IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   El Sanatları (https://www.ircforumlari.net/el-sanatlari/)
-   -   El sanatları Nedir? (https://www.ircforumlari.net/el-sanatlari/432709-el-sanatlari-nedir.html)

Sevda 05 Aralık 2011 02:35

El sanatları Nedir?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

El sanatları Nedir?

El sanatları kişinin kendi elleriyle üretimde bulunduğu hobi ve aktiviteleri kapsayan bir sanat dalıdır .
Bu üretim zevk ya da ticari amaçlı olabilir.
Bazı el sanatları yüzyıllardan beri geçerli olan geleneklere dayanmaktadır.
El Sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, giyinmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir.
Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır.
Türk el sanatlarının içinde ebru sanatı, kırkyama, nakış, çini ve bakır işlemeciliği gibi el sanatı işleri de vardır.

Kaynak: Alıntılar

Violent 03 Şubat 2014 20:50

Cevap: El sanatları Nedir?
 
Geleneksel Türk El Sanatları

halıcılık, sumak, kıyafet?, yazı, kiremit yapımı,çanak-çömlek, el çalışmaları, süs yapımı, dericilik, müzik entrüsmanın yapımı, duvarcılık, bakırcılık, sepet yapımı, eyer yapımı, madencilik, keçe yapımı, dokumacılık, odun el sanatı, el araba yapımı vb. Dokumacılık yünle, tiftikle, pamukla, sert kılla ve ipekle yapılır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Türk çömlekçiliğinin kiremitler, İznik kiremiti olarak da bilinen(sağda), şanlı Osmanlı İmparatorun devrin süresince bir göz kamaştırıcı tarihiyle eşsiz bir üretimdir. XV. ve XVII. yüzyıllarında Osmanlı sultanları görkemli yerler ve camiler, sevimli pınarlar ve güzel halka ait hamamlar, kurulumlar, iç bahçeler ve çevrilmiş güzel el boyası kiremitlerle yapılmış duvarlar yapmışlardır. Bu meşur kiremitler ve çömlekler bir zamanlar Osmanlı İmparatorun başkenti olan İznik isimli küçük bir şehrin esnafları tarafından tasarlanmiş ve yapılmıştır. Bu kiremitlerin tasarımı meydan sanatcıları tarafından hazırlanmış ve hemen hepsi sultanın sarayında sevilen model dönüşüm olan çicekler; laleler, karanfiller, güller, leylaklar ve nar çicekleriden ilham almışlardır.Renkler İznik’deki doğal boyalarından en çok nasıl alınacağı bilen güçlü yeteneği olan kiremit yapıcımlara aitti. Bugünün kiremitleri ve çömlekleri ise aynı gelenekselle yapılır ve aynı sevimli modelleri ve renkleri kullanırlar. Tipik renkler orta değerli taşların kobalt mavisinden, mercan kırmızısından, zümrüt yeşilinden ve turkuazdan ilham alır. “İznik’in Kiremitleri” koleksiyonu bu evrensel çiçek dili banyolara, muftaklara, teraslara ve birçok yerlere tasarım ve renk zenginliğiyle, sonsuzluk yenilikci yaprak modellerin duyusuyla ve sevimli geometresel tasarımlarla götürmüştür.

Türkiye’de halıcılık sanatı ülkesi kadar eskidir, ve gerçek elle işlenmişler halılar hemen hemen her şehirde ve köyde satılık olarak bulunabilir. Türkiye’nin en saygılı konut evini bile ziyaret edin, ve her odasında genellikle yerin tamamını kapsayan, bazen de biribirlerini ve hatta eşyalarının üstünü kapsayacak elle işlenmiş istenilen tarzlı halılar bulacaksınız. Milas’daki(yukarıda) tüm geleneksel Türk halıları yerel yerlerindeki kullanılan boya kaynaklarından üretilmiştir. Daha iyisi uygun en büyük seçenek yünden, bazı yerlerde ise halılar silkten ve pamuktan ağırlığıyla yapılır. Her bölgenin kendi eşsiz teması vardır ve köyün asıl kökeni her halının ayırt edici renklerin ve modeliyle belirlemek mümkündür.

Kilim’in(sağda) anlamı bir dokunmuş örgü veya düğünlenmemiş tüyle yapılan bir örgüdür. Dokumacılık tüm dünyanın kültürlerinde bazı şekillerle bulunur. Üretimde sadece bir benzer yapılış olduğu halde, kaynaklarla ve teknikle oluşan disiplinler benzer tasarımlar ve tümlemeler şeklinde sonuçlanır.

alinti
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net