçük dağları" yaratmakla övünenlerin bu kadarcık "yaratıcılığının" kime ne zararı olabilir ki?
1 Kasım 2009 tarihli fotoğrafta ise iyi niyetle bakarsak "şakacıların", için içinde hinlik varsa "şarlatanların" maymun diye yutturduğu kayanın yakından çekilmiş hali var.
Hatta bu kayanın hangi metallerden oluştuğunu incelemek için kayadan örnek dahi almış, NASA'nın robotları. Örnek aldıkları noktanın resimleri de çekilmiş...
Robotun bu resmi çekmek için hangi açılardan ve yönden kayaya nasıl yaklaştığına dair ayrıntılar dahi var NASA'nın resmi sitesinde. The Planetary Society adlı sitenin, "Ne yaptık" adlı köşesinde Emily Lakdawalla'nın The Sun'un asparagası ile dalga geçen ve olayın iç yüzünü gösteren kapsamlı çalışmasına rastladım. Orada kullanılan resimleri de olayın (bazıları için önemli olmasa da) bilimsel boyutu gözler önüne serilsin diye sizler için alıntıladım. Emily Lakdawalla'nın ironik üsluplu bilimsel açıklamasını özgün hali ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].
Emily Lakdawalla, söz konusu fotoğrafların yanı sıra Spirit'in 2004 yılının Mart ayında çektiği fotoğraflardan da yardım alarak yaptığı çizimlerle söze gerek bırakmamış. "Hafızalı toplum" olmanın faydasını da böylece ispatlamış oluyor... Oysa haberi bu şekilde sunan arkadaşlarımızın, daha bir kaç önce Mars görülen insan asparagasını dahi hatırladıklarından şüpheliyim.
Dünyada bilime meraklı kafaların asıl derdi şu günlerde çekilen resimlerin gerçek renklerinin ne olduğu ve nasıl göründüğü meselesi. Mars ve ay yüzeyinin nasıl kazıldığı, yöntemlerin doğruluğu yanlışlığı tartışılıyor.
Bizde toplumun büyük kesimi NASA'nın "bu resimleri kıçından uydurduğuna" inandığı için haliyle gazetecilerimizin ilgilendiği konular da adamların "şakalarını" bilimsel dille sunmaktan öteye geçemiyor.
Bu kadar "laf ebeliğinden" sonra sizi "Mars'ta goril gösteren" resimlerle baş başa bırakıyorum.
(Haber 7)

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 05 Mart 2010, 11:43   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




Hahah :]
Ne orasi Mars'tir goril ordaysa , nede goril Mars'tadir , ps isi mutemelen.Eheh kaya goril
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(SuNSeT , bundadami senin parmagin var
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
)

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Mart 2010, 12:04   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




SüsŁü Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
(SuNSeT , bundadami senin parmagin var
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
)))))

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Mart 2010, 19:54   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




inferno demişti, mars'a gidicem diyede inanmamiştim..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Mart 2010, 22:45   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




Ya o kadar'da anlaşmıştık nasa'dakilerle, yayınlamayın bu fotomontaj resimi, cakar bizim if'dekiler diye dinlemediler, imzamıda atmadım nasıl anladınız ki
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Mart 2010, 09:43   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




Mars hayvanı olmasın, hani susuz yaşayan cinsden
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Mart 2010, 13:08   #7
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ve Mars'ta goril de görüldü




Su ararken goril bulundu.
Aya gidildigine bile artik inanmaz oldum : )

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
de, goril, goruldu, görüldü, marsta, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık