IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Obez erkekler andropoza erken giriyor (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/818635-obez-erkekler-andropoza-erken-giriyor.html)

Funda 24 Nisan 2019 20:17

Obez erkekler andropoza erken giriyor
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen ve hareketsizlik, düzensiz ve aşırı beslenmenin sonucu oluşan obezite nedeniyle erkeklerin daha erken andropoza girdiği belirtildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, obezitenin günümüzde bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı obezite mücadele programının bu kapsamda büyük bir adım olduğunu söyledi.

Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığını anlatan Yaman, kadın, erkek, çocuk her yaş grubundakilerin sorunu olan obezitenin tansiyon, şeker hastalığı, damar sertliği de dahil birçok metobolik hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.

Kontrole gelen hastaların fizik muayenelerine bel çevresinin ölçümünü de ilave ettiklerini ifade eden Yaman, obezitenin erkeklerde testesteron hormonun düşmesine neden olduğunu söyledi.

Testosteron seviyesinin 40 yaşından itibaren azalmaya başladığını ancak bu azalmanın bazı erkeklerde daha erken başladığını anlatan Yaman, ''Erkeklik hormonu olan testesteronun kadınlık hormonu östrojene dönüşmesi andropoz bulgularının oluşmasına sebep oluyor. Yani göbekli erkekler testesteron hormonunun düşmesiyle daha çabuk andropoza giriyor. Andropoz hayat kalitesinde ciddi değişikliklere yol açar ve bu durumdan hastanın birden fazla organı etkileyebilir'' dedi.

Andropozun cinsel istekte, zihinsel aktivitede azalma, yorgunluk, depresyon ve sinirliliğin eşlik ettiği duygu durum değişiklikleri, kas kitle ve gücünde azalma, vücut kıllarında azalma, cilt değişiklikleri, göbeklenme gibi belirtileri olduğunu anlatan Yaman, ''Göbek yağlanmasının etkisiyle testetorounu düşen ve andropoza giren hastanın göbeğinin eritmesiyle bu şikayetleri azalıyor. Obezite erkek sağlığı için çok önemli bir sorun'' diye konuştu.


TESTESTERON SEVİYESİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN GÖBEKLERİNİ ERİTEMİYORLAR


Bu nedenle hastalara öncelikle göbeklerini eritmeleri gerektiğini söylediklerini anlatan Yaman, şunları kaydetti:

''Hastalarımıza diyet veriyoruz ancak testestoron düşük olduğu için hastalar göbeklerini eritemiyorlar. 'Ne yersem yarıyor'' diyorlar ya aslında metabolik problemleri var. Yani testesteronu düşük olduğu için yağı erimiyor. Bu durumun kısır bir döngü haline dönüşüyor. Verilen diyetle testesteron hormonu normal seviyeye gelince kişi kilo vermeye de başlıyor. Böylece hastalar ruhsal, bedensel ve cinsel açıdan iyilik haline ulaşıyor.''

Yaman, testosteron tedavisinin belirli kurallar, önlemler ve takipler eşliğinde mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini, hastaların kendi başlarına veya arkadaş önerisiyle böyle bir tedaviye başlamaması gerektiğini söyledi.

Kaynak:Haberturk


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net