IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 16:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Varikosel Belirtileri Nelerdir?




Erkeklerde görülen bir damar hastalığı olan varikosel, testislerde bulunan toplardamarların genişlemesi ve uzaması nedeniyle kan akışının bozulmasıdır. Kan akışı bozulduğunda, testis çevresinde kan birikmeye başlar ve buna bağlı olarak cinsel isteksizlik ve kısırlık görülebilir. Varikosel belirtileri arasında genellikle bölgede yaşanan ağrılar, terleme ve sıcaklık hissi gösterilmekle birlikte, varikosel özellikle başlangıç aşamalarında herhangi bir belirtiye neden olmaz. Varikosel zamanla ilerleyen bir damar hastalığıdır ve erkeklerin yaklaşık %15′inde görülmektedir.
Varikosel Belirtileri
Varikoselin ilerleyen aşamalarında öne çıkan belirti bölgede yaşanan ağrılardır. Hafiften orta dereceli şiddete kadar görülen bu ağrılar, genellikle uzun süreli oturma, ayakta durma neticesinde artar ve kişi uzandığında ağrılar hafifler. Ağrılar geceleri, yatağa girmeden önce daha yoğun hissedilebilir ve sabah kalktığınızda ortadan kalkmış olabilir.
Damarlardaki genişleme, bir süre sonra dışarıdan görülecek kadar belirginleşir ve damarlar aynı bacaklarda görülen varis benzeri bir şekil alabilir. Varikosel ilerledikçe ağrı, damarların şişmesi gibi belirtiler daha fazla hissedilebilir. Varikosel, testislerin küçülmesine neden olabilir ancak, bu belirti her hastada görülmez.


Varikosel Nedenleri Nelerdir?
Varikoselin, testislere doğru ve tersi yönde kan taşıyan damarların kapakçıklarında oluşan sorunlar nedeniyle meydana geldiği bilinmektedir. Ancak bu damar kapakçıklarının neden fonksiyonunu yerine getiremediği konusunda net bir bilgi yoktur. Damar kapakçığı düzgün çalışmadığında kan akışının düzeni bozulmaya başlar ve damar genişler. Genellikle ergenlik döneminde başlayan varikosel daha çok testis torbasının sol tarafında görülür. Ancak varikosel tek bir testisi etkilese de her iki testisin sperm üretimi azalabilir.
Varikosel ve Kısırlık
Varikosel erkek kısırlığının başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir. Kısırlık nedeniyle doktora başvuran erkeklerin yaklaşık %35′inde varikosel bulunmaktadır. Testisleri etkileyen varikosel, sperm üretimini de olumsuz yönde etkiler ve sperm sayısının çocuk yapmak için ihtiyaç duyulan rakamın altında kalmasına yol açar.
Ancak varikoselin neden olduğu kısırlığın, varikosel ameliyatı ile ortadan tamamen ortadan kaldırıldığı ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı uzmanlar varikosel ameliyatı sonrası hamile kalma oranlarının arttığını belirtirken, bazı uzmanlara göre varikosel ameliyatının hamile kalma oranına herhangi bir etkisi yoktur ve bu ameliyat erkek kısırlığının tedavisi olarak görülmemelidir.
Ancak her iki tarafında kabul ettiği gerçek, varikosel ameliyatından sonra sperm sayısının ve kalitesinin arttığıdır. Ameliyattan ortalama 3 ay sonra sperm sayısında artış görülür. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar ve tartışma günümüzde de devam etmektedir.
Varikosel Teşhisi Nasıl Konur?
Varikosel teşhisi genellikle fiziksel muayene ile yapılabilmektedir. Doktor fiziksel muayeneyi teşhis için yeterli bulmazsa testis torbası (skrotal) röntgeni isteyebilir.
Varikosel Tedavisi
Varikosel tedavisinde kullanılacak yöntem varikoselin ve hastanın durumuna göre değişebilir. Eğer varikosel herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa genellikle bir müdahale yapılmaz. Hafif belirtiler için destekli iç çamaşırları kullanılabilir. Sağlıklı, genç yetişkin erkeklerde görülen varikoselin takibi için doktorunuz yıllık kontroller önerebilir.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan varikosel, testisin tam boyuna ulaşmasını engelleyebileceği tedavi önerilebilir. Bu noktada cerrahi olmayan 2 farklı yöntem kullanılabilir. İlki, genişleyen damarların bağlanarak büyümelerinin önlenmesi, diğeri ise genişleyen damarlara özel bir kimyasal madde enjekte edilerek (embolizasyon) bu damarların bloke edilmesidir. Her iki yöntemde oldukça etkili tedavi yöntemleridir ve doktorunuz bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları konusunda sizi bilgilendirecektir.
Varikosel ağrıları düzenliyse ve diğer tedavi yöntemleriyle başarı sağlanamadıysa “varikosel onarımı” adı verilen cerrahi müdahale yöntemine başvurulabilir. Bu tedavi yöntemi genellikle varikoselin yol açtığı kısırlık sorununa çözüm olarak kullanılmaktadır. Varikosel ameliyatı sırasında lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Ameliyat sırasında sorunlu damarlar temizlenir ve bu damarlara doğru olan kan akışı kesilir.
Varikosel ameliyatı “mikro cerrahi” operasyonlar kategorisindedir ve ameliyat sonra hasta genellikle 4 sat içinde evine dönebilir. Ameliyat bölgesinde oluşabilecek ağrılar için ağrı kesici reçete edilebilir. Ameliyatı takip eden 1-2 gün hastanın ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması önerilir. Ameliyattan 7 gün sonra hasta normal aktivitelerine dönebilir.
Varikosel ve Varikosel Ameliyatıyla İlgili Rakamlar
Varikosel ameliyatıyla varikosel tedavisi %95 oranında başarılı olmaktadır
Varikosel ameliyatı sonrasında sperm sayısı ve kalitesi artan erkeklerin oranı %70′tir
Varikosel %95 oranında sol testis bölgesinde oluşur
ABD’de her yıl 80 bin kişi varikosel ameliyatı olmaktadır
Varikosel en çok 15-35 yaş aralığında görülür
Kısırlık nedeniyle doktora giden erkeklerin %30′unda varikosel görülmektedir
Tüm erkeklerin %10-%15′inde varikosel bulunmaktadır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
belirtileri, nelerdir, varikosel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dış gebeliğin belirtileri nelerdir? Amelia Kadın Sağlığı 0 29 Ocak 2014 03:50
Üveitin İlk Belirtileri Nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 0 19 Mayıs 2013 13:59
Glokomun Belirtileri Nelerdir Zen Sağlık Köşesi 0 18 Şubat 2012 22:41
Şok belirtileri nelerdir? Sır Sağlık Köşesi 0 17 Eylül 2011 11:43
Varikosel Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 30 Ağustos 2011 00:11