IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2016, 17:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Saka-Yakut Türkleri bezekleri





Bezek, el sanatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Halkın sanatsal fantezisini ve ustalığını yansıtır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yakut Türkleri ezelden beri konutlarını, ritüel eşyalarını, ev eşyalarını, giyeceklerini bezekler ile süslerlerdi. Değişik eşyalar için değişik içerikte bezek kullanılırdı. Mesela giyecekler için dikiş ile yapılan renkli bitki desenleri kullanılırdı. Ev eşyalarında kullanılan bezeklerde genelde geometrik şekiller kullanılırdı. Sadece kadınların kullandığı eşyalar mesela dikiş, nakış eşyalarının muhafaza edildiği kutular için değişik desenler kullanılırdı. Bu tür eşyalarda daha karmaşık bezekler olurdu: dal ve yaprak gibi bitkisel desenler, gök cisimleri, hatta kalp, böbrek gibi insan organları bunlara örnek verilebilir. Demir, bakır ve gümüş gravür işlerinde geometrik ve bitkisel desenler kullanılır.
Yakut Türklerinin bitkisel desenlerinde eski Türklere has çizgiler en parlak şekilde karşımıza çıkar. Bunu Dünya’nın şiirsel algılanışında, doğa güçlerinin ifade edilmesinde, ot ve ağaçların ruhlarına olan saygıda görürüz. Bitkisel bezekler Yakut Türkleri tarafından daha çok gümüş eşyalarda kullanılırdı. Genelde bu bezekleri sürgün vermiş dallar, yapraklar ve çiçekler şeklinde görürüz.
Ahşap ve ağaç kabuğundan eşyalarda kullanılan dekorlarda basit geometrik şekillerden stilize hayvan figürlerine ve stilize insan figürlerine kadar desenler görmek mümkündür. Ahşap oyma sanatında zig zag motifi geniş bir şekilde kullanılırdı.
Yakut Türk bezek sanatında inci, palmiye ağaçları ve amblemler de kullanılır. Bunlar daha çok kemik oyma sırasında kullanılırdı. Bu barok ve klasik stildeki motifler yakut bezeme sanatına Rus kültürünün etkisi ile girmişlerdir. Mesela bel üstü insan, gövdesi at sentor sanatsal figürü Ruslardan alınmıştır.
Yakut Türklerinde daire motifleri de popülerdir. Bu eski Mısır’dan beri birçok halk tarafından bilinen eski bir Güneş sembolü olması ile açıklanmaktadır.
Yakut Türk ustaları bezek dili ile halkın geniş kitlesinin anlayabildiği desenler yaratmışlardır. Bugün birçok bezeğin içeriği yitirilmiştir, ancak bazıları geleneksel olmuştur ve Yakut Türk el sanatlarında geniş bir şekilde kullanılmaktadır.


aLinti..



__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
saka-yakut türkleri bezekleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yakut-i Arşi PySSyCaT İslam Alimleri 0 08 Ocak 2016 14:08
YakûT PySSyCaT Osmanlı Türkçesi Sözlüğü 0 05 Ekim 2014 23:28
Yakut Türkleri Afrodit Tarih 0 28 Ekim 2012 22:11
Yakut Taşı Liaaa Genel Coğrafya 0 18 Ekim 2012 12:36