IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2011, 12:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sivilceler




SİVİLCELER



SİVİLCELER
Prof.Dr. Kaan AYDOS
Ergenlik ile birlikte, erkeklik hormonu testosteronun artmasına bağlı olarak, yüz, göğüs, omuzlar ve sırtta ortaya çıkan sivilcelerdir. Nadiren kol ve ensede de olabilirler. Görülmesi normaldir, ama fazla olması tedaviyi gerektirir. İleri yaşlarda kendiliğinden kaybolurlar. Bazen 35-40 yaşına kadar yıllarca devam edebilir. Tek sakıncası, çok büyük olanları iyileşirken geride iz (skatris) bırakabilirler.
Nedeni; kıl folliküllerinde (diplerinde) artmış yağ salgılanmasına bağlı olarak yağ bezlerinin ağızlarının tıkanması ve geride yağ salgısının (sebum) birikmesidir. Başlangıçta cilt yüzeyinde siyah-kahverengi noktalar şeklinde belirirler (komedon). Bunlar dışarı doğru sivilce şeklinde büyümeye başlarlar. Zamanla daha da büyürler ve üzerlerine bakterilerin de eklenmesi ile iltihaplanma, kızarıklık ortaya çıkar (follikülit). Bazen açılarak içeriği boşalır, üzeri kabuk bağlayabilir. İyileştikten sonra geride iz bırakabilirlerde.
Önlemek için; baharatlı yiyecekler, çikolata, kuruyemiş, kolalı içecekler, çok yağlı besinler, deniz mahsülleri ve fazla alkolden kaçınılması önerilir. Ancak diyetin fazla önemli olmadığı da söylenmektedir.
Kabız kalmamaya ve stresden uzak durmaya çalışılmalıdır. Esas önemli olan, sivilcelerin elle patlatılmamalarıdır. Eğer gerekiyorsa, büyümüş olanları doktor tarafından usulüne göre açılır ve tedavi edilir. Aksi takdirde geride önemli iz kalabilir.
Tedavide prensip; uzun süre ve muntazam şekilde tedavinin sürdürülmesidir. Deriyi kavlatarak yağ bezi ağızları açık tutulmaya çalışılır. Bu amaçla içerisinde salisilik asit, rezorsin, retinoik asit (A vitamini), kükürt gibi keratolitik maddeler içeren losyan ve pomadlar kullanılır. Ancak bu preparatların çoğunun geceleri kullanılıp, mukoza ile temas etmemeleri gerekir. Gündüzleri ise antibiyotikli pomadlar kullanılır. Sadece yüzeyel uygulamalar ile iyileşmeyen olgularda tetrasiklin grubu başta olmak üzere, eritromisin, kloramfenikol ve klindamisin gibi antibiyotikler ağızdan uzun süreli verilir. Uzun süreli antibiyotik kullanımının karaciğer ve kan tablosu üzerine yan etkileri ve florayı bozmalarından dolayı doktor kontrolünde kullanılması uygun olur.
Bir diğer husus ise, akne ile karışabilecek başka rahatsızlıkların da olabileceğidir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sivilceler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sivilceler Nasıl Oluşur? Sır Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 03 Kasım 2010 11:13
Akne ve Sivilceler YapraK Kadın Sağlığı 0 28 Eylül 2009 19:48