IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2018, 01:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri




Prostat kanserini tedavi etmenin birçok yolu bulunmaktadır. Ana tedavi türleri yakın izlem, cerrahi, radyasyon, hormon tedavisi ve kemoterapidir. Bazen, birden fazla tedavi türü kullanılır.

Sizin için en iyi tedavi türü aşağıdakilere bağlıdır:

Yaşınız
Sizde olabilecek diğer sağlık sorunları
Kanserinizin evresi ve aşaması
Kanserin tedavisine ihtiyaçla ilgili hisleriniz (ve doktorunuzun hisleri)
Tedavinin kanserinizi iyileştirme veya bir şekilde yardımcı olma olasılığı
Tedavi sonucu ortaya çıkabilecek yan etkilerle ilgili hisleriniz
Prostat Kanseri tedavi Yöntemleri
Yakın izlem
Prostat kanseri sıklıkla çok yavaş büyüdüğünden, bazı erkekler hiçbir zaman tedaviye ihtiyaç duymayabilirler. Doktor, tedaviye başlamaksızın kanseri takipte tutmayı planlayabilir. Buna yakın izlem adı verilir. Kanseriniz küçükse, herhangi bir soruna yol açmıyorsa ve oldukça yavaş büyüyeceğe benziyorsa bu yol seçilebilir.

Prostat kanserinde cerrahi
Prostat kanserinde yapılan birçok ameliyat türü bulunmaktadır. Bazıları kanseri iyileştirme çabası içerisinde yapılırken diğerleri kanseri kontrol altına almak veya belirtilerini iyileştirmek için yapılır. Planlanan ameliyatın türünü ve neler beklemeniz gerektiğini doktorunuzla konuşun.

Cerrahinin yan etkileri
Her ameliyat riskleri ve yan etkileri beraberinde getirir. Neler beklemeniz gerektiğini doktorunuzla konuşun. Sorunlarınız varsa, bunların doktorunuzun bilmesini sağlayın. Prostat kanserini tedavi eden doktorlar ortaya çıkan sorunlarda size yardımcı olabilmelidir.

Radyasyon tedavisi
Radyasyon, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınları (X ışını gibi) kullanır. Prostat kanserini tedavi etmek için radyasyonu kullanmanın farklı yolları mevcuttur. Işınlar, vücudun dışındaki bir makine kullanılarak prostat bezine yönlendirilebilirler. Bazı olgularda, her biri yaklaşık olarak bir pirinç tanesi büyüklüğündeki küçük radyoaktif topaklar veya tohumlar prostat bezinizin içine yerleştirilirler.

Radyasyon tedavilerinin yan etkileri
Doktorunuz radyasyon tedavisi öneriyorsa, hangi yan etkilerin meydana gelebileceğini konuşun. Yan etkiler kullanılan radyasyonun türüne bağlıdır. Prostat bezinde radyasyon tedavisinin en yaygın yan etkileri şunlardır:

İshal, dışkı kaçırma veya dışkıda kan
Çok miktarda idrara çıkmak, idrar kaçırma, idrar yaparken yapma veya idrarınızda kan
Sertleşme sorunları
Kendini çok yorgun hissetme
Bacaklarınızda sıvı birikmesi
Yan etkilerin büyük bölümü tedavi tamamlandıktan sonra iyileşir. Bazıları daha uzun sürebilir. Neler bekleyebileceğinizi doktorunuzla konuşun.

prostat kanserinde tedavi nasıl

Hormon tedavisi
Bu tedavi, androjenler adı verilen erkeklik hormonlarının seviyesini düşürür veya onların çalışmasını durdurur. Bu sıklıkla prostat kanserinin büzüşmesine veya daha yavaş büyümesine neden olur. Ancak hormon tedavisi prostat kanserini iyileştirmez. Hormon tedavisi alacaksanız, bu tedaviden neler beklenebileceğini doktorunuza sorun.

Hormon tedavisinin yan etkileri
Hormon seviyelerinizin değiştirilmesi cinsel istekte azalma, sertleşme sorunu, al basması, kemiklerin incelmesi ve kilo alma benzeri yan etkilere neden olabilmektedir. Hormon tedavisinden neler bekleyebileceğinizi doktorunuzla konuşun.

Kemoterapi tedavisi
Kemoterapi, kanserle savaşmak için ilaçların kullanılmasıdır. Bu ilaçlar bir toplardamarın içine verilebildiği gibi hap şeklinde de alınabilmektedir. Bu ilaçlar kanınıza karışarak tüm vücudunuza yayılırlar. Kemoterapi siklüs veya turlar halinde verilir. Her tedavi turunu bir mola izler.

Kemoterapi, kanseriniz prostat bezinin dışına yayılmışsa ve hormon tedavisi işe yaramıyorsa kullanılabilir. Erken evre prostat kanserinde kullanılmaz.

Kemoterapinin yan etkileri
Kemoterapi kendinizi çok yorgun hissetmenize, midenizin bulanmasına ve saçlarınızın dökülmesine neden olabilmektedir. Ancak, bu sorunlar tedavi sona erdiğinde kaybolurlar.

Kemoterapinin çoğu yan etkisini tedavi edecek olanaklar bulunmaktadır. Yan etkileri yaşıyorsanız, sizlere yardımcı olmaları için kanser tedavisi ekibinizle görüşün.

prostat kanseri tedavi yöntemleri

Klinik çalışmalar
Klinik çalışmalar, yeni ilaçları veya diğer tedavileri insanlarda test eden araştırma çalışmalarıdır. Standart tedavileri daha iyi olabilecek diğer tedavilerle karşılaştırırlar.

Bir klinik çalışmada yer almak istiyorsanız, ilk önce kliniğin veya hastanenin klinik çalışmalarda yer alıp almadığını doktorunuza sorun.

Klinik çalışmalar, en yeni kanser tedavisini almanın bir yoludur. Doktorlar açısından, kanseri tedavi etmek için yeni yolları belirlemenin en iyi yöntemidir. Doktorunuz sizde bulunan kanser türünü inceleyen bir çalışma belirleyebilirse, bu çalışmada yer alıp almamak sizin kararınıza kalmıştır. Bir klinik çalışmaya katılırsanız, herhangi bir zamanda katılımınızı sonlandırabilirsiniz.

Peki ya duyduğum diğer tedaviler?
Kansere yakalandığınızda kanseri veya sizdeki belirtilerini tedavi eden diğer yöntemleri duymuş olabilirsiniz. Bunlar her zaman standart tıbbi tedaviler olmayabilirler. Bu tedaviler içerisinde vitaminler, şifalı bitkiler, özel diyetler ve diğerleri yer alır. Bu tedavileri merak edebilirsiniz.

Bunlardan bazılarının faydalı oldukları bilinmektedir, ancak birçoğu test edilmemiştir. Bazılarının faydalı olmadıkları gösterilmiştir. Birkaçının zararlı oldukları dahi belirlenmiştir. Vitamin, diyet veya herhangi bir şey olması fark etmeksizin, kullanmayı düşündüğünüz her şeyi doktorunuzla konuşun.

Doktora sorulacak sorular

Benim için en uygun tedavinin ne olduğunu düşünüyorsunuz?
Bu tedavinin hedefi nedir? Kanseri iyileştirebileceğini düşünüyor musunuz?
Bu tedavi bir ameliyatı içerecek mi? Evet ise, ameliyatı kim yapacak?
Ne tür bir ameliyat yapılacak?
Diğer tedavi türlerine de ihtiyaç duyacak mıyım?
Bu tedavilerin hedefi nedir?
Bu tedaviler sonucu hangi yan etkileri yaşayabilirim?
Yaşayabileceğim yan etkiler konusunda ne yapabilirim?
Benim için uygun bir klinik çalışma bulunmakta mıdır?
Arkadaşlarımın bahsettiği özel vitaminler veya diyetler için ne yapmalıyım? Bunların güvenli olup olmadıklarını nasıl bileceğim?
Ne kadar yakında tedaviye başlamam gerekecek?
Tedaviye hazır olmak için ne yapmalıyım?
Tedavinin daha iyi sonuç vermesi için yapabileceğim bir şey var mı?
Bir sonraki adım nedir?
Prostat kanseri tedavi yöntemleri sonrası neler yaşanacak?
Tedaviniz tamamlandığında mutlu olacaksınız. Ancak, kanserin tekrarlaması fikrini aklınızdan atmak zor olacak. Kanser bir daha hiç tekrarlamasa bile insanlar yine de bundan kaygılanmaktadır. Tedavinin sona ermesini takip eden yıllar boyunca kanser doktorunuzu görmeniz gerekecektir. Başlangıçta, bu ziyaretler her birkaç ayda bir yapılacaktır. Sonrasında, kansersiz geçen süre uzadıkça daha düşük sıklıkta ziyarete ihtiyaç duyulacaktır.

Tüm takip ziyaretlerini kesinlikle aksatmayın. Doktorunuz size belirtileri soracak, fizik muayenenizi yapacak ve kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için kan testleri ve belki diğer tetkikleri yapacaktır.

Kanserli olmak ve tedaviyle başa çıkmak zor olabilir, ancak yaşamınıza yeni pencerelerden bakacağınız bir dönem de olabilir. Sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğinizi düşünebilirsiniz.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kanser evresi, prostat kanseri, tedavi yöntemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Prostat Kanseri Önlenebilir mi? Sanem Erkek Sağlığı 1 03 Nisan 2018 01:42
Prostat Kanseri Cinselliği Etkiler mi? Lcia Erkek Sağlığı 0 17 Ocak 2015 20:23
Prostat Kanseri Ecrin Erkek Sağlığı 0 23 Ekim 2011 12:29
E vitamininde prostat kanseri riski PizzA Haber Arşivi 0 11 Ekim 2011 14:34
Prostat Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Erkek Sağlığı 0 30 Ağustos 2011 00:04