IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mart 2010, 11:10   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Depresyona Geçit Yok






Depresyona Geçit Yok

Uykusuzluk, uzun zamandır tatile çıkamamak, her şeyden sıkılmak, hayattan zevk alamamaya başlamak, hatta yataktan kalkmaya bile üşenmek gibi hisler, yaşam enerjisini düşüren sorunlar arasında yer alıyor.
Diyetisyen Berrin Yiğit enerjiyi yüksek tutmanın yolları hakkında bilgi veriyor: Kronik yorgunluk sendromu, kişilerin genetik olarak fiziksel ve psikolojik stres ile mücadelede başarısız olmaları ile ilişkili bir tablodur. Genetik mirastaki yatkınlığın, stres ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu tablo, karmaşık bir yol haritası sunsa da günümüz insanının temel sorunlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu durum kalitesiz ve enerjisi düşük yaşamların git gide arttığını gözler önüne seriyor. Hadi bu hafta, her gün farklı bir adım atarak; bu tembel duyguları bir kenara itelim. 7 güne 7 çözüm önerisi ile enerjimizi yükseltelim.
1 Yetersiz besin alımı ve öğünler arası uzun boşluklar:
Daha fit olmak adına besleyici gıdaların yetersiz miktarlarda alımı, aşırı kalori kısıtlamalarına gidilmesi, atıştırmalık tarzı beslenme düzeninin izlenmesi enerjiyi düşüren en temel etkendir. Bu nedenle vücudu sevindirecek, kalori içeriği dengeli, kişiye özel ve besin değeri yüksek gıdaları diyetinizde artırın. Özellikle antioksidanlar açısından zengin mevsime uygun sebzeler (Brüksel lahanası, brokoli, soya filizi, tere, semizotu gibi), meyveler (böğürtlengiller, ananas, kiviyi gibi), organik kuru meyveler, fındık, badem, ceviz ve kefiri asla diyet listenizden eksik etmeyin. Öğün atlamanın enerji seviyesi, konsantrasyon ve egzersiz performansını negatif yönde etkilediğini biliyoruz. Bunun için 3 ana ve 3 ara öğün uygulama ilkesini koruyun.
2 Çok düşük ya da yüksek kilolu olmak:
Metabolizma yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite durumu ile sağlık tablosundan etkilenir. Ne kadar kiloluysanız, vücut o kadar fazla çalışır ancak bu, randımanlı çalışma anlamına gelmez. Enerjinizi yükseltmek için ideal kiloda olmak ve kas kitlesini artırarak, vücudun çalışma kapasitesini yükseltmek gerekir. Bu sayede metabolizma etkinleşip, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.
3 Hareketsizlik:
Fiziksel aktivite yetersizliği global ve ulusal bir sağlık problemidir. ABD’de yapılan çalışmalar, meydana gelen ölümlerin ortalama olarak yüzde 9-16’sının hareketsizliğe bağlı olarak geliştiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Birliği Projesi kapsamında yapılan araştırmalara göre; her 5 kişiden 1’i, çok az veya neredeyse hiç hareket etmemekteyken, batı bölgelerinde hareketsizlik daha ciddi bir tehdit olarak görülüyor. Bu nedenle bu bölgelerde yılda yaklaşık 600.000 ölüm vakasının gözlendiği, sağlıklı yaşam süresinin de 5,3 milyon kadar kayba uğradığı bildiriliyor.
Kaslar vücudun enerji santralleri gibi çalışır… Kaslar, vücudun aktif ve verimli çalışma kapasitesini artırdığı için ne kadar fazla kas grubu varsa kişi o kadar enerjik olur. Aktif bir yaşama sahip olmak, sadece fiziksel sağlık ile değil; aynı zamanda mental becerilerin de artmasına yardımcı olur. Önemli olan en zengin aletlere sahip bir merkezde çalışmak değil; tüm kas gruplarını çalıştıracak, düzenli takip edilecek spor dallarını seçmektir.
4 Kan şekeri seviyelerinde iniş ve çıkışlar:
Kronik diyetler, kötü kan şekeri kontrolü, sık tekrarlanan hipoglisemi atakları kişilerin enerji seviyelerini düşüren, sersemlik ve halsizlik halleri yaratan kritik durumlar arasındadır. Bunun için glisemik indeksi düşük beslenme şekli ilke edinilmeli, basit şekerden uzak durulmalı, tam tahıllı besinler seçilmeli ve sebze-meyveler sofralardan eksik edilmemelidir. Ailenizde diyabet öyküsü olup; kendi kan şekeri dalgalanmalarınızdan da şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora danışın ve rutin kontrollerinizi aksatmayın.
5 Tiroid problemleri:
Enerji seviyelerini etkileyen en belirgin sağlık durumlarından biri de tiroid problemleridir. Tiroid bezlerinin hızlı veya yavaş çalışması gibi sorunlar karşısında sebep ne olursa olsun, mutlaka bir uzman kontrolünden geçilmelidir. Aksi takdirde enerjinizi kemiren düşmanı içinizde beslersiniz.
6 Anemi:
Demir, folat veya B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişebilen anemi, kişileri kronik yorgun hale getirebilir… Bunu önlemek için kan testlerinize bakılmalı, doktor önerisinde destek alınmalı ve dengeli beslenilmelidir.
7 Uykusuzluk:
Enerji azlığınızın altında masum bir neden olabilir. Günde ortalama olarak 8 saat uyku almasanız da günlük rutininizde uyku sürelerinize dikkat ediyor, kaliteli uykudan ödün vermiyorsanız doğru yoldasınızdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
depresyona, gecit, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yan Geçit PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 30 Eylül 2014 10:03
tüp geçit MoHaC Fıkra 0 10 Kasım 2011 20:57
Silahlara geçit yok Cemalizim Haber Arşivi 0 05 Eylül 2010 12:07
Tüp Geçit SeLF_BLooD Fıkra 1 19 Ocak 2008 18:44