IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2015, 10:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Teflon Adam Sendromu




Teflon adam sendromu, son günlerde sağlık gündemini en çok meşgul eden sağlık sorunlarından bir tanesi. Psikolojik bir sorun olan teflon adam sendromu, adını, hastanın teflon tava gibi başkalarına zarar verdiği halde kendisinin zarar görmemesinden alıyor. Başka bir deyişle, teflon tava sendromu olan kişiler, başkalarına zarar verdikleri halde kendileri bu zarardan rahatsızlık duymazlar. Yani bu kişiler, pişmanlık, acıma gibi duygulardan yoksun olan bir kişiliğe sahiptirler.
İstanbul’da geçtiğimiz hafta 3 yaşındaki Y.K.’ye asitli saldırı olayı Türkiye’nin gündemi oldu. Olayı gerçekleştiren kişinin çocuğun teyzesinin eşi olması ise tartışmaları beraberinde getirdi. Şüpheli olayı kıskandığı için yaptığını itiraf ederken olayın psikolojik yönü de tartışmaya açıldı.
Eğitimli, başarılı, uluslararası bir şirkette yönetici olarak çalışan bir kişinin küçük bir çocuğa yönelik bir saldırıyı hangi ruh hali içinde gerçekleştirdiği merak edilir oldu.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, benzer davranışların kişilik bozukluklarına işaret ettiğini belirterek narsist kişilik özelliklerine dikkat çekiyor.
Eğitimli olanlar kendini gizliyor, anlaşılmıyor
Prof. Dr. Tarhan, “teflon adam” diye tanımlanan kişilik tiplerinin teflon maddesi gibi başkalarına zarar verdiğini ancak kendinin bundan zarar görmediğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
“Benzer kişiler, başkalarına zarar verir ama kendileri rahatsız olmaz. Teflon adamların hiçbir eylemleri onlara yapışıp iz bırakmaz. İşledikleri hiçbir suçtan suçluluk duymazlar. Teflon adam diye tanımladığımız kişilik tipleri, başkalarına zarar verir ama kendi rahatsız olmaz tıpkı teflon tava gibi. Kendisi yanmaz ama başkalarını yakar. Narsisistik ve antisosyal özelliklerin birleştiği bu tipteki kişilikler yanımızda beyefendi gibi dolaşan ama acıma, pişmanlık, merhamet ve suçluluk hissi duymayan bir insan tipidir.
Bir çok şirkette teflon kişilik dediğimiz bu karakterler çalışıyor. Eğitimli olanlar kendini gizliyor ve anlaşılmıyor. Kimin için ‘karaktersiz biri ama işini iyi yapıyor’ diyorsanız o kişi teflon kişi olmaya adaydır. Bu kişiler gaddar oluyor aynı Hitler gibi.
Sadece kendisini düşünüyor ve karşısındakini düşünmüyor. Teflon adam denilen bu tiplerin iki özelliği vardır hem narsist hem antisosyal olmalarıdır. Kıskandığı kişiye zarar verirler ama pişmanlık ve suçluluk hissetmiyorlar. Bu kişiler genellikle kıravatlı antisosyallerdir ve kişilik bozuklukları vardır.”
Kıskançlığı paranoya seviyesine getirmiş
Prof. Dr. Tarhan, son yaşanan olayın faili C.A.’nın kıskançlığının paranoya seviyesine getirmiş olabileceğini, narsist kişilik özelliğine sahip olabileceğini belirterek “Benzer kişiler kıskandıkları kişiye planlı olarak zarar vermeyi tasarlar. Klinik bir durumları vardır çünkü verdiği zarardan hiçbir rahatsızlık duymaz, bunu kendilerine hak görür. Boşanmak isteyen eşine şiddet uygulayan, hatta öldürenlerin de kişilikleri aynı durumda. Bu gibi kişiler kıskandığı kişiye planlı olarak zarar vermeyi tasarlar. Narsist kişiler kendilerini önemli, üstün, değerli görürler. Kendilerine hayır diyen herkesin yok edilmesi gerektiğini düşünürler. Bu kişilerin aile içinde ve işyerinde başka taciz ilişkileri de araştırılmalıdır.” diye konuştu.
Üç uyum önemli
Prof. Dr. Tarhan, ruh sağlığında normal tanımlaması yapabilmek için üç uyumun olduğunu belirterek “Sağlıklı bir ruh sağlığı için kişinin iç, sosyal ve meslek uyumu çok önemli. Kişi sağlıklı bir ruh hali için kendisiyle, çevresiyle ve mesleğiyle sağlıklı iletişim kurabilmeli. Bu üç uyumun senkronize yürütülmesi halinde kişilerin ruh yapılarının da güçlü olabileceğini söyleyebiliriz” dedi.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adam, sendromu, teflon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Teflon millet N999 Haber Arşivi 0 11 Ocak 2012 16:49
Teflon Tostu YapraK Aperatif ve Atıştırmalıklar 0 11 Ocak 2010 17:32
Teflon Tostu Kralice Hamur İşleri 1 12 Mart 2009 18:54