IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2016, 16:06   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Geleneksel Türk el sanatları nelerdir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Köklü bir geçmişi olan Türkler tarih boyunca birçok el sanatı ortaya koymuştur. Daha önceki zamanlarda göçebe olarak yaşayan Türkler gittikleri yerlerde kendi değerleriyle etkileşimde bulundukları milletlerin değerlerini harmanlayarak her geçen gün el sanatlarını çeşitlendirmiştir. Dokumacılıktan çiniciliğe, çorap örücülüğünden ebru sanatına kadar birçok geleneksek el sanatı vardır. Bunlardan bazıları günümüze kadar önemini yitirmemişken kimileri de unutulmuştur.

Geleneksel Türk el sanatları nelerdir?

Dokumacılık: Geleneksel Türk el sanatları deyince akla ilk gelenlerden birisi dokumacılıktır. Selçuklu zamanına dayanan dokumacılık gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Sivas ve çevresindeki halılar sık dokunduğundan çok kıymetlidir. Bu bölgede dokunan halılarda en az 12 renk görülür ancak renklerin hepsi birbiriyle uyumludur.
Çinicilik: Geçmişi Selçuklulara dayanan çinicilik özellikle Türklerde mimarinin gelişmesiyle ortaya çıkmış bir sanattır. Birçok hayvan figürünü sanata döken çini sanatı eski zamanlarda sık sık kullanılırdı.
Çorap Örücülüğü: Geçmişte daha çok Sivas'ın Gürün ilçesinde yaygın olan çorap örücülüğü teknolojinin gelişmesiyle yavaş yavaş önemini kaybetmiş bir sanattır. Bu çorapların en önemli özelliği tiftikten yapılmasıdır.
Türk Oyaları: Şimdilerde daha çok dantel adıyla bilinen oyaların tarihi oldukça eskiye dayanır. Eskiden Türkler iğne oyası adı verilen zarif oyaları özenle yapardı. İnce bir işçilik gerektiren oyalar günümüzde yavaş yavaş yerini hazır örtülere bırakmıştır.
Keçecilik: Türklerde özellikle Isparta’da yapılan keçecilik sanatının ustaları günümüzde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Yolluktan yeleğe birçok eşyanın yapımında kullanılan keçelerin yapılmasında oldukça fazla emek vardır.
Ebru Sanatı: Geleneksel Türk el sanatları deyince akla gelen sanatlardan birisi de ebru sanatıdır. Yoğun kıvamlı suyun içine suda bozulmayan boyaların dökülüp şekil verme, daha sonra bu şekillerin kağıda geçirilmesi olan ebru sanatı günümüzde hala popülerliğini korur.
Yazma: Bir diğer geleneksel Türk el sanatı da yazmadır. Kumaş üzerine kalıplarla süsleme yapılması olan yazma sanatı milattan öncelere kadar dayanır.
Bakırcılık: Günümüzde bakırcılık eski önemini yitirse de eskiden Türkler arasında oldukça kullanılan bir sanattır. Şimdilerde önemini yitiren bu sanat geçmişte birçok mekan ve eşyanın süslenmesinde kullanılırdı.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
geleneksel türk el sanatları nelerdir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Geleneksel Gaziantep El Sanatları PySSyCaT Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 03 Aralık 2015 01:43
Geleneksel Türk Müziği Yaylı Çalgılar Nelerdir xena Müzik Dünyası 0 14 Mayıs 2014 22:52
Afyon Geleneksel El Sanatları Ecrin Ege Bölgesi 1 07 Eylül 2011 20:57
Geleneksel Gaziantep El Sanatları Ecrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 02 Eylül 2011 22:54
Malatya Geleneksel El Sanatları Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 20 Ağustos 2011 20:17