IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Nisan 2010, 09:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yapay Zeka




Steven Spielberg'ün filmi "Yapay Zeka"da, insan biçimindeki zeki robot ile yerine geçmeye çalıştığı çocuk arasında hemen açığa çıkan bir fark vardı: zeka... Robotların araba yapımından ameliyatlara, savaş teknolojilerinden günlük işlere kadar çok çeşitli amaçlarla kullanılması, bizi gelecekle ilgili beyin jimnastiğine ...zorluyor. Acaba insanlarla robotlar arasındaki o büyük uçurum aşılabilecek mi? Dahası, robotlar insanların yerini alabilecek mi?


İnsan biçimli robot hayali, bilimkurgu öykülerinin ve sinemasının vazgeçilmez unsuru oldu. Bu, insanın fiziksel özelliklerine ve duygularına sahip robotların karakterleri, tüm dünyada değişik şekillerde tasarlanıyor. Örneğin Japonya'daki robotlar, genellikle çizgi film kahramanlarını andıran arkadaş canlısı, iri gözlü ve dik saçlı modeller. Batıda "Terminator" tipli, silah düşkünü robotlar tercih ediliyor. Her şeye rağmen, önümüzdeki 20 yıl içinde sadece bilimkurgu öğesi olarak kalmayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Robot kelimesi dünyaya, "zorla çalıştırılan işçi" anlamına geldiği Çekçe'den yayılmış. Bu kelimenin 20. yüzyılın ikinci yarısında kullanılan mekanik aygıtlar için uygun olduğu söylenebilir. Çünkü robotlar, gerçekten de ağır sanayide insan gücünün ve hızının yetemeyeceği alanlarda kullanıldı. Ancak, günümüzde durum farklı. Artık endüstri amaçlı olmayan robotlar da üretiliyor.

En çok ilgi uyandıran robotlar, kuşkusuz insan biçimli olanları. Araştırma laboratuvarları arasındaki yarış her geçen gün kızışıyor; duygularıyla, algılamalarıyla ve karar verme yetenekleriyle insana benzeyen robotlar üretmeye uğraşıyorlar. Kuşkusuz bu rekabet, robotların dış görünüşleri ve donanımlarında gelişmelere yol açıyor. Örneğin, çok parmaklı robot eller üretildi, yapay kaslar geliştirildi ve dokunma alıcıları tasarlandı. Asıl sorun, tüm bunların bir araya getirilmesi ve kusursuz biçimde çalışmalarının sağlanması.

Reading Üniversitesi sibernetik profesörlerinden Kevin Warwick, "Tüm vücut parçalarının kontrolünü sağlayacak beynin üretilmesi için yıllar gerekiyor, ama bu imkânsız değil. Aslında, beynin hareketlerini kontrol eden motor bölümü, kavrayabildiğimiz bir olgu. Asıl zor olan insan beyninin bütününü çözümleyebilmek" diyor.
Bilim adamları, 50 yıllık çalışmaların ardından "Yapay Zeka" (Artificial Intelligence, AI) konusunda önemli mesafeler aldılar. AI alanındaki ilk girişim, baştan aşağı bilgisayara yüklenen programlarla çalışan robotlardı. Böylece karmaşık karar aşamasında insani yetenekleri taklit edebilmeleri umuluyordu. Ama, bu uygulama sayfalar dolusu programlama gerektiriyordu.
Dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov'u 1997'de yenen IBM'in "Derin Mavi" satranç programı, Yapay Zeka'ya örnek verilebilir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
yapay, zeka


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yapay zeka geliyor AftieL Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Mayıs 2014 13:18
Google’dan yapay zeka hamlesi hayLaz Google 1 29 Ocak 2014 18:30
Turkcell'de yapay zeka dönemi! Pargali Turkcell 0 30 Mart 2012 10:15
Profesöre yapay zeka ödülü! aSi Bilim Dünyasından Son Haberler 0 17 Mart 2012 23:27
Turkcell'de yapay zeka dönemi! Deep Turkcell 3 05 Mart 2012 05:33