IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ergen Sağlığı (https://www.ircforumlari.net/ergen-sagligi/)
-   -   Sivilceler (https://www.ircforumlari.net/ergen-sagligi/420974-sivilceler.html)

Ecrin 23 Ekim 2011 12:28

Sivilceler
 
SİVİLCELER



SİVİLCELER
Prof.Dr. Kaan AYDOS
Ergenlik ile birlikte, erkeklik hormonu testosteronun artmasına bağlı olarak, yüz, göğüs, omuzlar ve sırtta ortaya çıkan sivilcelerdir. Nadiren kol ve ensede de olabilirler. Görülmesi normaldir, ama fazla olması tedaviyi gerektirir. İleri yaşlarda kendiliğinden kaybolurlar. Bazen 35-40 yaşına kadar yıllarca devam edebilir. Tek sakıncası, çok büyük olanları iyileşirken geride iz (skatris) bırakabilirler.
Nedeni; kıl folliküllerinde (diplerinde) artmış yağ salgılanmasına bağlı olarak yağ bezlerinin ağızlarının tıkanması ve geride yağ salgısının (sebum) birikmesidir. Başlangıçta cilt yüzeyinde siyah-kahverengi noktalar şeklinde belirirler (komedon). Bunlar dışarı doğru sivilce şeklinde büyümeye başlarlar. Zamanla daha da büyürler ve üzerlerine bakterilerin de eklenmesi ile iltihaplanma, kızarıklık ortaya çıkar (follikülit). Bazen açılarak içeriği boşalır, üzeri kabuk bağlayabilir. İyileştikten sonra geride iz bırakabilirlerde.
Önlemek için; baharatlı yiyecekler, çikolata, kuruyemiş, kolalı içecekler, çok yağlı besinler, deniz mahsülleri ve fazla alkolden kaçınılması önerilir. Ancak diyetin fazla önemli olmadığı da söylenmektedir.
Kabız kalmamaya ve stresden uzak durmaya çalışılmalıdır. Esas önemli olan, sivilcelerin elle patlatılmamalarıdır. Eğer gerekiyorsa, büyümüş olanları doktor tarafından usulüne göre açılır ve tedavi edilir. Aksi takdirde geride önemli iz kalabilir.
Tedavide prensip; uzun süre ve muntazam şekilde tedavinin sürdürülmesidir. Deriyi kavlatarak yağ bezi ağızları açık tutulmaya çalışılır. Bu amaçla içerisinde salisilik asit, rezorsin, retinoik asit (A vitamini), kükürt gibi keratolitik maddeler içeren losyan ve pomadlar kullanılır. Ancak bu preparatların çoğunun geceleri kullanılıp, mukoza ile temas etmemeleri gerekir. Gündüzleri ise antibiyotikli pomadlar kullanılır. Sadece yüzeyel uygulamalar ile iyileşmeyen olgularda tetrasiklin grubu başta olmak üzere, eritromisin, kloramfenikol ve klindamisin gibi antibiyotikler ağızdan uzun süreli verilir. Uzun süreli antibiyotik kullanımının karaciğer ve kan tablosu üzerine yan etkileri ve florayı bozmalarından dolayı doktor kontrolünde kullanılması uygun olur.
Bir diğer husus ise, akne ile karışabilecek başka rahatsızlıkların da olabileceğidir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:49.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net