IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ekim 2018, 15:09   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hiperaktif Çocuklara Nasıl Yaklaşmalı?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hiperaktif Çocuklara Nasıl Yaklaşmalı?
Programlı Olun
Çocukların belirli bir düzeni olmasına özen gösterin. Yetişkinler bile belirli bir düzen içerisinde yaşadıklarında daha verimli ve mutlu insanlar haline gelirlerken bu durum çocuklar için çok daha yapıcı ve verimlidir. Nasılsa çocuk olduğu ve hayati bir işi olmadığı için çocuğunuzun programını sürekli kendinize uygun hale getirmek için değiştirerek çocuğunuzun dikkatini daha çok dağıtmayın. Uyku, yemek, çalışma, oyun, banyo saatlerini belirleyin, her zaman aynı gün ve saatte olmasına özen gösterin.

Sadece Olumsuzlukları Görmeyin
Günlük hayat içerisinde çocukların yaptığı olumlu davranışlar genellikle gözden kaçar. Çocuğunuzun bir bardağı kırdığından mutlaka haberdar olursunuz ama bardağı boşaldıktan sonra mutfağa götürdüğünden haberiniz olmayabilir. Özellikle hiperaktif çocuklar sürekli olumsuz geri dönüşler alırlar. Çocukları gözlemlemek ve olumlu davranışlarını fark ederek desteklemek olumlu davranışların artmasını sağlar.

Açık Olun
Çocuklara karşı açık olmak çok önemlidir. Yetişkinler günlük koşturmacanın içerisinde imalarla ya da daha karmaşık cümleler ile iletişim kurarlar ve alışkanlık yüzünden çocuklarıyla da benzer bir iletişim kurmayı deneyebilirler. Çocuklarınıza daha net cümleler kurmalı ve sizi anladıklarından emin olduktan sonra beklentiye girmeniz en doğrusu olacaktır.

Fiziksel Cezalardan Kaçının
Yetişkinler çocukların ısrarla devam eden davranışları karşısında kolayca sinirlenebilirler. Özellikle hiperaktif çocukların davranışlarını doğru bir şekilde karşılayabilmek yetişkinler için oldukça zordur. Ne olursa olsun çocukların olumsuz davranışları karşısında fiziksel cezalara ya da dayağa başvurmamak gerekir. Hiperaktif çocuklar için etkili olacak disiplin yöntemleri gerçekten uzun vadede sonuç almanızı sağlar.

Tepki Vermeyin
Fiziksel ceza vermemek ve disiplin teknikleri uygulamak etkili bir yöntem olsa da bazı durumlarda yetişkinlerin kendilerini durumdan tamamen soyutlanmayı öğrenmesi gerekir. Çocuğun artan fiziksel davranışlarından rahatsız olduğunuzda arkanızı dönüp tepki vermemek özellikle ilgi çekmek isteyen çocukların geliştirdikleri bu yöntemi bırakmalarını sağlar.

Dikkatinin Dağılmasına İzin Vermeyin
Hiperaktif çocuklar diğer çocuklara göre daha çok odaklanma problemi çekerler. Bu yüzden çocuğunuzla aktivite planlarken uyaranların çok fazla olmadığı alanlarda plan yapmanız daha verimli zaman geçirmenizi sağlar. AVM, lunapark gibi yerlere çocuğunuzla gitmek istediğiniz de hafta içi daha sakin zamanlarda gitmeyi tercih edin.

Teknoloji ile Sakinleştirmeyin
Hiperaktivitenin erken fark edilmemesinin en önemli nedenlerinden birisi de ebeveynlerin çocuklarını teknolojik cihazlar ile sakinleştirmeleridir. Çocukların uzun süre bilgisayar, telefon ya da tablet başında zaman geçirebiliyor olmaları hiperaktivitenin önüne çekilen bir perdedir. Çocukların dikkatlerin dağılmasındaki en önemli etken dış etkiler ve uyaranlardır. Bilgisayar ve türevi cihazlarda oynanan oyunlar çocukların bu uyaranlar ile iletişimini kestiği için yanlış bir algı yaratabilir. Ne olursa olsun çocukları teknoloji ile uyutmayın.

Net Olun
Çocukların sizi anlaması için onlara zaman verin ve çözüm üretin. Sözlü olarak kendinizi net ifade etmeniz yetmiyorsa çeşitli materyallerden destek alın. Yazmak, resim çizmek, oyuncaklardan destek almak ya da anlatmak istediklerinizi oyunlar aracılığı ile anlatmak çocuğunuzun iletişim gücünün yükselmesini sağlar.

Ödül Verin
Çocuklarınızla iletişim kurmaktan kaçınmayın. Güzel sözler ve hareketler ile çocuğunuzu olumlu hareketler için motive edin. Ceza kadar ödül olan bir eğitim yönteminde başarılı sonuçlar elde etmek daha kolay olacaktır.

Sakinleşmesine İzin Verin
Çocuklar zaman zaman agresif tepkiler verebilirler. Isırmak, tekme atmak, kırıp dökmek çocukların tepki verme yöntemleri arasına girebilir. Bu tür davranışlar söz konusu olduğunda çocuğunuzu sakinleşene kadar yalnız bırakmalı ve sakinleştiğinde konuşarak hatalarını göstermelisiniz. Agresif olan bir çocuğa fiziksel ceza vermek daha agresif olmasına ve bir sonraki tepkisinde şiddetini arttırmasına neden olabilirken iletişim kurmak ve sakin davranmak olumlu sonuçlar verir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
engel, hastalıklar, okul öncesi, tutumlar, yaklaşım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivitesi Olan Çocuğa Aileler Nasıl Yaklaşmalı? Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 14 Kasım 2015 15:20
Hiperaktif çocuğa nasıl davranılır Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 17 Kasım 2012 20:56
Çocuklara Kurban Nasıl Anlatılmalı? Sevda İslamiyet 0 23 Ekim 2012 20:29
Çocuklara Din ve Allah Nasıl Anlatılmalı? efLatun İslamiyet 0 30 Kasım 2011 19:18
Gıda katkı maddelerinin hiperaktif çocuklara etkisi Ecrin Sağlık Köşesi 0 15 Ağustos 2011 23:27