IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By PySSyCaT

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2019, 11:30   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlik ve Büyüme Sorunları





Genel Tanıtım

Ergenlik, çocukluktan yetişkinliğe geçiş ve deyim yerindeyse hayatın bir dönemine veda edilen bir yas dönemidir. Bu dönemde çocuklar çeşitli duyguların içinde olabilirken ve birçok aile zor deneyimler yaşıyor.

Ergenliğin teorik olarak kızlarda 11-13, erkeklerde ise 12-14 yaşları arasında başladığını ancak günümüzde bu dönemin davranışsal olarak 10 yaşına kadar indiği öngörülmektedir. Bu dönemde anne ve babayla olan ilişkide daha mesafeli olunuyor, çocuk bireyselleşmeye başlıyor ve arkadaşlarına daha çok yaklaşıyor. Kapanan kapılar, gizlenen telefon görüşmeleri ile çocuk aslında “ben bir bireyim" sinyalleri veriyor.

Ergenlik deyince ilk akla gelen öfke patlamaları oluyor. Bunlar hormonların değişmeye başlaması ve dürtülerini kontrol etmede sıkıntı yaşanan dönemlerde olabiliyor. Bu dönemdeki çocuklar her türlü yaklaşımı kendi hareketlerine karşı bir kısıtlama olarak algıladıkları için de öfkeleniyor ama aslında hızlı parlayıp hızlı sönüyorlar.

Ergenlerin her söylediğinin sürekliliğine emin olmamak gerekiyor. O an çok net söyleyip, anne-babayı endişelendirse de bu durum geçici olabiliyor. Çünkü çocuklar bazen sadece anne-babaya karşı çıkmak istediklerin için bu tarz bir tavır sergileyebiliyor.

Ergenlik öncesinde şiddet gören çocuklar bu dönemde daha saldırgan olabiliyor. Erkekler ayrıca testosteronun etkisi ile daha sert davranabiliyor. Kız çocuklar ise daha çok anneleri ile tartışıyor. Ergenlik aslında bir yas dönemi olarak kabul ediliyor.

Çocuk hem oyuncaklarıyla oynamak hem sosyal medyada aktif olmak istiyor. Ailelere düşen en büyük görev çocuğun büyüdüğünü sözel olarak değil, içsel olarak da kabullenmekten geçiyor. Bu dönemde anneler ve babalar vücudun değişimi hakkında konuşurken kendi anılarından komik örnekler verebilir. Ancak kızlara kiloları ya da erkeklere sivilceleri hakkında sevimli olduğunu sanarak, alaycı yorumlar yapmak ergenleri çok kızdırır ve hatta takıntılara dahi yol açabilir.

Ebeveynlerin çocuğun artık ayrılmaya başlayacağını, odasına kapanacağını, arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçireceğini bilmesi gerekiyor. Ergenlik döneminde çocuklara “Gel bizimle otur” diye ısrar etmek yerine onu özlediklerini belirterek, kendilerine de zaman ayırmasını rica etmek gerekiyor.

Cinsel ilişki yaşının iyice düştüğü günümüzde ailenin genel fikrini ergenlik çağındaki çocuğuna söylemesi önem taşıyor. Bu bir film izlerken ya da bir konu üzerinde konuşurken dolaylı olarak yapılabilir yapılabileceği gibi doğrudan “Ben böyle düşünüyorum ve şöyle olursa çok üzülürüm” şeklinde de anlatılabilir. Çocuk bu sınırların nedenini sorarsa açıklamak gerekiyor. Bu konular konuşulurken çocuklar dinlemiyormuş gibi görünseler de aslında tüm bilgiyi alıyor.

Günümüzde ailelerin en çok endişelendiği konulardan biri de ergenlerin bol bol vakit geçirdiği sosyal medya. Burada ailelerin son derece kontrollü olunması gerekiyor. Ama bu kontroller çocuğunda bir özeli olduğu unutulmadan ve ona çok fazla belli etmeden ve geri planda kalarak yapılmalıdır.





AciBadem..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ergenlik ve büyüme sorunları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ergenlik Sorunları İçin Mutlaka Uzmana Başvurmak Gerekir Mi? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 01:23
Ergenlik, Puberte, Ergenlik Belirtileri PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 30 Aralık 2015 03:27
Ergenlik Sorunları Zen Ergen Sağlığı 0 31 Ekim 2012 22:35
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39
Ergenlik Çağı Sorunları ve Aile querx Ergen Sağlığı 0 11 Aralık 2007 20:28