IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Sağlık Köşesi (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/)
-   -   Hidrosel Nasıl Oluşur? (https://www.ircforumlari.net/saglik-kosesi/828618-hidrosel-nasil-olusur.html)

Chen 08 Temmuz 2019 23:21

Hidrosel Nasıl Oluşur?
 
Hidrosel Nasıl Oluşur?




Hidrosel kısaca tanımıyla testisi çevreleyen zarların arasında bulunan sıvı miktarının artması ve testis torbalarında normalden fazla su birikmesine denir. Normalde testisler ve testisleri çevreleyen zarlar arasında kayganlığın sağlanması için 0.5.1 ml arasında sıvı bulunmaktadır ancak bu su oranı hidrosel olduğu takdirde 100-200 ml kadar artmaktadır. Hidrosel iki gruba ayrılır; doğumsal hidrosel ve erişkin hidroseldir.

Doğumsal Hidrosel
Anne karnındaki bebeğin testisleri 14.haftadan sonra karın bölgesinden aşağı doğru iner ve son olarak skrotum denen testis torbasına yerleşir. Bu iniş esnasında birlikte sürüklenen karın zarı skrotuma kadar testisle birlikte iner. Doğumdan bir süre sonra bu kese kapanarak ipliksi bir yapı halini alır eğer bu kese kapanmaz ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis etrafında skrotumda birikir ve şişliğe neden olur. Doğumsal hidroselde kendi içerisinde 2’ye ayrılır; Komünikan hidrosel ve komünikan olmayan hidroseldir. Komünikan hidrosel skrotuma inen karın zarının tamamen açık olması anlamına gelir, komünikan olmayan ise zarın karın tarafında olan kısmının normal olmayan şekilde kapanması ve peritoneal sıvının skrotum içersinde kalmasına denir

Erişkin Hidrosel
Genel olarak 40 yaşın üzerinde daha çok rastlanan hidrosel erkeklerde meydana gelen testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar, varikosel ameliyatları ve radyoterapi gibi nedenlerden dolayı hidrosel meydana gelebilir.


Alinti


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net